Consilierii USR au votat abținere la proiectul privind majorarea taxei de salubrizare

Consilierii USR au votat abținere la proiectul privind majorarea taxei de salubrizare.

Consider că această mărire ar fi putut fi evitată prin eficientizarea procesului de colectare a deșeurilor. De exemplu ridicarea pubelei galbene să fie făcută mai rar, având în vedere că prezența sistemului SGR face ca beneficiarii să nu mai umple această pubelă la fel repede sau reducerea frecvenței ridicării pubelei maro în perioada sezonului rece, când în zona caselor nu se produc deșeuri din vegetația din curte.

Principiul de bază al regulamentului taxei de salubritate “Plătești cât arunci” nu este de fapt transpus în realitate. Dacă în zonele de blocuri, unde nu există încă platformele de gunoi inteligente, există o scuză, aceasta nu mai este valabilă la case, fiecare pubelă având o identitate unică prin intermediul unui cip.

Ca să ne atingem țintele de reciclare, care într-adevăr ar putea duce poate la o scădere a taxei de salubritate, nu doar la o stagnare a ei pe termen mai lung, cei trei factori ai ecuației: primăria, cetățenii și firma căreia îi este delegată colectarea gunoiului, trebuie să își facă fiecare cât mai bine treaba. Primăria are însă și un rol crucial în ceea ce priveste comunicarea și din punctul meu de vedere aici lasă de dorit. O mare parte a sibienilor, după patru ani de când avem noul regulament pentru taxa de salubrizare, nu știu cum funcționează întregul sistem.

Câți dintre voi aveți aplicația Ara instalată? Prin Ara dacă locuiești la casă, odată ce îți confirmi punctul de consum, poți vedea numărul tău de goliri și să ceri trecerea la abonamentul ECO (dacă ai mai puțin de 12 goliri ale pubelei negre pe an), care costă mai puțin decât cel PRACTIC, stabilit din oficiu de primărie ințial pentru toate punctele de consum.

Momentan doar aproximativ 2000 de abonamente ECO există la nivel de municipiu. Din cele 77000 de puncte de consum, sub 3% din sibieni au abonament ECO. Tind să cred că nu este o lipsă totală de interes, ci doar că sibienii nu știu de posibilitatea trecerii la abonamentul ECO.

Consider că printr-o eficientizare mai bună a colectării, așa cum am arătat mai sus, dar și printr-o comunicare mai bună cu cetățenii care să înțeleagă importanța colectării selective, s-ar fi putut evita aceasta creștere sau creșterea putea fi mai mică.

Comentariile sunt închise.