Foto/Video- Triplă sărbătore la Sibiu cu ocazia zilei de 9 Mai

Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Uniunii Europene şi  Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost sărbătorite și de către sibieni. Fanfara Garnizoanei Sibiu a deschis programul ceremoniei militare, fiind urmată de slujba religioasă în memoria adormiților eroi ai neamului, săvârșită de ÎPS Laurențiu Streza,  Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, după care am asistat la alocațiunile reprezentanțiilor autoritățiilor publice.

Prefectul Lucian Radu, a dat citire mesajului transmis de către premierul Sorin Grindeanu. „Europa de astăzi este mult diferită de cea de acum 67 de ani. Trecem astăzi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului U.E., un proces care nu e întotdeauna simplu sau comod, dar cred că acest dialog trebuie să pornească de la ceea ce și-au dorit fondatorii Uniunii Europene și ceea ce își doresc generațiile actuale până la urmă, respectiv democrație, securitate și prosperitate durabilă pentru întregul continent. România se pregătește să preia, la începutul anului 2019, președinția Consiliului UE. Sunt convins că avem capacitatea ca prin acest prim mandat țara noastră să contribuie decisiv la întărirea și continuitatea proiectului european”, fiind mesajul premierului.

De asemenea, oficialitățiile sibiene prezente s-au aflat și viceprimarul Sibiului, Corina Bokor, vicepreședintele Consiliului Județean, Wiegand Fleischer. Ceremonia sa încheiat cu depunere de coroane și jerbe de flori „Monumentul soldatului român din toate timpurile”, precum și defilarea gărzii de onoare prin fața invitațiilor prezenți la eveniment.

Sibienii și turiști au avut ocazia de a vedea expoziţia  foto-documentară , 170 de ani în slujba învățământului militar românesc, dedicată triplei aniversări din ziua de 9 MAI: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Uniunii Europene şi  Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de – Al Doilea Război Mondial, amenajată în holul Primăriei Municipiului Sibiu.

Expoziția a fost realizat în amintirea eroilor care și-au pierdut viața în timpului Războiului de independență, eroi care au luptat în Primul Război Mondial, eroilor care au luptat de-a lungul timpului pentru patriei și, printre invitații care au luat cuvîntul s-au aflat și viceprimarul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA – Silviu Borş şi Comandantul Garnizoanei Sibiu, rector al AFT, general prof. univ. dr. ing. GhiŢă Bârsan.

„Academia Forțelor Terestre înseamnă o instuție activă și un actor principal al comunității sibiene. Armata sibiană a participat la amenajarea a două parcuri, nu am fi avut zidul cetății, amenajat parcul cetății și toată zona aceea nu ar fi fost scoasă în evidență. Ce mă bucură pe mine este această valență a AFT-ului și a Garnizoanei Sibiu de aș asuma și a deveni parte activă a comunității. Faptul că astăzi vedem o expoziție, gândită de specialiști din cadrul academiei, putem vedea rolul pe care îl această instituție, pe care voi ca profesori și studenți vi-l asumați și îl puneți în valoare”, a spus Răzvan Pop.

Cosmin Roman, muzeograful AFT a luat cuvântul din partea organizatorilor, vorbind despre realizarea expoziției.„Expoziţia Academia Fortelor Terestre – 170 de ani în slujba învăţământului militar românesc,  este rodul colaborării dintre AFT, Muzeul Naţional Brukenthal şi Biblioteca judeţeană ASTRA. Vernisajul acesteia vine într-un moment simbolic -9 mai- când România îşi câştigă Independenţa de Stat pe câmpul de luptă cu ofiţerii pregătiţi în Şcoala Militară – constituită la Bucureşti în anul 1847. Materialul expus este unul original care reflectă istoria şcolii militare de la înfiinţarea ei şi până în prezent”, a transmis Cosmin Roman.

Activităţile au fost realizate de Academia Forțelor Terestre în colaborare cu Mitropolia Ardealului și Universitatea „Lucian Blaga”.

9 Mai : Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Uniunii Europene şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Posted by Sibiul în Imagini on 9 Mai 2017

 

Lasă un răspuns