Editorial. Cifre și Iluzii în Presa Locală – O manipulare de piață sau doar Fake News?

Într-o lume în care cifrele par a dicta succesul, iar clasamentele sunt privite ca o reflectare a notorietății și relevanței, este important să ne întrebăm cât de corecte sunt aceste evaluări și ce ascund ele în spatele cifrelor sclipitoare. Astăzi, privindu-ne cu atenție în oglinda unui „top” recent publicat de Turnul Sfatului, suntem nevoiți să punem sub lupă acuratețea și integritatea acestor date.

Într-un articol recent, Turnul Sfatului a prezentat un clasament al publicațiilor online locale din Sibiu,„Topul celor mai citite site-uri de știri din Sibiu. Turnul Sfatului și Ora de Sibiu au împreună peste 75% din totalul cititorilor (traffic share)” declarând că site-ul nostru se numără printre ultimele în acest top, total FALS. Totuși, cu toată stima pentru munca lor, trebuie să aducem la cunoștință faptul că această evaluare este departe de a reflecta realitatea. Cu un titlu pompos clasamentul este bazat pe date inexacte și incomplete. 

Autorul clasamentului, fără să ceară informații sau să facă investigații amănunțite, a emis concluzii eronate. Clasamentul este făcut cu similarweb căruia îi este imposibil să ofere date precise, se bazează pe backlink-uri pentru evaluarea traficului, iar în lipsa accesului la date precise, estimările lor sunt departe de a fi credibile. Backlink-urile (cunoscute și ca „link-uri de intrare” sau „link-uri externe”) sunt legături URL care fac trimiterea de la un website la o pagină de pe un alt website. În plus, chiar și o privire superficială asupra prezenței noastre pe platformele de socializare ar fi arătat că avem o audiență semnificativă, mult mai mare decât sugerează clasamentul respectiv.

Aceste discrepanțe evidente între datele prezentate în fotografia ilustrată de Turnul Sfatului și cifrele reale furnizate de site-ul nostru demonstrează nu doar inexactitatea, ci și lipsa de responsabilitate în prezentarea informațiilor. Cu o audiență de 10 mii de persoane raportată în luna februarie de Turnul Sfatului în comparație cu peste 190 mii de persoane conform datelor noastre reale, este evident că există o discrepanță semnificativă între ceea ce se afirmă și realitatea.  Această discrepanță aruncă o umbră de îndoială nu doar asupra credibilității clasamentului în sine, ci și asupra întregului proces de colectare și prezentare a datelor. Întrebările legate de metodologia utilizată, sursa informațiilor și nivelul de transparență devin tot mai pronunțate, sugerând că acest clasament ar putea fi afectat de subiectivitate, interese sau un fake-news.

Sibiulinimagini.ro, fondat în 2016, a crescut rapid în ultimii opt ani, depășind alți competitori care au avut la dispoziție de două ori sau chiar de trei ori mai mult timp pentru a-și dezvolta prezența online. Fără a investi în achiziționarea de like-uri din țări străine, pagina noastră de Facebook a ajuns organic la aproximativ 120.000 de urmăritori. Astfel, Sibiul în Imagini ocupă locul 2 în presa locală, subliniind astfel angajamentul și interesul publicului pentru conținutul creat de noi.

Cu un focus evident pe promovarea județului Sibiu, sibiulinimagini.ro a produs zeci de mii de fotografii, mii de articole, reportaje, videoclipuri, interviuri și transmisiuni live de la sute de evenimente și festivaluri. Depunem un efort considerabil pentru a aduce în prim plan poveștile și evenimentele din întreg județul Sibiu, fiind  pe  teren și câte 12 ore pe zi, în comparație cu alții care par să se bazeze mai mult pe activități de birou și copy-paste.

Reacția publicului la articolele noastre, pe Facebook este elocventă, cu știri ce atrag atenția și generează o participare ridicată, în comparație cu competitorii noștri. 

De exemplu, pe platforma Facebook, Sibiul în Imagini se află pe locul 2 în ceea ce privește numărul de urmăritori, cu peste 117 mii de persoane, urmat de Turnul Sfatului cu peste 98 mii de urmăritori, iar pe primul loc se află Ora de Sibiu cu peste 170 mii de urmăritori. O analiză simplă ar fi arătat că acest număr impresionant de urmăritori nu poate fi ignorat și că influența noastră depășește cu mult estimările făcute în clasamentul respectiv.

De asemenea, amintim că nu suntem singurii care ne ridicăm împotriva acestor date contestabile. Consultând alte publicații locale, am aflat că acestea sunt de acord cu noi și consideră că acel clasament și datele oferite de Turnul Sfatului sunt fie eronate, fie false. Această confirmare din partea colegilor noștri din domeniu nu face decât să sublinieze faptul că este necesară o mai mare rigurozitate în evaluarea și prezentarea informațiilor.

Prin urmare, este evident că acest clasament prezentat de Turnul Sfatului este departe de a reflecta realitatea. Într-o epocă în care credibilitatea și transparența sunt la fel de importante ca și cifrele în sine, este esențial să ne întoarcem la sursele originale și să fim critici în fața informațiilor prezentate. În final, deși poate fi tentant să ne lăsăm înșelați de cifre strălucitoare, adevărul este întotdeauna mai important decât orice clasament sau titlu pompos.

Comentariile sunt închise.