Foto | Descoperire rară la Mediaș. Cărți, manuscrise și documente au fost găsite în Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta

„Astăzi vrem să împărtășim cu voi bucuria unei rare și excepționale descoperiri! O echipă de specialiști, condusă de domnul profesor universitar dr. Adinel C. Dincă (UBB Cluj), a descoperit o întreagă colecție de cărți, manuscrise și documente în arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș”, așa sună vestea celor de la Biblioteca Batthyaneum
Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania.
• circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600)
• două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI
• aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII)
• aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).
Activitățile de cercetare sunt în plină desfășurare, într-un proiect care se va întinde pe cel puțin doi ani: „Schriftlichkeit und Lesekultur in Mediasch/Mediaș (Siebenbürgen, Rumänien) im 14.-16. Jahrhundert. Sicherung, virtuelle Rekonstruktion und wissenschaftliche Analyse einer siebenbürgischen Pfarr- und Gymnasialbibliothek” / „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” (2022-2023). Proiectul este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă (Bundesregierung für Kultur und Medien) al Germaniei.
Mulțumim mult domnului profesor Dincă pentru faptul că a împărtășit cu noi această mare bucurie, și ne-a trimis zeci de fotografii cu unele dintre cele mai importante momente ale aventurii!

Comentariile sunt închise.