fbpx
Stiri Si Informatii

Ionel Bucur se consideră cel mai fericit părinte : Copiii mi-au urmat pașii!

0 1.757

Un om blând, răbdător și devotat căluților săi, pentru care dragostea față de aceștia a fost o constantă pe tot parcursul vieții sale, așa l-aș descrie în câteva cuvinte pe sportivul Ionel Bucur. Iubirea sa pentru aceste animale a luat naștere încă din copilărie, pe când avea doar 10 ani. Atunci, a simțit că există o diferenţă între animalele din curte pe care tatăl său le folosea la diverse sarcini şi caii antrenaţi doar pentru sport. Putem spune despre el că este cel mai împlint părinte, deoarece ambii săi copii, Ionuț și Adelina, i-au călcat pe urmă și au devenit la rândul lor, sportivi de performanță … CAMPIONI.

Echitația sibiană este mai bogată și, datorită familiei Bucur, cea care an de an obține performanțe notabile, în competițiile de hipism. Pasiunea pentru acest sport nobil s-a transmis din tată în fiu, ajugând acum, să se „bată” de la egal la egal atât cu fiul cât și cu fiica. „Deja de ceva vreme concurăm unul împotriva celuilalt și o spun cu mândrie, dar fără lipsă de modestie că astăzi ne batem de la egal la egal. Încerc să egalez experiența lui prin motivare. Este, în mod cert cel mai demn „adversar”. Trebuie să precizez că între noi nu e o competiție. Ne sfătuim reciproc, atunci când ieșim de pe teren, încercând să ne influențăm pozitiv evoluția noastră. În echipa functionam cel mai bine”, spune Ionuț Bucur.

La 13 ani a avut prima competiție

Povestea călărețului, Ionel Bucur începe în 1974, atunci când la Sibiu s-a organizat Balcaniada de obstacole, și toți caii clubului CSM au fost mutați în Șelimbăr. Acolo, unde locuiește și în prezent. Chiar dacă, a crescut printre cai, pasul principal în lumea sportivă a echitației l-a făcut la vârsta de 10 ani, fiind captivat de frumusetea impunătoare a ACESTOR ANIMALE. Motivat de o dorință arzătoare, el decide să pornească pe acest drum și se înscrie la clubul CSM Sibiu, chiar de a doua zi după Balcaniadă. A început cu o oră de antrenament pe săptămână și a ajuns să vadă în fața ochilor doar echitație, zi de zi, oră de oră.

Titlul meritoriu de ”Maestru al Sportului”, în 1989

„Prima mea competiţie a fost la 13 ani şi de atunci rezultatele au început să vină”, ne-a mărturist călărețul. Timp de 8 ani a adus numeroase premii pentru CSM Sibiu, iar în 1982, unul din cele mai mari și prestigioase cluburi sportive din România, Dinamo București îi propune o colaborare. Astfel, el devine unul dintre cei mai importanți călăreți.

În urma rezultatelor obținute, primește în 1989, titlul meritoriu de „Maestru al Sportului”.  A reușit să se claseze pe locul 2 la Campionatul Mondial de Probă Completă din Franța, aducând România pe podium.

După 10 ani în care a reprezentat clublul sportiv dinamovist în competiții, a decis să înceapă o colaborare pentru o perioadă de cinci ani cu „Hermes Slobozia”, unde a avut dublu rol, atât antrenor, cât și sportiv. Acest club i-a adus multe provocări.

Dorința de a „gusta” din noutățile și provocările echitației l-au  determinat să ia hotărârea de a pleca în Germania, având un contract încheiat timp de cinci ani. Dar dorul de casă și sentimentele care îl leagă de clublul său de suflet, CSM Sibiu nu l-au lăsat să stea mult timp printre străini. Astfel că, în 2002 revine pe meleagurile natale și până în ziua de astăzi reprezintă cu mândrie CSM-ul atât precum călăreț, dar și ca antrenor.

