Când Muzeul ASTRA călătorește și transmite cultură

Simona Malearov, muzeograf Muzeul ASTRA (curator expoziție) și Camelia Ștefan, muzeograf Muzeul ASTRA, au lucrat aproape două săptămâni (Sibiu+Slatina) la organizarea în premieră a expoziţiei itinerantă „Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare” Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 mai – 17 iulie 2022 la Muzeul Județean Olt din Slatina.
Itinerarea expoziției Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare, organizată pentru prima dată în anul 2011 de către Muzeul ASTRA la Sibiu, are ca scop aducerea în atenția publicului din Slatina a unui segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug practicat de sași de-a lungul secolelor. Concepută ca o incursiune în lumea lemnului, ca o reflecţie asupra vechilor activităţi desfăşurate în contextul celor trei meserii tradiţionale legate de prelucrarea lemnului: dulgherie, tâmplărie şi pictură, expoziţia Arta mobilierului pictat. Unelte şi Culoare recrează în zilele noastre o pagină din istoria meşteşugului şi arată cum, folosind unelte simple, îndemânare, materiale naturale şi creativitate, s-au realizat obiecte din lemn, durabile şi de mare calitate artistică.
Expoziţia este deosebită prin modul de prezentare a mobilierului, nu doar ca obiect de uz gospodăresc ci şi ca obiect de artă, de înfrumuseţare a interiorului tradiţional. Vor fi prezentate piese de mobilier pictat din patrimoniul Muzeului ASTRA din secolele XIX-XX. Atracţia expoziţiei o reprezintă recuzita specifică unui atelier de tâmplărie și anume uneltele tradiţionale utilizate pentru prelucrarea lemnului.

Comentariile sunt închise.