Cât consumă un șemineu electric cu adevărat? Calcul și explicați

Șemineul electric este cel mai apropiat dispozitiv ca și înfățișare și design de șemineul clasic pe lemne. Acest tip de focar oferă efectul de flacără datorită tehnologiei 3D pe care o folosește, fiind echipat cu ecran LED special și afișare luminoasă. Este un dispozitiv mobil și compact, cu design modern și un maxim de confort, dar și un montaj rapid și o întreținere minimă. Șemineul electric are un preț accesibil, potrivit pentru oricine își dorește să se bucure de prezența unui șemineu!

Șemineul electric are rol doar estetic, fiind un obiect decorativ sau funcțional, ca o sursă secundară de încălzire. Iar consumul unui astfel de șemineu este influențat de această diferență de utilizare, creând o discrepanță foarte mare. Pentru când te gândești să cumperi un șemineu electric este important să cunoști toate aceste aspecte, pe care ți le vom prezenta mai jos:

 1. Consumul cu efect de flacără ( FĂRĂ funcția de ÎNCĂLZIRE)

In general 90% din cei care opteaza pentru un semineu ieftin electric il folosesc doar cu aceasta functie estetica, nu si pentru incalzire. De ce? Pentru ca curentul electric nu e cea mai economica energie de folosit pentru incalzire, nu momentan!

La modul flacara luminoasa, fara functia de incalzire, la un calcul simplu, vei fi uimit:

Astfel, daca avem in vedere doar afisarea LED, consumul este unul foarte mic. Indiferent ca folosesti semineul non-stop, consumul va fi unul mic, mai putin decat 1 bec economic. In categoria semineelor nu exista niciun obiect decorativ sau dispozitiv mai economic decat un semineu eletctric, si nici in alte domenii nu exista alt tip de obiect decorativ (lumanari,acvariul sau alte obiecte cu rol decorativ luminos) care sa aiba un consum atat de mic.

Pentru a te convinge singur de acest consum atat de mic al unui semineu electric, poti vizita magazinele unde sunt expuse aceste dispozitive electrice sau in spatiile comerciale de bricolaj pentru a vedea cum functioneaza non-stop cu efectul de flacara!

 1. Consumul cu efect de INCALZIRE:

Pe langa functia de flacara, semineul electric are si functia de incalzire, unde poti seta din telecomanda sau poti programa din termostat ca functia de incalzire sa porneasca la scaderea temperaturii din incapere!

Semineul electric realizeaza incalzirea cu ajutorul unei aeroterme, pe baza unui ventilator care impinge aerul cald in camera prin lamelele metalice ale dispozitivului.

In situatia aceasta, consumul electric realizat de catre un semineu electric se schimba exponential, daca in modul simpu cu efectul de flacara era aproape inexistent, pentru modul de incalzire lucrurile se schimba! Cum si de ce?

Desi randamentul oferit de catre un semineu electric atunci cand este folosit ca sursa termica este aproape maxim 99%, fara evacuare, caldura va ramane in incapere si energia nu se pierde deloc, insa pentru a te incalzi in mod regulat cu un astfel de semineu este o operatiune scumpa.

Semineul electric nu poate fi inclus pe lista celor mai bune solutii pentru incalzirea locuintei, desi are un randament foarte ridicat, acesta poate fi luat in considerare ca sursa secundara de incalzire, pentru ca nu a fost conceput si proiectat ca sursa principala de incalzire.

Care este costul unui semineu electric pentru incalzirea unei camere?

Puterea medie de incalzire la majoritatea semineelor electrice pe piata este de 1500W/h deci de 150 de ori mai mult decat atunci cand il folosesc doar cu scop decorativ. La un simplu calcul, lucrul acesta inseamna ca in 2 ore de functionare continua cu functia de incalzire ai consuma 3kW! Iar consumul pentru o luna s-ar situa undeva la 90kW, iar la finele lunii ai scoate din buzunar undeva la 40lei/luna.

