FOTO- VIDEO Cel mai mare proiect de după Revoluție a fost semnat astăzi la Jina

Astăzi, 8 februarie, la sediul Primpăriei Comunei Jina s-a semnat contractul privind lucrările de execuție la rețelele de distribuție gaze naturale în Jina, Poiana Sibiului, Tilișca și Rod. Contractul a fost parafat de primarul comunei Jina, Vasile Beschiu, care este și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transalpina Gaz, și directorul general al companiei MONTREPCOM, Daniel Varga. La eveniment au participat și primarii comunelor vecine, membrii ai UAT-urilor asociate și anume- Adrian Iovi (primarul comunei Poiana Sibiului), Vasile Cîmpean (primarul comunei Tilișca), viceprimarul comunei Jina- Claudiu Prode, viceprimarul comunei Poiana Sibiului- Constantin Oprea, viceprimarul comunei Tilișca- Dumitru Greavu, secretarul comunei Jina- Iancu Dumitru Uscatu, dirigintele de șantier- Rareș Mărginean, managerul de proiect- Teodor Dumitru Banciu. Lucrările, care vor dura aproximativ 9 luni, vor permite racordarea a 3.300 de gospodării și a 12 instituții publice, inclusiv școli și unități medicale, la rețeaua de gaz.

„După cinci ani a sosit momentul ca prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transalpina Gaz să putem semna contractul pentru investiția “Înființare sistem de distribuție gaze naturale, racord și stație de reglare măsurare în localitățile Jina, Poiana Sibiului, Tilișca, Rod”. Este o zi importantă pentru comunitățile noastre, o zi pe care o așteptăm de foarte mult timp. Iată că a sosit acea zi și în sfârșit putem semna alături de domnul Daniel Varga, directorul general METREPCOM, firmă care a câștigat licitația. Îi mulțumim că a vrut să vină să realizeze acest proiect din Mărginimea Sibiului. Sperăm să avem o colaborare frumoasă și constructivă. Comuna Jina are 3.500 de locuitori, iar beneficiarii acestor branșamente sunt în jur de 1300. Acestea se vor acorda pe principiul primul venit- primul servit. Când acestea se vor finaliza, ceilalți cetățeni își vor introduce gazul pe cont propriu. S-au făcut niște precontracte și doar în cazul în care cineva nu mai vrea sau nu mai poate, va fi acordat altei persoane.”, a spus Vasile Beschiu.

Vasile Beschiu, primarul comunei Jina

Proiectul presupune înființarea unui sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale în cele patru localități, în lungime totală de peste 65 de kilometri. Se are în vedere creșterea standardelor de viață a locuitorilor zonei prin racordarea a 3.300 de gospodării, precum și realizarea de racorduri individuale pentru fiecare imobil în parte, gospodării, 12 racorduri pentru instituțiile publice (școli, unități medicale).

FOTO- VIDEO Cel mai mare proiect de după Revoluție a fost semnat astăzi la Jina

„Venind înspre Jina de la Poiana Sibiului mă gândeam cum ar fi oare mai bine să descriu această zi. Este o zi istorică, așa cum spunea și domnul primar Vasile Beschiu. Este un an electoral în care avem alegeri europarlamentare și cred că cel mai bine am putea descrie această zi în felul următor: Un pas mic pentru Uniunea Europeană, un pas imens pentru Mărginimea Sibiului. Așadar, proiectul de înființare sistem de distribuție gaze naturale în cele patru localități este un obiectiv pe care ni l-am dorit, la care am muncit, fiecare la rândul lui a contribuit într-o oarecare măsură. Este important că am ajuns astăzi, aici, să semnăm contractul de execuție al rețelelor. Așa cum spunea și domnul director Varga, lucrarea se va desfășura pe o perioadă de nouă luni de la ordinul de începere al lucrărilor. Mai sunt câțiva pași de făcut până atunci, dar îi vom depăși. Dacă ne uităm în urmă la câți pași am făcut și la câte obiective am îndeplinit putem spune că suntem destul de avansați. Lucrările vor începe deodată în cele patru localități, deja se vorbește despre locuri de cazare, ne facem strategie pentru viitor. Asigurăm firma care va executa lucrările de tot sprijinul, de toată implicarea noastră, pentru că și noi ne dorim să dezvoltăm Mărginimea Sibiului. Îmi doresc ca administrațiile locale să se ridice la nivelul cetățenilor care locuiesc în Mărginimea Sibiului care sunt gospodari sau nu știu care superlativ să-l folosesc pentru aceștia. Administrațiile locale din păcate, au rămas un pic în urmă, dar sper ca prin intermediul acestui proiect să mai recuperăm din acest decalaj. (…) Comuna Poiana Sibiului are un număr de 1134 de branșamente și la noi s-au încheiat precontractele. Cererea a fost mare, dorința și mai mare. Așadar, așteptăm punerea în practică.”, a precizat Adrian Iovi, primarul comunei Poiana Sibiului.

