Stiri Si Informatii

1500 De Muzeografi Şi Cercetători Protestează Pe 20 Mai

0 973

Aproximativ 1.500 de muzeografi şi cercetători, aparţinând de 12 sindicate din ţară şi din Bucureşti, vor protesta pe 20 mai, cerând modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale.

Angajații susţin că nu vor să boicoteze evenimentul Noaptea Muzeelor. Se va organiza în aceeaşi zi, şi un marş pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii şi Identităţi Naționale.

”Aşteptăm o grilă a salarizării unice. În principiu suntem pregătiţi să marcăm momentul de Noaptea Muzeelor. Spre deosebire de alte categorii profesionale, nu ne permitem să protestăm dur. Ne respectăm vizitatorii şi avem obligaţia faţă de ei şi faţă de activitatea noastră. Avem un program articulat de Noaptea Muzeelor”, a declarat, pentru News.ro, muzeograful Mihaela Simion, membru în Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pentru protestul din 20 mai şi-au anunţat participarea 12 sindicate, iar alte cinci sunt în curs de constituire în ţară.

Reprezentanţi ai sindicatelor Complexului Naţional Moldova, MNIR, Muzeului Peleş, Muzeului de Istorie şi Arhitectură din Constanţa – Ovidius au hotărât că nu vor boicota Noaptea Muzeelor, însă se vor face auziţi prin organizarea unor micro-expoziţii outdoor, în faţa vizitatorilor.

Bucureştenii vor organiza un marş pe Calea Victoriei până la Ministerul Culturii, după care vom intra de serviciu. Vor purta tricouri inscripţionate şi vor realiza un videoclip care să explice problemele cu care se confruntă.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) va sprijini acţiunea lucrătorilor din muzee. ”Am hotărât să separăm tipurile de acţiune. Reţeaua face lobby, lasă toate pârghiile de acţiune sindicatelor, le vom sprijini, vom colabora. Ele se vor constitui într-o uniune şi vor alcătui planul de acţiune. Noaptea Muzeelor nu va fi un eveniment pe care să-l boicotăm, pentru că avem şi finanţare, şi vom folosi momentul pentru a plasa un anumit tip de mesaj”, a declarat pentru News.ro, Dragoş Neamu, directorul RNMR.

Peste 60 de instituţii de cultură au transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislaţiei privind protejarea patrimoniului cultural şi eliminarea discrepanţelor salariale din instituţiile muzeale, dar şi începerea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului. Între semnatari se numără Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul ”Casa Mureşenilor” şi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală.

Foto: Huc Marian

Sursa: News.ro

Comentarii

comments

Lasă un răspuns