Chinatown-ul de pe Bălcescu – 錫比烏羅馬尼亞

Chinezăria de pe Bâlcescu revine an de an cu aceleași mărțișoare, floricele, ursuleți sau inimioare de pluș, brățărici, cerceluși, într-un cuvințel sunt fake-urile noastre de toate zilele.

Fie Ziua de, Valentine’s Day, Dragobete, Mărțișor sau Ziua Mamei/ Femeii, comercianții ne expun pupilelor cele mai colorate lucrușoare, fie că sunt din plastic, ceramică, sticlă, sau placate în argin sau aur, smaralde sau swarovski. Peste 100 de mese sunt așezate una lângă alta de-a lungul bulevardului.

Vrei, nu vrei, ai sau n-ai destui bani în buzunar, te gândești că mergi acasă la EA, astăzi, și nu i-ai luat un mic cadouaș?… că și așa-i tradiția, nu?!

Stați! Era să uit … vine 1 Martie și 8 Martie când alți bani, altă distracție. Un mărțișor pentru diriginta, altul pentru profa de română … cred că ne-am confruntat cu toții cu așa ceva atunci când eram elevi. Și ai noștri comercianți și-au luat autorizație cu vreo 2 săptămâni înainte ca să fie siguri că vor obține un profit bănos. Nu zic că e un lucru rău asta, dar parcă e prea mult. Nicolae Bălcescu numai ce va de plușurile specifice Sfântului Valentin și iată că o să fie îmbrăcat în ciucuri albi-roșii.

Piața Mare din Sibiu a devenit de la începutul anului fie loc de întâlnire pentru protestari, fie zonă dedicată căsuțelor cu produse tradiționale. Cum se știe deja, Sibiul va deveni în 2019 capitală gastronomică, așa că au început să se organizeze târguri, unde atât locuitorii, cât și turiștii pot degusta din produsele tradiționale românești, langoși, alune, brânzeturi și afumături. Prețul?

Dacă ieși la o plimbăreală de seară, atunci musai nu poți rata să bei un păhărel de vin cald sau să ronțăi câteva nuci sau prune uscate de Vrancea.

M-am întrebat care este părerea sibienilor despre bulevardul transformat încet, dar sigur în piață și i-am consultat pe câțiva concetățeni. Iar Mihai, unul dintre tinerii intervievați, ne-a spus despre bulevard că reprezintă o zonă bună pentru vânzări, dar este mai important să ne gândim la aspectul centrului. „Mă interesează aspectul orașului și cred că ar fi necesar să se construiască niște magazine aprobate de primărie și care să arate acceptabil”, spune tânărul. Mădălina este de părere că printre acele lucruri chicioase se află și lucrușoare create cu drag.

Așadar, așa arată la ora actuală Sibiul secolului XXI.

 

Lasă un răspuns