Fraudă de un milion de euro la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) efectuează astăzi percheziții domiciliare în județul Sibiu, în cadrul unei anchete asupra Universității Lucian Blaga din Sibiu, suspectat de fraudă cu fonduri Erasmus.

„În acest moment confirmăm faptul că există o anchetă în curs de derulare privind posibile fraude cu fonduri Erasmus. Conducerea Universității “Lucian Blaga” din Sibiu colaborează cu procurorii europeni și susține acest demers. Pe măsura ce vom avea mai multe informații din partea Parchetului European le vom oferi presei.”, transmite Smaranda Bălan, purtător de cuvânt al ULBS Sibiu

Se presupune că angajații universității, care erau responsabili cu coordonarea Serviciilor de Relații Externe, au întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est pentru a primi finanțare pentru două proiecte din țările partenere Erasmus+.

De asemenea, se înțelege că studenții, doctoranzii și personalul didactic din Asia au continuat să apară pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, chiar dacă contractele lor se apropiau de încheiere. Se crede că semnăturile lor au fost falsificate pentru a transfera banii altor persoane.

În total, prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Conducerea actuală a Universității Lucian Blaga cooperează și tot ei au depus plângerea inițială a acestei anchete.

Perchezițiile domiciliare sunt efectuate de zeci de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Comentariile sunt închise.