Ați auzit despre minunea de poartă din acest an de la Maratonul Internațional al Sibiului?

poARTa va putea fi vizitată în Piața Mare, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu, în 27-28 mai, iar ulterior evenimentului urmează să fie expusă și în alte spații alternative. Vineri, 26 maiîntre 11.00-13.00 și 15.00-17.00, Cristina Kiru va ține două ateliere de colaj / compoziție cu elemente vegetale, pentru copii.

„Ați auzit că avem o minune de poartă anul ăsta? Dacă n-ați apucat s-o vedeți încă, musai să vă faceți drum prin Piața Mare. Mulțumim Iulian Bisericaru, Cristina Kiru și Iris Ordean, pentru că ați acceptat provocarea noastră! Și mulțumim tuturor celor care ne-au dat și ne dau o mână de ajutor s-o punem pe picioare!”, transmit organizatorii Maratonului Internațional Sibiu.
„Poarta Maratonului Internațional de la Sibiu, denumită sugestiv poARTa, a ocupat de-a lungul anilor un rol central în cadrul acestui eveniment, fiind la rândul său un punct de start / sosire, un loc unde nu doar participanții, ci și familiile, prietenii sau colegii se pot aduna și susține alergătorul pe care l-au ales. Este un loc de imensă bucurie, încurajare și entuziasm, dar și un loc de activism și caritate, MIS creând un context de filantropie și bunăvoință, concretizat în susținerea financiară a diferitelor cauze locale.
În acest context este firesc ca acest loc simbolic de trecere, de experiență și de transformare să devină un soi de pânză goală, un mediu de creație, de exprimare artistică și de partaj comun. În acest an, i-am invitat pe artiștii Iulian Bisericaru și Cristina Kiru să transforme suprafața porții într-un peisaj cromatic luxuriant, plăcut ochiului, care să adopte în același timp o oarecare poziție critică în ceea ce privește dezbaterile ecologice actuale, atât de prezente în discursul global de astăzi. Tensiunea ecologică este, până la urmă, atât o problemă locală, cât și una globală, astfel încât conversațiile pertinente ar trebui și chiar trebuie să pornească din orice colț al lumii: un aspect care ar trebui să ne aducă-împreună, făcând aluzie la titlul ediției Maratonului din acest an. Având în vedere funcția porții ca instalație monumentală într-un spațiu public, programul de pictură trebuie, de asemenea, să fie citit ca un proces în evoluție, de la simple gesturi picturale, până la structuri vegetale complexe, rămășițe evocatoare ale unui Paradis pierdut sau fragmente dintr-o Grădină suspendată a Babilonului, minuni ale lumii pe care riscăm să le pierdem din nou cu totul din cauza crizei climatice pe care o trăim”, Iris Ordean, curatoarea proiectului.
poARTa Maratonului este un proiect din cadrul Maratonului Internațional Sibiu, susținut de platforma de arte vizuale_PAV, cu sprijinul Centrului Cultural German Sibiu și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală.

 

Iulian Bisericaru (1987) trăiește și pictează în Sibiu, România. Absolvent al Facultății de Pictură din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, a scris o teză de doctorat cu privire la relația dintre arhitectură și pictură, cu o privire critică asupra ideologiei ecologice. Ironic și jucăuș în egală măsură, Iulian Bisericaru îl invită pe privitor să ia poziție în ceea ce privește problemele de mediu. Lucrările sale oferă o perspectivă neglijată sau ascunsă asupra aspectelor societății contemporane, aceea pe care ochiul uman o evită intenționat. Artistul a participat și a expus în locuri precum Berlin, Paris, Aschersleben, Sibiu, București, Leipzig, Timișoara, Cluj-Napoca sau New York. În România, artistul este reprezentat de Galeria Anca Poterașu.

 

Cristina Kiru (RO) trăiește și lucrează în Sibiu. Licențiată în Restaurare și cu studii doctorale în istorie, Cristina lucrează în departamentul de Educație și Interpretare Patrimoniu în cadrul CNM Astra. A activat ca restaurator ceramică și pictură în cadrul Muzeului Național Brukenthal, concomitent cu lucrul în atelierul său privat de restaurare lemn, mobilier stil și pictură. Ulterior a dezvoltat studio_number_4, care are ca domeniu designul, realizarea de mobilier de artă concept și lucrări care combină stiluri artistice cu tehnici multiple, executând totuși și studii de restaurare.

 

În ultimii doi ani, Iris Ordean s-a interesat de cercetarea rețelelor locale-globale văzute prin prisma teoriei rizomilor și a descentralizării (în sensul deleuzoguattarian), dar și de funcția artei contemporane experimentată în spații din afara structurilor muzeelor sau a galeriilor. Iris a lucrat cu mai multe instituții, precum și în proiecte internaționale transdisciplinare desfășurate în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie sau România.

Ați auzit despre minune de poartă anul acesta de la Maratonul Internațional al Sibiului?

 

Ați auzit despre minune de poartă anul acesta de la Maratonul Internațional al Sibiului?

Comentariile sunt închise.