FOTO- VIDEO Centrul de zi „Prichindelul” – primul obiectiv fizic la care s-a angajat Consiliul Județean împreună cu DGASPC a fost reabilitat complet pe fonduri europene

Copiii cu dizabilități din județul Sibiu au posibilitatea de a beneficia de condiții optime de viață și terapie la Centrul de zi Prichindelul, proaspăt reabiltat și modernizat. Pavilionul I din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Prichindelul, situat pe strada Bastionului nr 6 a fost reabilitat, modernizat și dotat în vederea funcționării viitorului centru de zi, care urmează a fi înființat în următoarele luni. Capacitatea acestuia este de 74 de locuri, beneficiarii direceți vor fi 24 de copii cu dizabilități (provenind din căsuțe de tip familial aflate în curs de amenajare), precum și 50 de copii cu dizabilități din comunitate. Valoarea proiectului se ridică la suma de 5,5 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin POR 2014-2020. Detalii au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, urmată de un tur de presă pentru a vedea cum arată acum clădirea. La eveniment au participat președinta Consiliului Județean Sibiu- Daniela Cîmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu- Vlad Vasiu, Oana Popa- director executiv Direcția Strategii, Proiecte din cadrul CJ Sibiu, Liliana Agârbiceanu- director general al DGASPC Sibiu, Adela Demian- coordonatorul compartimentului de proiecte din cadrul DGASPC Sibiu, Victor Domnișor- directorul Centrului de zi Prichindelul, Adrian Borghină- manager de proiect în cadrul Asocierii Total NSA, și Dan Luca- diriginte de șantier.

 

Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, a finalizat încă o investiție în infrastructura socială. Este vorba despre proiectul ”Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin realizarea uni centru de zi”.

„Vrem să vă prezentăm o altă investiție făcută în sistemul social din județul Sibiu. Este o investiție în binele copiilor vulnerabili, care au nevoie de o atenție specială din partea noastră a autorităților, a comunității. Nu este doar o construcție, deoarece vrem să fie și suntem convinși că va fi cu ajutorul echipei de profesioniști de la DGASPC beneficiarii vor găsi serviciile de care au nevoie. În urmă cu câțiva ani vă spuneam că ne dorim modernizarea sistemului de asistență socială pentru că am constatat că este un loc în care este nevoie de multă muncă și de mult mai mult bine, la fel ca și în sistemul de sănătate. Ambele domenii au fost poate prea mult uitate. Lucrurile se pot face mai repede și mai bine atunci când ai și oamenii care își doresc același lucru și care împărtășesc aceeași viziune, iar la acest moment este coagulată această echipă și începe să dea roade.

Sistemul de asistență socială va beneficia în curând de căsuțe de tip familial pentru toți copiii din centrele de plasament. În sfârșit, copiii din centrele de plasament din județul Sibiu vor avea un loc acasă în căsuțele care se construiesc și care în curând se vor da în folosință. vor beneficia de centre de zi cum este acesta. Sistemul de învățământ special se va îmbunătăți cu două investiții importante, două școli speciale în Sibiu și Mediaș. (…) Cu ajutorul fondurilor europene autoritățile pot face lucruri importante în comunitățile pe care le conduc și nu ar fi fost posibil să facem investiția de aici dacă nu am fi accesat aceste fonduri pe Programul Operațional 2014-2020 și iată că 5,5 milioane de lei se regăsesc în tot ceea ce s-a făcut în această clădire. Operaționalizarea clădirii și accesul beneficiarilor se va face după ce se va parcurge toate etapele ce privesc avizarea și licențierea centrului. Aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru implicare.”, a spus Daniela Cîmpean.

Daniela Cîmpean

În cadrul evenimentului au fost expuse și câteva desene realizate de copiii beneficiari.

„Ducem asistența socială la un nivel superior. Extindem un serviciu social atât de important pentru copiii din comunitatea noastră. Vrem să vă prezentăm câteva desene realizate de copiii noștri pentru a vă putea da seama de cromatica sentimentelor trăite de copiii cu dizabilități. Sunt lucrări realizate de copiii instituționalizați din sistemul de protecție specială. Exindem un serviciu social în care tratam doar copiii diagnosticați cu autism și vom începe să tratăm copiii dintr-o arie mult mai largă de dizabilități. O noutate o constituie sala de integrare senzorială și de stimulare polisenzorială. Va urma o perioadă de pregătire al tuturor autorizaților, de licențiere al serviciului social și estimarea noastră este ca în toamna acestui an să putem deschide porțile pentru beneficiarii acestui serviciu social. Este nevoie ca asintența socială să fie cunoscută.”, a precizat Liliana Agârbiceanu.

 

Liliana Agîrbiceanu

Serviciile care vor fi asigurate în cadrrul Centrului de zi de recuperare pentru copilul cu dizabilități:

 • Intervenție și consiliere psihologică
 • Terapia ABA (pentru copilul cu tulburări din spectrul autist)
 • Logopedie
 • Kinetoterapie și masaj
 • Balneo- fizioterapie
 • Activități de ergoterapie și ludoterapie
 • Stimulare polisenzorială
 • Integrare senzorială
 • Servicii de psihopedagogie
 • Activități individuale și de grup
 • informare și consiliere socială
 • Consiliere parentală
 • Promovarea drepturilor copilului cu dizabilități

Serviciile vor fi asigurate în baza recomandărilor Comisiei pentru Protecția Copilului Sibiu cuprinse în Planul de Recuperare/ Servicii (anexă la Certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului) și a rezultatelor inițiale, respectiv al reevaluării periodice a situației fiecărui copil realizate de echipa pluridisciplinară a centrului.