Datorită energiei, dar și a implicării de care dă dovadă, reușeste să mențină mereu Baza Hipică din Sibiu în primele locuri din țară în cadrul concursurilor și competițiillor, la care participă călăreții săi.

„Calul este darul lui Dumnezeu pentru omenire”, spune un vechi proverb arab. Iar, legătura dintre acest animal și călărețul său se formează în timp și al cărui rol este foarte important. Chiar dacă, a încălecat și a antrenat sute de cai de mare valoare, niciunul nu i-a fost mai drag decât Patima, pe care a dat mii de euro și despre care spune că i-a adus cele mai multe rezultate.

Voinţă de fier şi o tijă de titan în picior

La începutul carierei sportive, părinții au fost mai reticienți, deoarece nu voiau ca fiul lor să acorde mai puțin timp învățatului, având din această cauză probleme la școală. „Discuţii au fost acasă, pentru că mai neglijam şcoala, altfel nu reuşeşti. Dar, odată cu primele rezultate, părinţii au fost mulţumiţi şi nu s-a mai pus problema să renunţ”, îşi aminteşte Ionel Bucur.

De-a lungul carierei, pe acest drum cu urcușuri și coborâșuri al domeniului sportiv, sacrificile și piedicile n-au fost deloc puține sau nesemnificative. Dar voința, orgoliul și ceea ce este cel mai important, pasiunea pentru căluți l-au determinat să meargă mai departe și să „lupte” cu viața pentru a face ce și-a propus, iar rezultatele se văd în prezent. Nu îi pasă de lucrurile la care a trebuit să renunțe sau de sacrificile pe care a fost nevoit să le facă pentru binele cailor săi, spre exemplu, o deplasare în Franța la Mondiale. Cu toate acestea, are un of pe suflet, un mare regret și anume, faptul că nu a reușit din motive financiare să participe la Olimpiada din 1992, din Barcelona la care era calificat. „În 1992  eram la clubul Dinamo Bucureşti şi m-am calificat la Olimpiada de la Barcelona. Dar nu au fost bani şi nu am reuşit să ajung”, spune cu tristețe Ionel Bucur.

„Cel mai frumos model de de tată, de antrenor, de prieten”

Pentru Ionel Bucur, familia ocupă un loc extrem de important și, a dorit să-i mulțumescă soției sale, pentru sprijinul, înțelegerea și devotamentul, oferite de-a lungul timpului. „Familia este foarte importantă și m-a ajutat foarte mult în tot ce am realizat pe plan sportiv, fiindu-mi întotdeauna aproape. Soția mea a fost tot timpul devotată și m-a ajutat cu tot ce a putut, ceea ce contează foarte mult, deoarece în majoritatea timpului trebuie să fiu plecat, fie la antrenamente, fie la competiții. Am încercat să rămânem uniți în acest timp, copiii mergând cu mine la toate competițiile, încă de când erau mici”, a spus cu mândrie sportivul.

Ionel Bucur a reușit să păstreze un echilibru între familie și sport, între părintele și antrenorul copiilor săi. „Aș putea spune că suntem mai mult decât prieteni. Tata a știut mereu să facă diferența între a fi tată, a fi prieten, a fi profesor, antrenor. A găsit soluția potrivită de a mă crește corect.”, spune cu zâmbetul pe buze, Ionuț.

Adelina Bucur se simte mândră de familia sa, în special de tatăl său, despre care spune că le-a insuflat această pasiune și iubire pentru aceste ființe, atât de dragi familiei Bucur. „Caii fac parte din familia noastră. De fiecare dată când mergeam la cumpărături, ne gândeam și la ei”, ne-a spus zâmbind tânăra.

Cei din anturajul călărețului îl descriu ca fiind un om devotat în tot ceea ce face, atât în plan familial, cât și profesional. Cât e ziua de lungă, îl găseşti lângă cai, la Baza Hipică. Se dedică în totalitate acestor animăluțe prețioase, cărora le dă să mănânce, le prepară suplimentele alimentare, îi curăţă, îi îngrijeşte, le dă medicamente, îi antrenează. Acum, la cei 53 de ani, antrenează şi încă face echitaţie de performanţă, fiind în lotul naţional de seniori. Şi asta, în ciuda unei fracturi de femur.