Adrian Iovi, primarul comunei Poiana Sibiului

Cererea pentru acest proiect a fost inițial depusă în anul 2022 Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și a obținut un punctaj de 71 de puncte. Pentru că expira această linie de finanțare și nu putea fi implementat până la sfârșitul anului 2023, autoritățile au primit fonduri noi de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

„Ne bucurăm că am semnat acest contract și sper ca lucrările să decurgă bine, să fie finalizate în acea perioadă de nouă luni. Stația de reglare măsurare a fost realizată în termen de șase luni, în decembrie a fost finalizată, s-a făcut și recepția. În ceea ce privește comuna Tilișca, avem un număr de 850 de branșamente dintre care 550 sunt în localitatea Tilișca, iar 300 în satul aparținător, Rod.”, consideră și Vasile Cîmpean, primarul comunei Tilișca.

Vsile Cîmpean, primarul comunei Tilișca

METREPCOM, din Târgu Mureș, este societate care a câștigat procedura de atribuire a contractului denumit “Înființare sistem de distribuție gaze naturale, racord și stație de reglare măsurare în localitățile Jina, Poiana Sibiului, Tilișca, Rod”. Contractul, semnat joi, 8 februarie, are o valoare de aproximativ 50 milioane de lei.

„Mă bucur că am ajuns în acest punct și eu sper ca anul viitor, în această perioadă să fiți deja încălziți prin intermediul lucrării pe care noi o vom executa. Ne-am făcut un plan de abordare. Lucrarea va debuta în același timp în toate cele 4 localități pentru a evita discuțiile dintre primării. De asemenea, alte două echipe vor aborda conducta principală care pleacă de la stația de reglare din Tilișca și se vor îndrepta atât spre străzile din Tilișca, cât și spre Jina. În fiecare localitate vor începe simultan câte două echipe și cred că dacă ne ajută un pic și vremea, adică să nu ne dea multe bătăi de cap, lucrarea va fi finalizată în acest an. Vă pot asigura că, dacă am ajuns în acest punct, gaz veți avea! Încă nu avem vreun contract pe care să-l semnăm, dar pe care să nu reușim să-l ducem la bun sfârșit.”, a menționat Daniel Varga, directorul general METREPCOM.

Daniel Varga, directorul general METREPCOM

Proiectul a trecut prin multe „încercări” din cauza contestațiilor, însă faptul că cei trei edili și-au unit forțele face ca visul jinarilor, poienarilor și al locuitorilor din Tilișca și Rod să devină în sfârșit realitate la finele acestui an. „Proiectul a trecut prin multe faze: licitații, contestații. Sperăm să duceți lucrarea la bun sfârșit. Veți avea din partea noastră, al tuturor primarilor implicați, tot sprijinul. Suntem interesați ca acest obiectiv să fie terminat, deoarece ajută zona noastră să se dezvolte din punct de vedere economic, turistic, al creșterii numărului populației, pentru că dacă avem confort și dezvoltare ne putem ține tinerii aici pentru a nu mai părăsi zona. Este unul dintre cele mai mari proiecte ale Mărginimii Sibiului care a fost semnat și se va executa după Revoluție.”, a mai transmis primarul comunei Jina.

Din echipa de proiect fac parte: Ileana Pamfiloiu, Mihaela Bebeșelea și Paraschiva Șufană

„Meritați, cel puțin, felicitările mele, deoarece sunteți trei primari de două colaraturi politice, dar nu am văzut discuții sau opinii diferite. Valoarea contractului semnat astăzi se ridică la aproximativ 50 milioane de lei și se va realiza o rețea de 65 km care se va întinde pe toate străzile din cele 4 localități. Se vor branșa gratis 3300 de locuințe și toate instituțile de pe raza celor trei comune: școli, primării, dispensare, biserici, cămine culturale. Vor fi instalații moderne, citiri inteligente, SRM-ul este construit tot pe sistem inteligent de supraveghere, de reglare și de citire. Rețeaua de 90 m de racord de la SRM la magistrala Vinț Sibiu este realizată. Cetățenii trebuie să știe că trebuie să-și facă doar rețelele interioare și că trebuie să suporte consturile doar de la contorul pus la poartă până la centrala termică și aragaz. Fiecare gospodărie ar trebui să-și facă un proiect, să-și angajeze proiectanți pentru două focuri, adică un foc la aragaz și altul la centrala termică. Nu mai este o glumă, nu mai sunt zvonuri, iar cei care mai zvonesc că nu se face înseamnă că sunt de rea credință.”, a fost mesajul de încurajare al lui Teodor Dumitru Banciu, manager de proiect.

Teodor Dumitru Banciu

Mai jos puteți citi următoarele articole privind același subiect:

A fost aprobată finanțarea rețelei de gaz pentru comunele Jina, Poiana, Tilișca și Rod

 

Bogdan Trif: Proiectul de introducere a gazului în Jina, Poiana Sibiului, Tilișca și Rod va primi finanțare și după 2023

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.