100 de ani de handbal la Sibiu

În urmă cu 100 de ani s-a desfășurat la Sibiu primul meci de handbal de pe teritoriul României. Cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar în ziua de 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu a avut loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat meciul şi în calitate de arbitru.

Atestarea oficială scrisă confirmă şi primul antrenor, dar şi primul arbitru de handbal din România, profesorul Wilhelm Binder, titularul catedrei de educaţie fizică de la Liceul Brukenthal din Sibiu, ai cărui elevi sunt deci şi primii jucători de handbal din România.

Pentru a celebra cei 100 de ani de handbal românesc Federația Română de Handbal, la propunerea Asociației Județene de Handbal Sibiu, a răspuns invitației ca naționala de handbal a României să susțină jocul oficial cu naționala Suediei, din data de 28.04.2021 pe terenul Sălii Transilvania din Sibiu.

Ne bucurăm că la un secol de la primul meci de handbal de pe teritoriul României, Sala Transilvania este gazdă pentru evenimentul aniversar și echipa națională de handbal. Consiliul Județean Sibiu susține sportul de performanță și îi felicită pe toți cei care duc mai departe tradiția acestui sport” declară Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

Invităm pe acestă cale publicul să urmărească meciul de calificare a echipei naționale la Euro 2022 la handbal masculin, miercuri, 28.04.2021, de la ora 18.00, pe TVR1.

Scurt istoric al handbalului sibian

1920Profesorul Wilhelm Binder de la Liceul Brukenthal din Sibiu introduce handbalul ca disciplină obligatorie la orele de educaţie fizică pentru toate clasele. Decizia a luat-o după ce în vara aceluiaşi an asistase la Berlin şi München la o serie de jocuri şi demonstraţii de handbal (în 11 jucători, pe terenul mare de fotbal), creaţie a Profesorului Universitar Karl Schelentz, de la Facultatea de Educaţie Fizică din Berlin.
1921Cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar în ziua de 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu are loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat şi ca arbitru.
1922La Sibiu, pe stadionul central, în ziua de 3 mai 1922, în cadrul unor ample serbări câmpeneşti, în faţa a peste 2000 de spectatori, a avut loc: “o mare demonstraţie de handbal între elevii claselor mari”, sub conducerea profesorului Wilhelm Binder, „care a entuziasmat tribunele şi mai apoi întregul oraş„.
1924La Sibiu, se organizează o primă competiţie oficială “Campionatul Şcolar al oraşului la handbal”, care s-a desfăşurat pe stadionul mare, cu programare anterioară, arbitri, numeroşi spectatori, clasamente şi premii.
1926La Sibiu se desfăşoară primul Campionat Şcolar de handbal pe etape săptămânale, cu elevi din clasele V – VIII (clasele IX – XII astăzi).
1928La Sibiu profesorul Wilhelm Binder organizează primul curs de arbitrii de handbal, cu opt candidaţi şi în final cu doar doi absolvenţi.
1931Oraşul Sibiu prin comisia de handbal, preia organizarea unui Campionat al Transilvaniei, cu participarea oraşelor Sibiu, Braşov, Bistriţa şi Reghin, aceasta va fi şi ordinea în clasament. E socotit primul campionat al handbalului din România. Înregistrăm astfel în acest an 1931 şi primele jocuri oficiale între echipe feminine.
1933Se organizează prima competiţie de handbal de nivel naţional prin extinderea “Campionatului Transilvaniei”. În finala pe ţară: S.G. (Turnverein – Societatea de gimnastică) SIBIU – S.C. Muncitorul Lugoj : 15-1.
1935Au loc primele întâlniri internaţionale de handbal în România, o echipă studenţească a oraşului Munchen învinge echipele H.T.V. Sibiu cu 9-8;
193728 iunie are loc Meciul international de handbal România-Austria pe terenul ONEF – actualul Stadion Municipal

La Sibiu se organizează în iarnă primul turneu de handbal în sală (echipa de 7), cu participarea a şase echipe din localitate şi două din Mediaş;

IOAN SCHUSCHNING din Sibiu primește în urma absolvirii unui curs de arbitrii organizat de Federația Internațională – PRIMUL ECUSON DE ARBITRU INTERNAŢIONAL din handbalul românesc.

Comentariile sunt închise.