Stiri Si Informatii

Misterul bustului din Parcul Teatrului „Radu Stanca”

0 2.334
Odată cu venirea primăverii în orașul nostru istoric pe lângă flori si copaci a înflorit țanțoș în parcul Teatrului bustul de vreo 2 metri a unui compozitor român. Faimoasa statuie se uită Fix în sala teatrului. Aceasta atrage privirile trecătorilor, dar și pe ale șoferilor, fiind pus chiar lângă drum pentru a vedea tot omul ce minunăție a înflorit în parc.  Cine e acest domn care stă mândru la înălțime?

A cui este misteriosul bust din parcul Teatrului, care a apărut peste noapte ?Cine este Nicolae Bretan și care este legătura lui cu acest oraș? A avut vreo contribuție la dezvoltarea culturală ,economică sau politică pentru sibieni? Sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă de vreo trei- patru zile pe locuitori ?

Am vrut să le aflăm părerea și am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia. Oamenii păreau ușor nedumeriți și curioși cum de a apărut acolo peste noapte acel bust.

„E totuși, unul dintre parcurile centrale ale orașului, și poate că, ar fi trebuit să fie pusă statuia unui artist, care chiar a avut legătură cu orașul acesta. Misteriosul bust este așezat vizavi de Teatrul Național Radu Stanca, și mă întreb de ce nu a fost pusă până acum în acest parc o statuie, care să-i cinstească memoria marelui dramaturg Radu Stanca?”, se întreabă mirat domnul Bogdan.

Unii se întreabă dacă are legătura cu marțea ordonanțelor 13 și 14, spunând contrariați dacă nu cumva a apărut marți noaptea. Locuitorii nu înțeleg cum poate fi amplasată o statuie într-un parc așa dintr-o dată?

„Mătur de ani de zile parcurile din Sibiu, dar nu știu să fi’ apărut până acum, așa din senin o statuie în acest oraș. Mare mi-a fost uimirea când am văzut-o de dimineață”, spune contrariată Lenuța.

La întrebarea „Unde ar fi trebuit amplasat acest bust?”, câțiva sibieni au răspuns, printre care și Mădălina, care consideră că locul cel mai potrivit pentru domnul Bretan ar fi fost în fața filarmonicii.

„Dacă tot este compozitor de operetă, locul lui era în fața filarmonicii, poate cei  de acolo au auzit de el. Mă bucuram mai mult dacă se amplasa bustul unuia dintre actorii români, deoarece acest parc e al teatrului de aceea se numeste Parcul Teatrului”, ne-a mărturisit studenta.

Clujenii știu cine este Nicolae Bretan, deoarece în Cluj se află bustul acestui compozitor, care a fost directorul Teatrului și Operei Naționale din acel oraș.

Datorită faptului că sunt din Cluj eu am auzit de acest domn, deoarece si la noi în oraș există trei busturi asemănătoare : unul în fața Operei Română, dar și în fața Operei Maghiare, unde poartă o plăcuță explicativă cu numele Bretán Miklós, și mai este un bust amplasat pe aleea centrală din Parcul „Simion Bărnuțiu” .Dar totuși nu-i văd locul aici în Sibiu in fața teatrului. Putea să fie bustul unui mare actor sibian”, a argumentat Bianca.

Nici Daniel, absolvent al Facultății de Istorie nu are o părere prea bună despre apariția misterioasei statui. „Desi, am studiat  istoria la facultate, chiar nu știu cine e acest domn Bretan. Nu comentez despre trecutul dânsului ce a fost sau ce a făcut. Dar nu cred că locul lui este în acest parc visavi de teatru. Mai ales că este destul de voluminos , încât nu are cum să nu îți sară în ochii”, a spus tânărul.

 Ne-am documentat despre „misteriosul” domn și am încercat să deslușim enigma. Surse oficiale spun că va avea loc în curând o ceremonie de dezvelire a acestui bust de către cei care au venit cu ideea amplasării lui în acest parc. Și, dacă citim cu atenția plăcuța cu descrierea aferentă, aflăm despre lucrare că este donația fiicei compozitorului, Judit Bretan. 

Dar cine este acest Nicolae Bretan?

Născut la 25 martie 1887, la Năsăud, Nicolae Bretan a studiat la Conservatorul din Cluj şi la Academiile de Muzică din Viena şi Budapesta. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă Operei din Cluj, întâi ca bariton, apoi ca director de scenă şi, în final, ca director general al instituţiei. A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, maghiari şi germani, cinci opere, şi numeroase lucrari religoase şi un Requiem pentru voce solo (sau cor) şi orgă. Dintre operele sale patru au fost opere într-un act: „Golem”, care a avut premiera în Elveţia, în 1990, „Arald”, „Eroii de la Rovine” şi o operă în trei acte: „Horia”.

Este revendicat și de maghiari sub numele de „Bretán Miklós“ pentru că și-a petrecut o parte din viață în Ungaria. Nicolae Bretan era român greco-catolic și s-a însurat cu Nora Osvát, o unguroaică-evreică..

Prin grija fiicei lui, Judit Bretan, o seamă din lucrările pe care le-a compus au fost publicate în ultimii ani pe discuri compacte apărute la casa de discuri „Nimbus Records”.

 

Comentarii

comments

Lasă un răspuns