De condițiile și dotările centrului vor beneficia indirect întreg personalul centrului, alături de reprezentanții legali ai copiilor și instituțiile implicate în protecția copilului. Principalele lucrări de modernizare au constat în înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei, a rețelelor de apă, canalizare, electricitate și încălzire.  De asemenea, au fost create facilități de siguranță și accesibilitate sporită, prin montarea unui lift exterior. Centrul aigură condiții de accesibilitate fizică (lift, mână curentă, băi accesibilizate, spații generoase care permit accesul în scaun rulant). Clădirea este dotată cu mobilier, echipamente de recuperare moderne pentru cabinete și spații de recuperare.

Spațiile de furnizare servicii/ activități de recuperare:

 • Cabinet de kineterapie și masaj- cu dotări specifice
 • Cabinet de balneoterapie și fizioterapie- cu dotări specifice
 • Cabinet de psihologie/ pentru servicii de psihoterapie
 • Cabinete de logopedie
 • Săli de psihologie
 • Sală de integrare senzorială (frângii, hamace, panou de cățărare)
 • Sală de stimulare polisenzorială (lămpi cu bule, perdea de fibră optică, proiectare de imagini, jocuri de lumini, plăci tactilem bazin cu bile, suprafețe și pâlnie de echilibru, dispensor de arome)
 • Cabinet de ergoterapie/ ludoterapie
 • Birou de asistență socială
 • Alte spații: sală pregătire copil pentru activități de recuperare și spațiu de așteptare generos, birouri administrative, băi accesibilizate

 

Cu ce provocări s-au confruntat cei care au realizat lucrările?

 

„Pentru un diriginte de șantier e foarte bine să aibă parteneri loiali și mă refer aici, în primul rând la Consiliul Județean Sibiu care a înțeles toate necesitățile tehnice care au implicat, poate, fonduri suplimentare pentru realizarea unei investiții de bună calitate. Am cuvinte foarte bună și pentru constructor, Total NSA, cu care am avut o foarte bună colaboare. Absolut tot ce am stabilit s-a realizat. Lucrările sunt finalizate înainte de termen.S-a lucrat foarte bine și foarte profesionist. Printre provocări s-au aflat și faptul că a trebuit să corespundem cerințelor Direcției de Cultură. Astfel, la subsol au fost niște lucrări care nu erau evidențiate în proiect și care a trebuit să le realizăm în acord cu cei de la Cultură. Spre exemplu, terasele, dacă cineva cunoaște cum arătau înainte.”, a declarat Dan Luca- dirigintele de șantier.

 

Grație noilor dotări, în cadrul Centrului de zi Prichindelul sunt oferite servicii medicale gratuite de kinetoterapie, balneoterapie și fizioterapie. De asemenea, Centrul este dotat cu mobilier nou, precum și  cu echipamente IT și electrocasnice noi. Pavilionul este structurat astfel: la subsol sunt spațiile tehnice, la parter se regăsesc cabinetele medicale și terapeutice, o sală de așteptare, săli pentru pregătirea copilului, grupuri sanitare, spații de depozitare și birouri administrative, iar la etaj sunt poziționate sălile de psihopedagogie, cabinetele de logopedie, sala de integrare senzorială, cabinetul de psihoterapie, sala de stimulare polisenzorială, cabinetul de consiliere parentală și o terasă.

„În acest proiect am avut parte de o echipă foarte bună și am avut șansa să întâlnim oameni cu o energie foarte pozitivă la DGASPC. De asemenea, am avut alături și un profesionist, în persoana domnului diriginte, cel care ne-a fost mereu alături și astfel am ajuns cu proiectul în etapa în care suntem acum.”, au transmis reprezentanții firmei care a executat lucrările.

 

Valoarea proiectului, conform HCJ Sibiu nr. 322/28.11.2023 privind aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici actualizați aferenți proiectului Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin realizarea uni centru de zi cod SMIS 140361 finanțat în cadrul POR 2014 – 2020), este de 5.519.420 lei cu TVA, din care 4.639.710 lei cu TVA sunt cheltuieli eligibile (asigurate din fonduri nerambursabile), iar suma de 879.710 lei cu TVA este contribuția DGASPC Sibiu în calitate de lider de parteneriat, prin Consiliul Județean Sibiu, din care 94.680 lei cu TVA reprezintă 2% din valoarea totală a cheltuielilor neeligibile, iar 785.020 lei cu TVA este valoarea cheltuielilor neeligibile.

„Este un moment cu o încărcătură emoțională destul de mare. Consiliul Județean și-a asumat în urmă trei ani și un pic o modernizare și o reformă amplă a tot ce înseamnă asistența socială. Cuvintele acestea: modernizare și reformă sunt niște cuvinte grele pe care atunci când le rostești într-un domeniu atâ de greu precum este asistența socială înseamnă niște angajamente, iar momentul de astăzi este un moment de o semnificație foarte mare. Este primul obiectiv fizic la care s-a angajat Consiliul Județean împreună cu DGASPC care a fost reabilitat complet pe fonduri europene, evident că vor mai urma multe. Veți vedea în perioada următoare. Este un pas, cred, istoric pentru asistența socială în Sibiu. Acest centru care până acum era doar un centru de plasament, dar care oferea și anumite servicii de recuperare de acum înainte va fi strict un centru de zi pentru recuperare. Va deservi atât copilașii cu diverse afecțiuni din zona rezidențială (căsuțe), cât și copilașii din comunitate, deoarece este o nevoie foarte mare pentru astfel de servicii.”, a menționat și Vlad Vasiu.

Vlad Vasiu

 

 

 

Comentariile sunt închise.