FOTO- VIDEO Astăzi toate privirile au fost ațintite asupra satului Tălmăcel, unde Ionii și Ioanele au „intrat” la apă
Astăzi a fost forfotă mare pe străzile localității Tălmăcel, deoarece sătenii s-au pregătit pentru cel mai important eveniment găzduit de satul aflat la doar câțiva kilometrii de Municipiul Sibiu, organizat în ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Ioan Botezătorul și care încheie seria sărbătorilor specifice iernii. Cu acest prilej, Ionii, Ioanele, Ionelele, Ionuții și toate derivatele acestui nume sfânt intră la propriu la apă în frunte cu preotul satului, primarul și viceprimarul.
Astfel, cu sau fără voia lor au respectat cu sfințenie acest obicei preotul, primarul Ioan Oancea, viceprimarul Ioan Opincariu, fiul și soția edilului orașului Tălmaciu- Sebastian Ioan Oancea și Diana Ionela Oancea, alături de comunitatea de toată vârstele, dar și de turiștii care le-au trecut pragul pentru a trăi experiența „Udatul Ionilor”, tradiție care se păstrează cu sfințenie de mai bine de 100 de ani sau de la Marea Unire, potrivit bătrânilor locului.
Udatul Ionilor este obiceiul de suflet al satului Tălmăcel, fiind practicat anual de Sfântul Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie. Pregătirile încep dis-de-dimineață, puncte centrale fiind gospodăriile unde se împodobesc caii și carul alegoric, tras de boi. Doi brazi sunt așezați pe car și pe oiștea acestuia, fiind împodobiți cu covoare țesute, „culmi” lungi de 5 – 6 metri, fețe de masă și macrameuri lucrate de femei; la final, pe aceste „hăiciugi” se pun sorcove și icoane.
În paralel, sunt pregătiți caii, cu chindeauă, față de masă, batiste de mire, sorcove, cu busuioc și tricolor. Fete și feciori îmbracă haine românești, iar călărașii poartă „beata”, așezată de-a curmezișul peste piept.
Despre portul popular vă propunem și noi un interviu realizat cu călărașul Andrei Bobeică.
Despre obiceiul atât de îndrăgit nu doar de localnici, ci și de sutele de turiști care vin an de an din toate colțurile țării ne vorbește Dorina Bancea, mătușa tânărului călăraș, Andrei Bobeică:
Astăzi am fost prezenți încă de la primele ore ale dimineții și noi pentru a vedea cum au decurs pregătirile pentru „împodobitul” calului și vă mărturisim că al nostru călăraș a avut cel mai cuminte și răbdător cal. Dovada în următoarele videouri:
În acest an cei 9 călărași alături de caii lor și-au dat întâlnire la tânărul care în acest an s-a ocupat de gătirea carului cu boi, unde au fost întâmpinați de tot satul în frunte cu autoritățile locale. După ce au socializat, și-au urat „La mulți ani!”, au imortalizat momentul prin intermediul câtorva fotografii, călărașii, carul în care se aflau junii și junesele satul sibian, instrumentiști (printre care și Iuliuță de la Jina) și întregul alai au luat la pas ulițele în rafalele de aplauze ale celor care au ales să-i întâmpine pe la porți pentru a le da „binețe” și s-au îndreptat spre râul unde urmau să „fie scăldați”. Cel care a „spart gheața” (figurativ vorbind, deoarece în acest an a lipsit gerul Bobotezei) a fost preotul, urmat de primarul Ioan Oancea și de viceprimarul Ioan Opincariu.
După ce Ionii și Ioanele „au intrat” la apă a urmat în fața bisericii prezentarea fiecărui călăraș alături de calul său, iar spre final feciorii și fetele au încins o horă și preț de câteva minute ne-au arătat cât de talentați sunt. Acestora li s-au alăturat și primarul Ioan Oancea alături de soția sa, Diana, dar și viceprimarul Ioan Opincariu alături de consoarta sa. La un moment, din mulțime a putut fi văzută, ascultată și aplaudată și tânăra interpretă de muzică populară, Gabriela Oancea, una dintre solistele Ansamblului Datina, care le-a cântat Ionilor și Ioanelor.
De la eveniment nu au lipsit nici oficialități, cum sunt consilieri județeni, deputatul Bogdan Trif, dar și subprefectul Sebastian Șebu.
„La mulți ani, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul! Obiceiul Udatul Ionilor datează, în Tălmăcel, de sute de ani. De Sfântul Ioan, oamenii se duc la biserică, la slujbă, și se întâlnesc apoi în mijlocul satului, pentru a admira parada tinerilor care vin călare, pe cai împodobiți special, conform tradiției. De asemenea, carul tras de boi, împodobit de sărbătoare, este parte a tradiției moștenite și transmise din generație în generație. Toată lumea merge la râu, unde toți Ionii sunt udați, conform obiceiului. Bineînțeles că, la final, are loc, în centrul satului, hora tinerilor. Este de lăudat faptul că încă sunt localități în care tradiția este păstrată cu sfințenie și transmisă mai departe!”, a transmis deputatul sibian, Bogdan Trif.
„Udatul Ionilor este cel mai cunoscut obicei dedicat zilei de Sfântul Ioan din județul Sibiu. Sfânta Liturghie din această zi de sărbătoare și tradiția locului, păstrată de sute de ani de locuitorii satului Tălmăcel, au marcat în mod deosebit sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Am avut plăcerea de a fi în mijlocul celor care păstrează cu sfințenie acest frumos obicei, alături de prieteni și oameni care apreciază tradițiile românești din județul Sibiu. La mulți ani, tututor celor care poartă cel mai răspândit nume românesc, Ioan!”, a fost și mesajul subprefectul județului Sibiu, Sebastian Șebu.
Comentariile sunt închise.