După un an de pauză Lolele vor fugi din nou prin Agnita

Măşti terifiante şi sunete asurzitoare. Sunt cele două ingrediente cu care locuitorii uneia dintre cele mai vechi cetăţi fortificate din Sibiu alungă frigul şi duhurile rele. De sute de ani, localnicii din Agnita se îmbracă în costumele de groază şi pornesc în paradă pe străzile oraşului.

Primăria orașului Agnita a alocat în acest an buget pentru organizarea evenimentelor culturale. Momentan, autoritățile au anunțat programul lunii ianuarie,  iar printre acestea regăsim și “Fuga Lolelor”, care din cauza pandemiei nu s-a putut desfășura anul trecut.

Ziua de 30 ianuarie este dedicată Sărbătorii „LOLELOR”, tradiționala paradă la care participă și Ansamblul Folcloric ,,Cununa” Agnita. Organizatori sunt Asociația „Breasla Lolelor”, în colaborare cu Primăria orașului Agnita si Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”.

“Dragi agnițeni, pentru anul care tocmai a început, v-am pregătit mai multe evenimente, reunite sub numele de AGENDA CULTURALĂ AGNITA 2022. Aceasta va deschide seria unor frumoase manifestări, pentru că orașul nostru, prin oamenii locului și prin istoria lui, are tradiții locale, se bucură de unicitatea datinilor, are legende, cultură, copii și tineri talentați, păstrători ai datinilor și tradițiilor.
Avem un potențial cultural și uman pe care trebuie să îl încurajăm. Ca să ajungem să contăm pe harta turistică a județului Sibiu, vom face efortul ca Agnita să se poziționeze corect, cu tot ce are de oferit.”, a transmis primarul orașului Agnita, Alin Ciprian Schiau Gull

Ce sunt lolele?

Obiceiul Lolelor din Agnita, este atestat în anul 1689, un obicei al sașilor agniteni, strâns legat de ritualul breslelor din Agnita. La fiecare început de an breslele meșteșugărești alegeau un nou staroste, care primea cu alai lada de breasla cu toate secretele ei. Lolele, personaje mascate(membri ai breslei) şi gălăgioase aveau rolul de a proteja lada şi alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor.

După mai multe pauze şi reînvieri a obiceiului, spiritul bun al lolelor rămâne încă viu în Agnita, obiceiul fiind practicat astăzi de comunitatea românească, la fel cum o făceau sașii. Interesant este faptul că obiceiul lolelor este păstrat cu sfințenie şi de sași în Germania, fiind probabil unicul obicei practicat in același mod în doua țări diferite, de două etnii diferite. În unii ani aniversari sașii împreuna cu românii sărbătoresc laolaltă obiceiul.

 

Comentariile sunt închise.