În afara acestui sport nobil, cei doi Ioni ai familiei Bucur, respectiv Ionel tatăl și Ionuț fiul sunt ambii pasionați de tenis, dar echitația primează, preferând să acorde o atenție deosebită  acesteia, iar timpul efectiv nu le permite să mai se poată ocupa în egală măsură și de alte activități.

Muzica este un alt punct comun al celor doi bărbați, care duc mai departe numele Bucur, Ionuț „cochetează” cu muzica, făcând parte din formația SelfieBand. „SelfieBand este un proiect muzical foarte fain. Foarte fresh. Cântăm cover-uri, dar deja ne-am apucat și de compoziția primelor noastre piese”, ne-a spus tânărul. Iar, Ionel îi place să asculte orice gen muzical, despre care spune că îl relaxează.

Bucur  senior a fost un copil sportiv, care a adorat mișcare, fiind pasionat de fotbal și tenis de masă, unde a ieșit vicecampion.

Ionuț  Bucur ne-a vorbit atât de frumos despre părintele său, pe care îl consideră un model de urmat și își dorește să reușeașcă într-o zi, să fie măcar pe jumătate din ceea  ce este tatăl său în prezent. „ Cel mai frumos model de tată de om, antrenor și prieten. Îmi spun mereu că vreau să depășesc modelul. Dar știu, că și jumătate din tot ceea ce este el, este mai mult decât suficient pentru a fi la rândul meu un model. Aceasta doar pentru că el este un superlativ. El este de neegalat. El este cel mai bun. A fost și este un vârf de lance pentru mine, cum îi place tatălui meu să spună.”, a ținut să precizeze Bucur junior.

De asemenea, tot fiul călărețului nostru ne mărturisește un secret despre tatăl său și anume faptul că domnul Ionel Bucur este un bucătar extraordinar, care nu pierde nici o ocazie de aș răsfăța familia cu ceva gustos.

„Când sunt în șa, simt că trăiesc”

Ține foarte mult la caii săi, astfel aceștia îi ocupă întregul timp, iar expresiile „timp liber” sau „concediu” apoape că nu există în familia Bucur și în special, pentru sportivul nostru. „Având căluții la care țin foarte mult, trebuie să fiu tot timpul lângă ei, să am grijă de ei, să văd ce le lipsește pentru că altfel nu am cum să pătrez conexiunea cu ei”, ne-a menționat Ionel Bucur.

Între acesta și animăluțele sale există o relație mai specială, mai deosebită. Ne-a mărturisit că în acele clipe în care este în șa, se simte stăpân în lumea lui, fiind o adevărată plăcere să conducă acei „cai putere”, de fapt adevărații „CAI PUTERE”.  „Simt că trăiesc. Este visul meu. Este plăcerea mea. Chiar dacă am un „PARTENER” sub mine, și conduc „CAI PUTERE”, este o adevărată plăcere. Și, chiar vă încurajez să încercați această experiență!”, ne-a destăinuit domnul Bucur.

În finalul întâlnirii noastre, a dorit să lanseze o invitație către toți sibienii de orice vârstă să se îndrepte spre echitație și să practice acest sport. „Este un sport nobil și frumos. Ai un partener de nădejde. Ești tot timpul în aer liber. Acest sport îți dă curaj, te educă în viață și nu ai decât de câștigat. Chiar, îndemn tinerii să încerce și să vadă despre ce este vorba. Este sportul tuturor vârstelor. Călăria se poate practica începând cu vârsta de 5 ani, până la adânci bătrâneți”.

Datorită acestui frumos proiect, am avut și eu oportunitatea de a simți „cum este să fii deasupra unor cai putere”, iar sentimentul e WOW! Foarte greu îți mai vine să te dai jos după ce ai făcut o mica plimbare cu acel căluț.

