Elita culturală sibiană, prezentă la expoziția documentară realizată cu prilejul Festivalului „Cioran: de la Rășinari la Paris”
În perioada 10-24 aprilie 2023 se desfășoară Festivalul Cioran: de la Rășinari la Paris, organizat din inițiativa europarlamentarului Nicu Ștefănuță. Cu acest prilej, în foaierul bibliotecii publice sibiene, va avea loc o expoziție tematică ce va cuprinde o serie amplă de #documente originale, scrisori, cărți și obiecte care au aparținut lui Emil Cioran sau familiei acestuia, precum și volume care ilustrează viața și opera marelui filosof român. Vernisajul expoziției documentare va avea loc luni, 10 aprilie 2023, la ora 18:00, în Foaierul Bibliotecii ASTRA (Str. George Barițiu, Nr. 7, Corp B, parter).
„În această seară vom lansa Festivalul dedicat lui Cioran și vreau să mulțumesc pe această cale tuturor oamenilor din comunitate pentru că ne-am dorit ca acest festival să fie ceva participativ în care au putut aduce obiecte ce au legătură cu Cioran. Să vă dau câteva exemple: Am primit câteva portrete de la familia Ghibu, care avea legături istorice cu familia Cioran, am primit desene făcute de Emil Cioran, manuscrise de la domnul Daniel Deleanu, am primit de la familia Bârsan (cei care au compania Gama) diverse manunscrise semnate de Cioran. Primăria comunei Rășinari a pus la dispoziție obiecte, printre care și scaune care aparțineau familiei Cioran. Consider că Emil Cioran este contemporan cu noi, acesta a trăit până la jumătatea deceniului nouă al secolului trecut. Toate aceste obiecte ar trebui să le păstrăm undeva, ca atunci când vom avea un muzeu dedicat lui Emil Cioran în Sibiu sau în Rășinari. (…) La vernisajul de astăzi va participa o bună parte din elita culturală a orașului și mă bucur foarte mult. Eu voi avea un rol secundar, deoarece eu sunt politician nu om de cultură sau muzeograf. Printre invitați se află domnul profesor Ion Dur, conf. dr. Rodica Brad, care este un expert în ceea ce îl privește pe Cioran, directorul Institutului Cultural Francez și Adela Dinu. Vom avea un scurt seminar dedicat lui Cioran, urmat de un eveniment festiv în care vom degusta niște produse locale și ne vom bucura împreună de acest eveniment.”, a precizat Nicu Ștefănuță.
Biblioteca ASTRA Sibiu participă în cadrul expoziției prin expunerea unei serii de manuscrise, originale și reproduceri, documente de corespondență cu valoare de patrimoniu care fac parte din Colecțiile Speciale ale instituției. Se regăsesc astfel numeroase scrisori și cărți poștale din corespondența purtată de Emil Cioran cu fratele său, Aurel Cioran, și cu alți membri ai familiei.
Alături de aceste documente, în cadrul expoziției, publicul poate admira numeroase alte obiecte și documente provenite din colecții private sau expuse cu sprijinul altor instituții de cultură și învățământ din Județul Sibiu: volume cu autograful filosofului, fotografii și tablouri care îl înfățișează pe acesta, două fotolii care s-au aflat în proprietatea familiei Cioran sau catalogul de la Școala Gimnazială din Rășinari în care sunt înscrise datele și perfomanțele școlare ale evelului Emil Cioran.
Comentariile sunt închise.