Stiri Si Informatii

Bustul lui Avram Iancu, interzis la Sibiu!

0 3.368
În urmă cu câteva luni în  fața Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu a fost amplasat bustul lui Bretan Nicolae (Bretan Miklós). Dar cand a venit răndul lui  „Avram Iancu”, acesta a fost interzis  pe Aleea Personalităților Române din Parcul Astra. Laurian Stănchescu, susține că autoritățile române în „cârdășie” cu cele maghiare, interzic „intrarea” crăișorului în Sibiu.

Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist, ajutorul proiectului legislativ „Avram Iancu” a dezvăluit pe pagina personală de facebook că un bust de bronz al ” Crăișorului Munților” a fost interzis la Sibiu de autoritățile române în cârdășie cu cele Maghiare.

“Centenarul Unirii poartă deja o rană uriaşă. Un bust de bronz în care este personificat Avram Iancu, „Erou al Naţiunii Române”, urmând a fi aşezat pe Aleea Personalităților Române din Parcul Astra cu prilejul Centenarului Unirii, a fost interzis la Sibiu de autorităţile române în cârdăşie cu cele maghiare. Crăişorul a mai fost umilit acolo și în timpul vieții. Ca român absolut nu voi tolera această insultă şi dezonorare adusă memoriei Eroului Naţional, denunţ execuţia publică a jertfei Crăişorului din Apuseni şi implicarea autorităţilor române în retezarea românismului şi a simbolurile sale identitare. Sculptura aparţine marelui artist patriot, Radu Aftenie. Mă îndrept spre Sibiu!”, a scris Laurian Stănchescu.

Cu câțiva ani în urmă, membrii Societății cultural-patriotice „Avram Iancu”, filiala Sibiu, au socotit că în ajunul centenarului Marii Uniri este de datoria lor să-i ridice un bust eroului revoluției, pentru a fi așezat pe Aleea Personalităților din parcul Astra. În 2013 bustul în bronz a fost realizat de sculptorul Radu Aftenie, bustul având 1,4 m înălțime şi 180 kg.

Din acel moment a început calvarul: dosarul cu proiectul în cauză a primit de la diverse autorități și instituții locale avizul de amplasare, inclusiv din partea Primăriei Sibiu, numai că Ministerul Culturii -condus pe atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla – a refuzat să-şi dea avizul sub pretextul „lipsei de realizare artistică”.

Timpul a trecut, miniștrii Culturii s-au schimbat, dar la revenirile Societății nu s-a mai primit răspuns. La revenirile repetate ale societății sibiene adresate ministerului, nu cu multă vreme în urmă s-a primit un răspuns din partea ex-ministrului Ioan Vulpescu, în care se preciza: „Comisia de experți a Ministerului a respins în unanimitate proiectul și recomandă amplasarea bustului lui Avram Iancu într-o altă locație din Sibiu, spre a nu face concurență busturilor din parcul Astra” scrie freshnews.ro

Parterul clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, care în 1918-1919 a fost sediul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, ales în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia s-a transformat în fast-food, iar în fața Teatrului „Radu Stanca” a fost amlasat bustul unui „oarecare”, Bretan Miklós ” Nicolae Bretan” Este revendicat și de maghiari sub numele de „Bretán Miklós“ pentru că și-a petrecut o parte din viață în Ungaria. Nicolae Bretan era român greco-catolic și s-a însurat cu Nora Osvát, o unguroaică-evreică..

Comentarii

comments

Lasă un răspuns