8 alergători au întrecut telescaunul la Red Bull Outrun the Lift 2021

sursa foto și text www.redbull.com | Andreea Vasile

Cu frigul în oase, 110 alergători au pornit toamna și-au ajuns la finiș iarna la cea de-a cincea ediție a competiției în care doar cei mai iuți de picior reușesc să întreacă telescaunul din Parâng.

Prima zăpadă a acestui an și-a întins fulgii de nea peste stațiunea Parâng în noaptea dinaintea startului în cea de-a cincea ediție a competiției Red Bull Outrun the Lift, o întrecere cu telescaunul pe distanța de 2.5km și cu o diferență de nivel de 615m. Concurenții, care au încercat să ajungă la finiș în sub 24 de minute și 13 secunde, s-au trezit din somn cu o mare de alb în fața ochilor și au evaluat rapid situația gândindu-se la șansele reale pe care le mai au ca să întreacă telescaunul așa cum au sperat.
alergare · 1 min
Cele mai bune momente de la Red Bull Outrun the Lift 2021
”În dimineața concursului am plecat cu Szabolcs Gyorgy să vedem cum arată traseul și cât de tare alunecă,” povestește brașoveanca Ingrid Mutter, care și anul acesta a terminat cursa pe locul întâi, pentru a cincea oară consecutiv. Ingrid a trecut linia de finiș în 24 de minute și 50 de secunde, fiind foarte aproape să întreacă telescaunul.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Ingrid Mutter la Red Bull Outrun the Lift
Toma Coconea, cel care a lansat provocarea în urmă cu 5 ani, a fost și el pe fază și-a făcut ultimele retușuri înainte de start. ”Mi-am luat târnăcopul în spate și m-am dus să văd cum arată prima porțiune de pe traseu, care e și cea mai grea, o urcare cu diferență de nivel de 200 de metri. Desigur, aluneca. M-am pus în pielea concurenților și m-am gândit că mie mi-ar plăcea niște trepte săpate în pământ așa că le-am făcut pentru ca ei să fie în siguranță,” explică Toma, care locuiește la cota 1500 în stațiunea Parâng, la jumătatea traseului telescaunului.
Cu doar 3 grade Celsius în atmosferă, temperatura urma să fie obstacolul cel mai mare pentru concurenți. Corpul dă cel mai bun randament într-un astfel de efort fizic între 7 și 15 grade Celsius. Ce nu se încadrează în acest interval pune corpul la încercare și reprezintă un disconfort.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Red Bull Outrun the Lift 2021
Red Bull Outrun the Lift 2021
Red Bull Outrun the Lift 2021
”Eu nu mă înțeleg deloc bine cu frigul,” spune Denisa Dragomir, care s-a aflat la prima ei participare la Red Bull Outrun the Lift și care a încheiat cursa pe locul al doilea în 25 de minute și 20 de secunde, al doilea cel mai bun timp din istoria competiției. ”Corpul meu pur și simplu se blochează. De multe ori iarna, mai ales când am antrenamente pe bucăți și este foarte frig, trebuie să fac multă încălzire și este greu, mai ales psihic. Trebuie să mă motivez, să nu las frigul să mă influențeze negativ. Prefer de o mie de ori căldura, prefer să alerg la 30 de grade Celsius, chiar dacă știu că te deshidratezi mai repede, decât să alerg pe frig. Așa funcționez eu.”
Red Bull Outrun the Lift 2021
Denisa Dragomir participă pentru prima dată la Red Bull Outrun the Lift
”Când am văzut că a nins, mi-am dat seama imediat că un timp mai bun e imposibil. Am venit în Parâng de la Cluj unde am avut vreme cu 15 și chiar 20 de grade Celsius. Frigul m-a afectat în cursă: cu toate că simțeam că fizic mai pot, mă limitam pulmonar din cauza aerului foarte rece. Rar mi s-a întâmplat așa ceva în cariera de alergător,” explică Szabolcs Gyorgy, care a încheiat pentru a treia oară cursa pe locul întâi, în 21 de minute și 30 de secunde. În 2018, Szabolcs a stabilit și recordul all-time al competiției după ce a trecut linia de sosire în 20 de minute și 26 de secunde.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Szabolcs Gyorgy obține o nouă victorie la Red Bull Outrun the Lift
”Pe mine nu mă deranjează neapărat frigul. Însă la Brașov era mai cald, iar aici s-a răcit brusc și ăsta a fost singurul dezavantaj, că nu am putut să mă adaptez la temperaturile atât de joase. Așa că am simțit o presiune mai mare la respirație, la plămâni,” completează și Ingrid Mutter.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Ingrid Mutter în timpul cursei Red Bull Outrun the Lift 2021
”S-a plecat în cursă toamna și s-a ajuns la finiș iarna,” râde Toma Coconea, care spune că la munte, într-un traseu precum cel de la Red Bull Outrun the Lift, vremea se poate schimba brusc și poate arăta foarte diferit la fiecare pas. ”Cu toate astea nu cred că vremea a fost un dezavantaj, fiecare ediție trebuie să aibă sarea și piperul ei, să ofere altceva, să provoace,” explică cel mai longeviv participant la Red Bull X-Alps, cea mai grea cursă de aventură din lume, unde abilitățile pe munte îți sunt testate la maximum.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Start Red Bull Outrun the Lift 2021