 

 1. Ce spatiu pot incalzi cu un semineu electric?

Un semineu electric stat la treapa maxima de functionare poate sa incalzeasca pana la 37 mp, facandu-le ideale pentru incalzirea unei singure incaperi, pentru un living, birou sau dormitor, fiind ideal pentru a fi folosit ca sursa suplimentara de incalzire.

La modul general, incalzirea cu un orice fel de dispozitiv electric, costul final este unul rdicat comparativ cu alte surse pe lemn, gaz, peleti, etc.

 1. Cand se merita si daca se merita sa iti cumperi un semineu electric?

Semineul electric nu este o alegere inteleapta pentru oricine sau pentru orice situatie! Acest dispozitiv termic are avantaje, dar si dezavantaje, printre care valori energetice, ranadament si specificatii propri. In cele ce urmeaza iti vom prezenta situatiile in care chiar se merita sa achizitionezi un semineu electric.

 1. Atunci cand iti doresti un element decorativ special la tine in casa – adica sa scoti in evidenta partea vizuala, latura estetica si efectul de flacara luminoasa pe care ti-l ofera un astfel de semineu electric. Efectul de flacara 3D este redat de tehnologia LED avansata creand o ambianta cu totul speciala, imitand chiar si sunetul de lemn arzand, daca iti doresti sa te bucuri de acest sunet incantator si relaxant.

 1. Atunci cand iti doresti o investie mica intr-un obiect decorativ – sa te bucuri constant fara a aparea cheltuieli suplimentare la achizitionare sau ulterior. Daca iti doresti un semineu doar cu scop decorativ, atunci semineul electric este una dintre cele mai bune solutii!

 1. Atunci cand vrei o sursa suplimentara de incalzire, pentru a beneficia de 2-3 grade in plus – apelezi la un astfel de dispozitiv atunci cand caloriferul nu face fata incalzirii in incaperea unde este amplasat. Si cu ajutorul termostatului unui semineu electric, vei putea sa controlezi temperatura din camera intr-un mod rapid si eficient.
 2. Atunci cand iti doresti pentru locuinta ta un semineu compact si mobil – cele mai multe seminee electrice sunt gandite sa fie portabile(mobile), sa poata fi mutate cu usurinta dintr-un loc in altul, singurul lucru de care ai nevoie este o priza! Asadar atunci cand decizi sa te muti intr-o alta locuinta, poti lua cu usurinta semineul cu tine alaturi de restul mobilei.
 3. Atunci cand iti doresti cand in serile de primavara sau toamna sunt prea calduroase pentru a porni un dispozitiv de caldura, insa prea racoroase pentru confortul tau termic! Functia de incalzire este binevenita intr-o astfel de situatie, setand temperatura ambientala dorita, iar semineul va genera caldura pe loc in incapere. Aeroterma se va opri atunci cand s-a ajuns la nivelul climatic solicitat!
 4. Atunci cand iti doresti prezenta focului, insa siguranta fata de copii si animale este cea mai importanta – pe langa designul locuintei, securitatea este un alt aspect important atat pentru membrii familiei cat si pentru un catal, pisica, etc. Semineul electric iti poate oferi imaginea si bucuria de a admira o flacara ultra-realistica, fara a exista vreun risc pentru copii sau animale.