PALMARES  (peste 60 de titluri)

Putem spune cu mare mândrie despre Ionel Bucur că este deținătorul unei impresionante cărți de vizită, care reflect premiile și rezultatele obținute în cei aproximativ 40 de ani de muncă, implicare și dăruire, alături de cele mai blânde, iubitoare și prietenoase finite …CAII.

  • 1978 – a devenit component al Lotului Național de călărie, de seniori
  • Participare la Campionatul Mondial de Cai Tineri (fiind prima participare a României în 2006- în Lanaken, oraș din Belgia, urmând 2010, 2014)
  • Diverse participări internaționale la CSIO**,CSIO***, CSIO****cu clasări în primele locuri (concursuri castigate în Albena-Bulgaria, Sofia-Bulgaria, Thessaloniki-Grecia, Instambul-Turcia, Germania, Lanaken-Belgia, Zagreb sau Kiiskunhalas-Ungaria). Pentru necunoscători CSIO **, CSIO*** sau CSIO**** (CSI- Concours Saute Internationale, fiind o competiție internațională ecvestră de sărituri. În 2007 au avut loc în întreaga lume 722 de CSI-uri, dintre care trei s-au desfășurat în România. Fiecare competiție este cotată cu stele de la 1-5 în funcție de dificultatea probelor. Iar, „O” cuprinde în program și așa numita Cupa Națiunilor – pe echipe)
  • Cupa de Aur la seniori- Balcaniada din 2 septembrie 2016: Ionel Bucur, făcând echipă căluțul său, Cassius și alături, de alți trei români au adus o mare bucurie fanilior hipismului, obținând o performanță istorică la Clubul Regatul Cailor din Adunații Copăceni. Tricolorii noștri au obținut aurul după o pauză de 24 de ani.
  • Ionel Bucur este unul dintre cei patru sportivi care au reprezentat România la Campionatul Mondial de Sărituri peste Obstacole- Cai Tineri, care s-a desfășurat în Lanaken, din Belgia
  • dublu medaliat cu bronz la Campionatul Balcanic
  • Ionel Bucur a câștigat Cupa României la sărituri peste obstacole pe caii KARMA, CUPIDO G, CONTE și CASSIUS cu care s-a clasat pe locul I în proba decisivă. Victoria de duminică, 5 iunie 2016, i-a adus punctajul maxim, călărețul ocupând locul I în clasamentul general Grand Prix Jockey Club
  • În 2015- Ionel Bucur a fost considerat cel mai bun sportiv la competiţiile hipice, organizate la baza hipică „Virgil Bărbuceanu” din Piatra Neamţ. Acesta a cucerit cele mai importante probe din concurs, Cupa Municipiului Piatra Neamţ, Cupa Marsat şi etapa a treia de Grand Prix, dar s-a impus şi în competiţia pe echipe. Ionel Bucur a concurat cu 4 cai la întrecerile hipice

Echitația este unul dintre cele mai nobile forme de sport pe care puțini au ocazia să-l practice, dar de care toți se îndrăgostesc din clipa în care încep să o facă. Dacă ai depășit testul acest test, cu siguranță vrei să faci și performanță. Știți acea vorbă din bătrâni cum că „așchia nu sare departe de trunchi”? Așa s-a întâmplat și cu familia Bucur, tatăl este multiplu campion și vicecampion balcanic, copiii Ionuț și Adelina sunt campioni.

Adelina Bucur a fost campioană națională şi vicecampioană balcanică la dresaj, iar în ultimii doi ani pe lângă multe alte rezultate a fost campioană națională la sărituri peste obstacole, la amatori. „Nu pot să spun după cât timp se ajunge la performanța, pentru ca aceasta depinde de foarte mulți factori, de exemplu, talentul, posibilitățile financiare, dorința de a ajunge la performanța, şi multe altele”, ne-a spus tânăra.

Comentarii

comments

Lasă un răspuns