FOTO- VIDEO Am testat aplicația „Anii Drumeției”

Consiliul Județean Sibiu, alături de echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”, a lansat în cadrul unei conferințe de presă site-ul și aplicația Anii Drumeției. Cele două platforme centralizează și promovează traseele de drumeție, operatorii de turism sustenabil și evenimentele din Județul Sibiu, reprezentând două instrumente extrem de folositoare pentru cei care doresc să exploreze județul printr-o drumeție sau să își planifice vacanța. Printre primii utilizatori ai aplicației „Anii Drumeției” am fost și noi, jurnaliștii ziarului online, www.sibiulinimagini.ro, care alături de alți colegi din presă, dar și de autoritățile județene, echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”, precum și realizatorii site-ului și al aplicației. La eveniment au participat președinta Consiliului Județean Sibiu- Daniela Cîmpean, administratorul județului Sibiu- Adrian Bibu, managerul de proiect- Sergiu Olteanu, Rareș Budac- CEO The Cluster- cel care a pus bazele site-ului, dar și Cristoph Puchinger- realizatorul aplicației.

Cele două platforme centralizează informații-cheie despre 54 de trasee de drumeție, dintre care 45 de trasee de drumeție pedestră omologate în Munții Făgăraș și Munții Cindrel și 9 trasee neomologate – trasee de cicloturism deja practicate de publicul larg ca atare, rute potrivite pe malul Oltului pentru activități pe apă și observarea păsărilor, 4 rute ecvestre în jurul centrelor de echitație din Apoș, Prod și Șelimbăr.

La finalul conferinței de presă, ne-am îmbarcat în microbuze și am plecat în drumeție pentru a testa aplicația. Timp de aproximativ 1 oră și jumătate am străbătut traseul Sibiu- Bâlea Lac, perioadă în care ne întrebam cum  funcționează aplicația, care este gradul de dificultate al traseului și în ce va consta aventura noastră. Ajunși la destinație l-am cunoscut pe ghidul nostru, Radu Zaharia, un mare iubitor al muntelui și al experiențelor montane, cel care ne-a călăuzit pașii și ne-a împărtășit din „secretele” muntelui.

Curioși, dar și nerăbdători să vedem cum funcționează aplicația „Anii Drumeției” am luat telefoanele în mână și am început „să ne jucăm”.

FOTO- VIDEO Am testat aplicația „Anii Drumeției”

FOTO- VIDEO Am testat aplicația „Anii Drumeției”

Aplicația poate fi folosită și în modul offline, toate traseele și punctele de interes putând fi descărcate pe telefon, eliminând astfel necesitatea existenței unei conexiuni la internet. Aceasta poate fi utilizată atât în sistemul de operare iOS, cât și Android, și poate fi descărcată din Apple Store și Google Play. Odată ce traseul este selectat, turistului îi sunt afișate toate informațiile necesare parcurgerii în siguranță a acestuia, pornind de la distanță și durată estimată, profil de altitudine, tip de drumuri, până la profilul de înălțime și informații profesionale despre vreme. Pentru un confort sporit, aplicația oferă indicații audio pentru navigarea pe traseul ales, eliminând astfel necesitatea consultării periodice a hărții. În cazul în care pe traseu apar obstacole nedocumentate (spre exemplu, deteriorarea potecii printr-o alunecare de teren sau un podeț luat de viitură) turistul poate raporta din aplicație acea problemă. În acest fel, alți turiști care își aleg traseul ce include poziția raportată vor afla de problemă. Detalii puteți afla și din interviul realizat cu managerul de proiect- Sergiu Olteanu.

 

Cu toate că, majoritatea celor din presă nu am avut echipamentul corespunzător de mers pe munte, zicem noi că am făcut până la urmă față cu brio și am ajuns cu bine la punctul final al călătoriei- Brunch-ul organizat în curtea familiei Laurențiu Torodici din Cârțișoara.

A fost o experiență inedită, interesantă și pe care v-o recomandăm și vouă, și dacă urmăriți pagina de Facebook a programului „Anii Drumeției”, iar de zilele acestea informațiile stau departe de voi doar la un click distanță, intră aici și vezi detalii. De asemenea, suntem siguri că mai aveți suficient spațiu în telefon pentru a vă descărca aplicația „Anii Drumeției”, mai ales că, următoarea drumeție este destinată famililor și va avea loc duminică, 31 iulie, în Munții Cindrel.

Îi invit pe toți cei ce doresc să cunoască frumusețea aparte a Județului Sibiu, a tradițiilor, oamenilor și bucatelor alese, să intre pe Anii Drumeției să aleagă ceea ce li se potrivește. Sunt convinsă că vor cunoaște experiențe unice!”, este mesajul Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Cum am trăit și simțit noi, jurnaliștii ziarului online www.sibiulinimagini.ro această experiență? Păi… în primul rând, nu am avut un echipament corespunzător (este a treia noastră drumeție, dar prima mai SERIOASĂ, adică cu un grad de dificultate mai mare) și, din aceste considerente ne-am promis la finalul experienței că nu vom mai urca pe munte fără bocanci, ceea ce vă recomandăm și vouă. Durerea de picioare, senzația că îți iau tălpile foc și febra musculară de a doua zi spunem noi că, au meritat, deoarece peisajul a fost mirific. Vremea a fost frumoasă, numai bună de realizat fotografii, iar în micile pauze pe care le-am făcut pentru reîntregirea grupului am cules afine și am ascultat sfaturile ghidului nostru, Radu Zaharia, care ne-a dezvăluit din experiența sa, dar care a împărtășit cu noi și câteva bancuri din „lumea montană”.

Ajunși la Brunch, gazdele ne-au așteptat cu masa plină de bunătăți (legume culese de la sursă din seria proprie), cârnați și salam de casă, și, bineînțeles că, nu a lipsit nici slănina. La capitolul „desert” papilele noastre gustative au fost răsfățate cu o plăcintă cu zmeură, dar și un chec cu cacao. Surpriza culinară a gazdelor, care nu ne-au lăsat să ieșim din curte până nu am degustat-o, a fost „ciorba de sfeclă roșie”, o rețetă gătită de ucrainiencele pentru care „acasă” a devenit casa domnului Torodici din Cârțișoara.

A meritat „chinul” lipsei echipamentului? Da! Deoarece peisajul, oameni, frumusețea Lacului Bâlea, spendoarea munților au fost de nota 1000. Am învățat geografie sau ne-am reamintit despre ceea ce am învățat în școală. Mâine, dacă primim din nou, un apel de la reprezentanții programului „Anii Drumeției” să ne propună o nouă drumeției am zice „DA!” fără să întrebăm unde mergem și ce presupune acel traseu. Concluzia? Descarcă aplicația „Anii Drumeției”, mai ales că printre evenimentele viitoare despre care vei afla este și „Festivalul Tuberozelor” din Hoghilag.

 

 

Comentariile sunt închise.