După un „turneu al dezrădăcinării”, MUTAT DE LA NOI se joacă la Timișoara, în cadrul Festivalului in: v z b l

Spectacolul, o coproducție Prin Banat (CĂMINE ÎN MIȘCARE) Timișoara & BIS Teatru Sibiu, va fi prezentat vineri, 7 octombrie, la ora 19:00, la Vechea Garnizoană din Piața Libertății.

Mutat de la noi”, un performance scris și regizat de Bogdan Sărătean, ajunge la Timișoara după cinci reprezentații susținute în cadrul proiectului MUTAT DE LA NOI – Turneul dezrădăcinării” (proiect susținut de Ministerul Culturii).

Spectacolul s-a jucat la Sibiu (20 și 29 septembrie), la Vechea Sinagogă din Mediaș (22 septembrie) la Mina Petrila (2 octombrie) și la Târgu Jiu (4 octombrie).

Mutat de la noi” este un spectacol-instalație pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale. În debutul fiecărei reprezentații spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă, un traseu-instalație care este mereu altul în funcție de spațiul în care are loc evenimentul, componenta scenografică fiind adaptată specificității acestuia.

În Petrila (județul Hunedoara) traseul-instalație a fost o reconstituire a drumului pe care sute de mineri îl parcurgeau zilnic, până la sistarea definitivă a activității miniere, în anul 2015. (Începând cu anul 1997, mai bine de 5000 de oameni au fost stră-mutați de la ei, din Petrila.)

În debutul reprtezentației din Târgu Jiu (județul Gorj) spectatorii au fost transportați cu un autobuz fabricat în anii ’80, pus la dispoziție de compania locală de transport public (Transloc).

La Timișoara, spectatorii vor fi invitați să descopere spațiul Garnizoanei, transformat de instalația concepută de scenografa spectacolului, Alexandra Budianu.

Mutat de la noi invită spectatorul într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă. În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece / vrăji în mediul rural românesc.

Filmările din spectacol au fost făcute în zone fierbinți de pe glob, unde regimuri dictatoriale și totalitariste îi obligă pe oameni să fugă (Uganda, Myanmar, Brazilia).

Distribuția spectacolului reunește într-un mesaj al solidarității și al empatiei actori tineri din mai multe zone din țară: Claudiu Fălămaș, actor cunoscut și iubit în Sibiu, Bogdan Constantin, actor colaborator al teatrelor din Târgu Jiu și Petroșani, Alexandru Romescu, actor colaborator al Teatrului Național din Timișoara și nu în ultimul rând, Shama Leah, cetățean ugandez MUTAT în Sibiu în urmă cu 4 ani, care joacă deja în 4 producții BIS Teatru.

Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

Caseta artistică a spectacolul „Mutat de la noi”

Cu: Claudiu Fălămaș, Shama Leah

Bogdan Constantin / Alexandru Romescu/ Viky Olar / Andy Boncea

Scenariul și regia: Bogdan Sărătean

Scenografie și instalație: Alexandra Budianu

Video: Alexandru Radu

Muzică: Charlie Fălămaș

Tehnic: Alexandru Ciubăr / Andy Boncea / Cosmin Lupu

Cast video: Claudiu Fălămaș, Shama Leah, Dana Taloș, Nyombi Abdul / Betty Nalule / Namukwaya Ester, Lenerson Polonini / Yimon Soe

Voce (înregistrată): Aneea Axentea, Bogdan Sărătean

Operatori cameră: Gabriel George, Nakakeeto Shadia, Mawanzo Ali

Mulțumiri: Alexandra Palconi-Sitov, Alexandru Drăgan, Andrea Bernath, Claudiu Doncuțiu, Sabina Colceriu

Spectacolul MUTAT DE LA NOI este o co-producție Prin Banat (Cămine în Mișcare) Timișoara și BIS Teatru, Sibiu

MUTAT DE LA NOI (Turneul dezrădăcinării) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Festivalul in : v z b l este organizat de Asociația Solidart prin Teatrul Basca, în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

https://www.facebook.com/events/599716978301059

Comentariile sunt închise.