Afișul ediției din acest an FITS este o lucrare realizată de artistul Dragoș Pătrașcu

Artistul ieșean Dragoș Pătrașcu vine la Sibiu cu o expoziție excepțională cu lucrări de pictură, grafică și instalație. În cadrul expoziției va putea fi admirată și lucrarea Soarele inocenței, lucrarea de afiș din acest an al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Expoziția inititulată „Athanor” va putea fi admirată în perioada 24 iunie- 30 iulie la Muzeul de Artă Contemporană, iar cei care vor să participe la vernisaj sunt așteptați vineri, 24 iunie, ora 15:00 la aceeași instituție muzeală.

Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Partener: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

 

 

Dragoș Pătrașcu se remarcă astăzi printr-un artist complex, matur care interpune grila unei inteligențe plastice axată pe verosimil și cerebralitate. Desenează ca un arhitect și visează ca un pamfletar. Între luciditate și disperare, el așează o veritabilă conștiință a timpului. Graficianul Dan Erceanu, afirma: „Acea calitate a artistului de a fi mereu nou, proaspăt, calitate pe care Serghei Djaghilev i-o pretindea lui Picasso- Uimește-mă, pare să-i fie proprie lui Dragoș Pătrașcu în mod natural. Am considerat mereu că, deși mai are încă multe de spus în arta sa, Dragoș Pătrașcu este deja autorul unei opere extrem de bogate, de variate, operă care mizează pe absobția totului într-un stil personal.‟

Revendicându-se de la o tradiție a desenului românesc modern, căreia însă nu i se supune, Dragoș Pătrașcu își croiește un drum personal care îl definește și îl consacră ca artist.

Această expoziție conține un parcurs gândit-simțit de autor care dezvăluie ideea de atelier, de fir al gândirii sale creatoare, ne-evident din exterior. Artistul punctează etape, luând ca măsură comună linia, a cărei obsesie l-a însoțit permanent, de la începutul creației sale. O neobosită căutare și trecere prin etape, explorând, nu pentru a ajunge într-un punct, ci asumându-și căutarea ca pe o condiție.

De aici și alegerea titlului – Athanorul, cuptorul alchimic în care se întâmplă procesul intim și misterios de transformare a metalului comun în materie prețioasă (aur, conform tradiției alchimice) este atelierul artistului, cel fizic, dar și locul interior unde creează opera, purtând atelierul cu sine, pentru a consacra fiecare spațiu în care lucrează – ca atelier.

Athanor și pentru că, deși arta este un jurnal, cum afirmă în mai multe rânduri artistul, biograficul se transformă într-o materie a visului, în metafore și simboluri, în mitologii personale. Reinventând forma, linia și suprafața, Dragoș Pătrașcu trasează un parcurs personal, al cărui desen îl veți regăsi în expoziție.

Alegerea titlului justifică și depășește opțiunea artistului. De la ideea de atelier, de laborator în care linie, idei și forme se amestecă și deslușesc, până la desenele-picturi care ajung să fie reprezentări alchimice ale armoniei contrastelor: roșu și negru: cinabru și plumb, rece și cald, umed și uscat. Nunta contrastelor.

Athanorul e locul în care ești, călătorind spre tine.

Comentariile sunt închise.