FOTO- VIDEO Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu a fost reabilitat, recompartimentat și extins de la 16 la 50 de locuri pentru beneficiari
Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu a fost reabilitat și extins din fonduri alocate de Consiliul Județean Sibiu. Este vorba despre Pavilionul I al Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu, care a fost reabilitat, recompartimentat și extins, astfel încât capacitatea centrului a ajuns la 50 de locuri.
„Este un moment de bucurie pentru noi. Suntem la Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu unde marcăm nu doar finalizarea investițiilor într-un centru, ci practic marcăm încă un pas pe care Consiliul Județean Sibiu îl face în modernizarea asistenței sociale din județul nostru. Ne-am propus ca sistemul de asistență socială din județul Sibiu să intre într-un amplu proces de modernizare. Serviciile sociale pe care le furnizăm să fie la standarde europene, să fie cât mai apropiate de nevoile reale ale beneficiarilor, să creeze condiții cât mai bune de muncă pentru cei care lucrează cu beneficiarii noștri. (…) Am pornit investiția la acest centru pentru că nevoile erau foarte mari. Centrul avea 695 mp2 și în care puteau fi cazați efectiv doar 16 beneficiari conform standardelor, ceilalți până la 49 am fost nevoiți să-i ținem într-un alt pavilion, care-n prezent este dezacfectat. Acum, avem destinat acestui centru un loc de 1643 mp2 care vine cu un confort sporit pentru cei care locuiesc sau lucrează aici. Beneficiarii vor sta maxim 2 sau 3 într-o cameră, cu baie proprie pentru fiecare cameră, accesibilizată pentru cei care au nevoie, cu covor tactil, mână pe holuri, cameră intimă, sală de masă pentru beneficiarii în fotoliul rulant, cabinet pentru activități medicale, cameră de vizită, salon infirmerie, parte administrativă care are o intrare separată de intrarea beneficiarilor, care include vestiar și baie proprie. Sunt niște condiții de normalitate de care ar trebui să beneficiază membrii unor astfel de centre. Am ales să dotăm cu mobilier nou întregul centru. Sunt acum 19 dormitoare dintre care 5 reabilitate din construcția veche și 14 în construcția nouă. (…) Întreaga investiție s-a realizat din fonduri din bugetul Consiliului Județean. Vorbim de 9,6 milioane de lei cu TVA. Dotările au costat 280.300 lei. Ne bucurăm că am ajuns în acest punct.”, a spus Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

COVID-19 a fost una dintre cele mai mari provocări pentru constructor
„Ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale și particip la încă o întâlnire pentru oameni și copii speciali. Provocările de care am avut parte în acest proiect au ținut de parte de structură pe corpul reabilitate. În schimb, una dintre provocări a fost perioada COVID-ului, dar mă bucur că a venit ziua de astăzi în care să anunțăm finalizarea lucrărilor. Felicit Consiliul Județean pentru banii alocați acestei investiții, deoarece aici chiar era nevoie.”, a punctat Adrian Borchina- constructor TOTAL NSA.

„Este o zi importantă în care vorbim despre bucurie și plus valoare. Cu această investiție se încheie o etapă extrem de importantă pentru județul nostru, privind restructurarea centrelor vechi care aveau o capacitate mare, vorbim despre 134 de locuri. Ce am realizat prin efortul comun al Consiliului Județean, al colegilor mei, angajați ai DGASPC Sibiu și ai centrelor rezidențiale și cu ajutorul constructorilor? Am reușit să asigurăm niște condiții de locuit superioare, să creștem calitatea serviciilor oferite pentru că DGASPC Sibiu este cel mai mare furnizor public de servicii sociale din județul Sibiu. Cel mai important lucru pe care l-am reușit împreună este că astăzi vă prezentăm nu un centru rezidențial așa cum este el definit în legislație ci o casă și o familie.”, a menționat Liliana Agârbiceanu, director DGASPC Sibiu.

„Implicarea în asistență socială nu este doar efortul meu sau al doamnei director general, ci este efortul nostru al tuturor. Vreau să le mulțumesc celor care au înțeles necesitățile alegând să ne sprijine în acest demers împreună împărtășind și bucurii și succes și piedici, dar contribuind la schimbările în bine de astăzi. Eu cred în puterea pașilor mărunți, mai mult decât în salturi uriașe. Îmbunătățirea calității vieților beneficiarilor noștri, tratarea acestora cu demnitate, cât și îmbunătățirea condițiilor de cazare și confort au fost și vor rămâne prioritățile noastre. În anul 2020 când am început acest proiect, a fost o muncă destul de grea, pavilionul existent nu mai corespundea standardelor de calitate, construcția avea 695 mp2. dar era compartimentată în așa fel încât doar 16 beneficiari puteau fi găzduiți, iar astăzi capacitatea centrului este de 50 de locuri cu câte 2 sau 3 beneficiari în cameră. Centrul este acasă pentru beneficiarii noștri. Chiar dacă munca în asistență socială este grea și necesită energie, rezistență, consider că aici am învățat cel mai bine ce înseamnă empatia și dragostea, devotamentul față de persoanele cu nevoi speciale. Munca cu persoanele adulte cu dizabilități este o provocare dar mai presus de orice este dorința noastră de a le oferi tot binele.”, a menționat Bianca Bobeică, șef centru.

Lucrările au început în anul 2020 și s-au finalizat în luna noiembrie 2023, iar valoarea totală a investiției se ridică la suma de 9.626.773 lei cu TVA, din care dotările sunt în valoare de 280.300 lei cu TVA. Cei mai mulți beneficiari au buletin de Tălmaciu.
„Vreau să-i mulțumesc doamnei președintă și Consiliului Județean pentru implicare în a crea condiții beneficiarilor acestui centru, beneficiari ai cărui tuture le este primarul și nu de puține ori doamna șef de centru pentru a semna documente care țin de acești beneficiari îmi spunea Trebuie să semnezi documente pentru copiii tăi. Îi putem considera copiii adoptați ai primarului din localitate.”, ne-a mărturisit Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.

Clădirea existentă, cât și extinderea acesteia sunt sectorizate funcțional astfel:
- zonă destinată îngrijirii medicale, incluzând acces separat, filtru vestiar, separat pe sexe, cu grupuri sanitare aferente, cabinet medical, cabinet tratamente cu capacitate de 2 paturi și grup sanitar propriu
- zonă pentru cazare, cu acces separat, cu 19 saloane de cazare cu 2, respectiv 3 paturi și grup sanitar propriu dispuse astfel: 5 camere reabilitate în clădirea existentă și 14 camere amenajate în construcția nouă. Aici sunt prevăzute, de asemenea, și spații pentru socializare și relaxare, dotate corespunzător
- zona de socializare destinată activităților de grup pentru recreere și pentru primirea vizitatorilor
Sunt și beneficiari care aparțin de comuna Boița, însă majoritatea angajaților sunt din comuna vecină orașului Tălmaciu.
„Din punctul meu de vedere această investiție este absolut necesară și consider că acești oameni merită condiții de trai decente. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean, și în speță doamnei președintă, pentru că alocă resurse din bugetul județean pentru aceste investiții. Vreau să mulțmesc și echipelor din spatele acestor proiecte, noi ca primari știm ce înseamnă munca până finalizăm aceste lucruri. Vreau ca toții copiii și toți oamenii cu probleme, acest segment de populație defavorizată, din punctul meu de vedere, să beneficieze de condiții normale de viață.”, a spus și Nicolae Cocoș, primarul comunei Boița.

Comentariile sunt închise.