Stiri Si Informatii

Rășinari : 136 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga

0 1.499

Astăzi, 1 aprilie se împlinesc 136 de ani de la nașterea lui Octavian Goga sau  „Poetul Pătimirii Noastre”, așa cum era una dintre operele scrise de acesta. Scriitorul s-a născut pe 1 aprilie 1881 în satul Rășinari, de lângă Sibiu. Provine dintr-o familie modestă, tatăl preot ortodox, iar mama sa era învățătoare. Este considerat poet al neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor.

Octavian Goga a fost un poet ardelean, politician, iar în perioada 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 a fost prim-ministrul României și membru al Academiei Române începând cu anul 1920. Între anii 1886-1890. =

„Atunci şi acum” a fost prima poezie semnată de poet cu pseudonimnul Tavi în ziarul Tribuna. Ion Pop-Reteganul de la Revista ilustrată (Bistriţa) i-a scris la poşta redacţiei: „Ai talent, tinere amic, cultivează-l cu diligenţă, că poţi deveni mare. Ziua bună de dimineaţă se arată. Nu cumva să neglijezi datorinţele de studinte”. Încă era elev la liceul cu limba de predare maghiară din Sibiu, când i s-a publicat pe o jumate de pagină poezia „Nu-i fericire pe pământ”.

S-a stins din viaţă la vârsta de 57 de ani, fiind înmormântat la conacul lui de la Ciucea, conform ultimei sale dorințe.

Foto: Bogdan Bucur

 

 

Comentarii

comments

Lasă un răspuns