Costuri mai mici pentru companii și mai puțină birocrație. Proiectul de lege inițiat de Claudiu Mureșan privind „reducerea perioadei de păstrare în arhivă a statelor de plată, de la 50 de ani la 5 ani” va fi promulgată de Klaus Iohannis

Proiectul de lege inițiat de senatorul sibian, Claudiu Mureșan, privind reducerea perioadei de păstrare în arhivă a statelor de plată, de la 50 de ani la 5 ani  a trecut de Senat cu 232 de voturi „PENTRU” și niciun vot „ÎMPOTRIVA”. Legea adoptată de senatori va fi transmisă Președintelui României, pentru promulgare. 

Orice succes de etapă contează când este vorba de o măsură care ajută oamenii și firmele. Cu 232 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, proiectul meu care prevede reducerea perioadei de păstrare în arhivă a statelor de plată, de la 50 de ani la 5 ani, a trecut și de Camera Deputaților, iar acum merge la Președinte pentru promulgare. Legea nu schimbă lumea, dar mai reduce din costurile companiilor care sunt nevoite să cheltuie sute de euro pe metri pătrați de birouri, dar și din birocrația tipică statului român, care îngroapă în special firmele mici și mijlocii din România. Pic cu pic se face mult și cu mult schimbăm România în bine.”, transmite senatorul Claudiu Mureșan prin intermediul paginii sale de Facebook.

Astfel, potrivit noilor reglementări, „începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligația legală de a depune declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, la Agenția Națională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani”.

„Statisticile arată că în ultimii 30 de ani peste un milion de societăți comerciale au fost radiate în România, numai în 2019 fiind radiate peste 126.000 de societăți. Prin modificarea Legii contabilităţii nr.82/1991, conform propunerii legislative, se înlocuiesc obligațiile privind arhivarea documentelor financiar-contabile ale unei societăți timp de 50 de ani, cu o perioadă de arhivare de 5 ani, ținând cont și de prevederile Codului Penal pentru infracțiunile economico-financiare. E absurd să menții statele de plată în arhivă timp de 50 de ani, în condițiile în care termenele de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile economice/financiare sunt mult mai reduse”, arată motivarea inițiativei legislative a lui Claudiu Mureșan, senator USR, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat și membru în Comisia pentru Sănătate.

Comentariile sunt închise.