 1. Atunci cand ai nevoie de un dispozitiv care sa iti ofera caldura imediat – cand mergi la cabana sau casa de vacanta, si stai perioade scurte, weekend-uri, dar iti doresti caldura instant, atunci semineul electric te ajuta sa incalzesti livingul sau alte incapere in cel mai scurt timp, iar tu vei resimti caldura chiar din primele momente de la functionare!
 2. Atunci cand iti doresti ca semineul sa aiba valoare pana la revanzare – indiferent ca nu mai vrei semineul electric sau poate iti doresti un altul, aceasta operatiune se realizeaza cu mare usurinta: scoti semineul din priza si il vinzi! Un semineu electric bun nu isi pierde semnificativ valoarea in timp, chiar si daca il utillizezi zilnic! Acesta este compus din 2 elemente: ecranu electric (focarul) si rama decorativa de semineu (lemn sau MDF).
 3. Atunci cand iti doresti incalzirea unei singure incaperi din casa ta – varianta ideala pentru zilele acelea cand nu vrei sa pornesti centrala termica sau sa faci focul in semineul clasic pe lemne pentru incalzirea unei singuri incaperi. In plus, semineul electric poate sa pastreze o anumita temperatura in camera sau incaparea unde este amplasat.
 4. Atunci cand iti doresti sa incastrezi semineul oriunde ( mobilier, perete, rigips) si sa il amplasezi oriunde – semineul electric poate fi incorporat in orice perete, panou gips-carton, perete si la orice distanta fata de alte obiective din apropriere, fara a exista o limita ( cum este la semineele clasice fata de obiectele inflamabile si restrictii ).

 1. Atunci cand iti e dor de un semineu de decor vara – acea perioad din an calduroasa si canaiculara cand tot ce vrei este sa te bucuri de jocul flacarilor de pe ecranul semineului electric, fara a da caldura aferenta arderii conventionale! Asadar bucura-te de flacara luminoasa fara incalzire, chiar si in anotimpul cald!
 2. Atunci cand iti doresti un semineu cu sunet reglabil – potrivit pentru acele momente cand lucrezi la birou sau te relaxezi citind o carte in camera de zi. Te poti bucura de semineul electric doar setand modul flacara luminoasa, fara ca aceasta sa emita vreun sunet sau zogomot deranjant.
 3. Atunci cand iti doresti sa ajustezi luminiozitatea “focului” – spre deosebire de un semineu clasic unde pornesti aderea si cam atat, la semineul electric ai posibilitatea de a regla intensitatea flacarii si a luminiozitatii emante de semineu imediat.

 1. Atunci cand iti doresti un dispozitiv ce poate fi montat chiar si de tine – in aproximativ 25 de minute de poti bucura de semineul tau electric. Fara a necesita meseriasi, costuri suplimentare sau manopera! Montajul este unul facil si intuitiv, iar cu kitul de instalare o sa primesti si instructiunile de montaj!
 2. Atunci cand iti doresti un semineu care sa protejeze mediul inconjurator! – cum este posibil? Deorece un semineu electric nu emana fum sau miros in timpul “arderii”, nu are evacuare, nu polueaza, intru-un cuvant PRIETENOS cu mediul inconjurator, si cu membrii familiei tale!

In final, dupa toate cele prezentate mai sus, am observat ca costurile ulterioare achizitionarii unui semineu electric influenteaza cel mai mult decizia de cumparare. Desi in cele mai multe cazuri semineul electric poate fi alegerea ideala pentru un camin, totusi aceasta nu se aplica tuturor!

Deci cat consuma un semineu pe luna?

In functie de cat si cum il folosesti! Daca il folosesti doar cu functia luminoasa, bucurandu-te de estetica si designul pe care il ofera, atunci consumul va fi unul nesimnificativ, mai putin decat al unui bec led din bucatarie sau baie.Adica 1LEU/LUNA!

Insa daca optezi pentru folosirea acestuia si cu functia de incalzire, consumul este un altul, putand sa ajunga si la cateva zeci de lei pe luna, pentru o suprafata mica si un timp redus de functionare!

In concluzie, semineul electric poate fi cea mai buna si accesibila achizitie pentru oricine, si o investtie care merita, daca este folosit ca sursa SECUNDARA, OCAZIONALA SAU DECORATIVA pentru incalzirea uni incaperi din locuință ta!

Daca vrei sa afli mai multe detalii si informatii despre semineul electric, echipa PEFOC este la dispozitia ta, oferindu-ti informatii si sfaturi utile din experienta lor de peste 20 ani din domeniul termic, pentru ca tu sa te bucuri de semineul mult dorit!

Comentariile sunt închise.