Red Bull Outrun the Lift 2021
Andrei Preda, Red Bull Outrun the Lift 2021
Concurenții s-au motivat unii pe ceilalți să dea ce au mai bun. Pentru Ingrid, participarea Denisei în competiție a făcut-o să tragă și mai tare pentru că așa funcționează ea, îi trebuie o concurență puternică să dea totul. ”Știam că Denisa e pregătită, la Campionatul Național de alergare montană pe distanță lungă a fost înaintea mea cu cinci minute. Așa că acum voiam să văd dacă mă pot ține după ea, era singura care mă motiva fiindcă știam că la start nu vor fi alte fete care să mă întreacă. Planul a fost să stau liniștită pe prima porțiune care e și cea mai abruptă și să reușesc să-i duc ritmul până la porțiunea de alergat, de unde să trag cât de tare pot și să mă distanțez. M-am simțit bine pe traseu și am fost impulsionată de faptul că nu credeam că voi câștiga. Dar am făcut-o,” povestește Ingrid.
Pentru Denisa, o cursă scurtă pe vertical așa cum e Red Bull Outrun the Lift nu e punctul ei forte și spune că înainte de o viitoare participare se va antrena specific mai bine pentru că știe că într-un astfel de antrenament stă secretul victoriei. Doar să-i permită timpul pentru că tot în această perioadă au loc cursele din sezonul competițional la care participă. La finalul acestei luni, de pildă, Denisa Dragomir va fi desemnată Campioană Mondială la Skyrunning de către Skyrunner World Series și International Skyrunning Federation după ce a câștigat toate cele patru curse la care a participat în acest sezon.
”Am mai alergat tipul acesta de traseu; sunt foarte bune ca antrenament și te ajută să progresezi în cursele lungi, pentru că faci urcarea într-un ritm mult mai susținut. Pentru vertical trebuie să ai explozie pe urcare, iar eu știu că mie îmi lipsește asta. Eu am ritmul meu, pe care pot să îl duc mult timp, iar distanța de la Red Bull Outrun the Lift arată mai mult ca o încălzire pentru mine. După 1000m probabil m-aș fi simțit mai bine și aș fi fost în largul meu,” râde Denisa. Pe locul al treilea s-a clasat Ștefania Buzincu cu timpul de 30 de minute și 52 de secunde.
Ștefania Buzincu, Red Bull Outrun the Lift 2021
Ștefania Buzincu, Red Bull Outrun the Lift 2021
Cu cinci participări la Red Bull Outrun the Lift și trei victorii, Szabolcs Gyorgy are alte așteptări când vine vorba de cursa asta și-și dorește să-și măsoare forțele cu cei mai buni alergători montani de curse verticale din lume. Așa că la un moment dat speră să bată telescaunul în sub 20 de minute, un timp pe care-l vede posibil în condiții perfecte de vreme și cu o zi excelentă din punct de vedere fizic. ”Vin în continuare la cursa asta pentru că e atipică, pentru că în România nu prea există curse pe vertical și atunci, de fiecare dată când am ocazia să fac o astfel de cursă, sunt acolo,” spune Szabolcs, care anul ăsta l-a remarcat pe Leonard Mitrică, ocupantul locului al treilea la masculin cu timpul de 22 de minute și 40 de secunde, care a participat la acest concurs pentru prima dată. ”De Mitrică mă preocupam cel mai mult, pentru că în ultima perioadă, el performează cel mai bine prin țară. El a stat după mine până pe la mijlocul cursei.” Pe locul al doilea s-a clasat Andrei Preda cu timpul de 22 de minute și 23 de secunde.
Red Bull Outrun the Lift 2021
Leonard Mitrică obține locul 3 la Red Bull Outrun the Lift 2021
Andrei Preda, Red Bull Outrun the Lift 2021
Andrei Preda, Red Bull Outrun the Lift 2021
Ceilalți sportivi care au întrecut telescaunul sunt: Constantin Surdu (22:50), George Jinga (23:00), George Colțea (23:18), Petruț Cotinghiu (23:37), Ionatan Bînzaru (23:53). Toma Coconea spune că sunt tot mai mulți alergători care se apropie de timpul telescaunului. El crede că, pe viitor, un număr tot mai mare de concurenți va reuși să bată mașinăria și că fetele vor face de asemenea o figură frumoasă. Toma e convins că dacă anul ăsta vremea ar fi fost mai bună, Ingrid și Denisa ar fi reușit să întreacă telescaunul. ”Mă uitam la cele două fete cum se uitau la telescaunul care le-a întrecut cu privirea aia, <Lasă, că la anul îți arăt eu ție, cu siguranță te bat!>,” povestește amuzat Toma.
Red Bull Outrun the Lift 2021
George Colțea, Red Bull Outrun the Lift 2021

Clasament Red Bull Outrun the Lift, Masculin

Locul I: Szabolcs Gyorgy | 00:21:30
Locul II: Andrei Preda | 00:22:23
Locul III: Leonard Mitrică | 00:22:40
Red Bull Outrun the Lift 2021
Clasament Red Bull Outrun the Lift 2021, Masculin

Clasament Red Bull Outrun the Lift, Feminin:

Locul I: Ingrid Mutter | 00:24:50
Locul II: Denisa Dragomir | 00:25:20
Locul III: Ștefania Buzincu | 00:30:52
Red Bull Outrun the Lift 2021
Clasament Red Bull Outrun the Lift 2021, Feminin
Rezultatele complete pot fi găsite aici.

Comentariile sunt închise.