Cisnădia faimoasă datorită atelierelor de fabricat seceri şi coase

Cisnădia este un orăşel săsesc, la poalele munţilor Cindrel, întemeiat cu opt secole în urmă, dar care îşi păstrează atât de bine aspectul pitoresc. În Evul Mediu, Cisnădia, cunoscută pe atunci sub numele german Heltau, era faimoasă datorită atelierelor de fabricat seceri şi coase, dar mai ales pentru cele de prelucrare a postavului. Acest lucru a stârnit invidia chiar şi a celor mai pricepuţi meşteşugari din Sibiu care căutau mereu metode de asuprire a cisnădienilor.

În secolele XVIII-XX aceste ateliere s-au transformat în manufacturi și fabrici, în perioada comunistă Cisnădia fiind cunoscută ca un adevărat centru al industriei textile. Covoarele din lână fabricate aici erau vândute în lumea întreagă. Astăzi, orăşelul este mai degrabă unul turistic ce atrage prin peisajul încântător şi prin coloritul vesel al clădirilor.

Când ajungi în Cisnădie, atenția îți va fi atrasă de turnul bisericii evanghelice fortificate din centrul orașului. Turnul Clopotniță, după cum îl numesc cisnădienii, a fost o adevărată inovație e Evului Mediu: primul turn cu ceas din Transilvania și primul turn la est de Viena pe care a fost instalat un paratrăznet. Merită să urci și în turnul bisericii, cu grijă pe scările de lemn, deasupra clopotniței și până în încăperea cu geamuri micuțe pe care poți să vezi orașul Cisnădie de la înălțime.

Biserica, amplu edificiu construit în stil gotic târziu, ridicată pe temelia unei foste bazilici romanice în secolul XIV, păstrează și astăzi elemente de fortificație și decor valoroase. Desigur, în atâtea secole de istorie, biserica a adunat multe povești și legende interesante pe care ghizii bisericii se bucură oricând să vi le dezvăluie.

Pentru a descoperi bogata tradiție a Cisnădiei în industria textilă vizitați expoziția muzeală „Istoricul industriei textile”. Aici sunt expuse steaguri ale breslei postăvarilor, utilaje manuale de prelucrare a lânii, ustensile de lucru, un război de țesut, documente și modele diferite de covoare.

Cisnădia este locul perfect pentru a porni în diverse trasee de bicicletă în zona montană înconjurătoare.

sursa http://www.sibiu-turism.ro

 

Comentariile sunt închise.