Gura Râului în sărbătoare – începe Festivalul ”Bujorul de Munte”

Festivalul „Bujorul de munte” se organizează în fiecare an la Gura Râului, acolo unde bujorul de munte (cunoscut și sub numele de smârdar sau rododendron), tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești încântă localnicii și turiștii aflați în zonă. 

Cântecele și dansurile populare, obiceiurile și gastronomia tradițională sunt elementele care, an de an, fac faima Festivalului ‘Bujorul de Munte’ din comuna Gura Râului * Cea de-a XVII-a ediție a manifestării are loc în 31 iulie – 1 august 2021.

„Am primit aviz favorabil din partea DSP Sibiu pentru a organiza în acest an Festivalul Bujorul de Munte și îl vom realiza în condițiile impuse de către autorități. Evenimentul era dorit atât de către locuitorii comunei noastre, cât și de dansatorii și interpreții prezenți. Participanții au început deja, repetițiile cu doamna coregraf Silvia Macrea. Va fi o firmă de pază care va măsura temperatura tuturor celor care vor participa la festival. În acest an, zona de spectacol va fi separată de zona gastronomică. Vor fi prezenți și agenții economici din comuna noastră care vor vinde produse locale cum ar fi cârnați și pastramă de oaie, cocoloș cu brânză, tocăniță la ceaun, sarmale. Sperăm să vină și așteptăm în jur de 2500 de spectatori.”, a declarat pentru sibiul în imagini, Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Rîului.

De 17 ani încoace, bujorul de munte este sărbătorit, prin frumusețea tradițiilor românești, în comuna Gura Râului din județul Sibiu. Anul 2021 nu face excepție, a XVII-a ediție a Festivalului ‘Bujorul de Munte’

Startul festivalului se dă sâmbătă, ora 18:00, cu o ‘cină ca la stână’, organizată în apropierea barajului. Preparate tradiționale, precum bulzul ciobănesc și tocană la ceaun, pot fi degustate cu acest prilej, iar spectacolul culinar va fi completat cu ritmuri tradiționale, grație recitalurilor susținute de: Ansamblul Folcloric Bujorul de Monte” Gura Râului cu solişti:Mihaela si Maria Câmpean, loana Brad, loan Raula Ieana Congiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță, Ansamblu Folcloric Ceata Junilor Sibiu Cu solişti; Robert Pumnea, Geanina Gavrila, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel Invitat: lie Medrea, Aurora și Săndel Mihai, Sebastian Stan, Mariana Anghel ora 22:00 Foc de tabară

Duminică, ora 11:30, oficialitățile și spectatorii care asistă la festival vor fi întâmpinați la intrarea în comună cu pită de casă și sare, după obicei. La ora 12:00, în fața Bisericii ‘Sf. Mihail și Gavril’, ceata de juni prezintă jocurile feciorești specifice localității, aceasta fiind singura dată, cu excepția sărbătorilor de Crăciun, când se desfășoară jocul junilor. De la ora 13:00, gurenii și turiști sunt invitați să se bucure de un spectacol folcloric extraordinar susținut de:  Ansamblul Folcloric Profesionist  „Cindrelul Junii Sibiului” și soliști: Rober Tarnveanu, Alina Bicá , Adrian Neamțu Sînziana Ștefan, Tiudor Furdui Ianca, Izabela Tomiță, Daria Gadea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean, Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” Clui Napoca și Iulia  Bucur Codruța Rodeanu și Bogdan Cioranu,  Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă.

„Festivalul bujorului” sau “Festivalul bujorului de munte”, eveniment aparut in 2004 la inițiativa lui Câmpean Dumitru tocmai în ideea ca turismul rural este strâns legat de păstrarea și valorificarea tradițiilor populare, se deșfasoară în partea de sus a comunei, înainte de „Sanchetru”. La acest festival participî atât formații de muzicâ populară și dansatori din comună, cât și din alte localități. De fapt, festivalul are doua părți: una de pregătire, am putea spune, în care, sâmbătă seara se organizează o cină ca la stână – care durează pana la miezul nopții și se încheie cu foc de tabără. Cina ca la stână este un produs turistic care cuprinde cocoloș cu brânză, tocană la ceaun, foc de tabără, muzică și costum popular. Cea de-a doua parte reprezintă festivalul propriu-zis, când pe la amiazâ, începe programul artistic unde fiecare formație își desfășoară programul. Este de menționat faptul că musafirii sunt găzduiți în comună.

Festivalul Bujorului este un eveniment care se bucură de foarte mare succes pe plan local și județean și tinde să devină o emblemă a comunei Gura Râului.

Program festival

31 iulie 2021
ora 18:00 ,Cina ca la stană’
Spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Bujorul de Monte” Gura Râului
cu solişti:Mihaela si Maria Câmpean, loana Brad, loan Raula
Ieana Congiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță, Ansamblu Folcloric Ceata Junilor Sibiu
Cu solişti; Robert Pumnea, Geanina Gavrila, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel Invitat: lie Medrea, Aurora și Săndel Mihai, Sebastian Stan, Mariana Anghel ora 22:00 Foc de tabară

1 august 2021
ora 12:00 Primirea oficiali și Jocul juniilor din Gura Râului în centrul comunei
Ora 13:00 Spectacol folcloric susținutt dé
Ansamblul Folcloric Profesionist  „Cindrelul Junii Sibiului”
și soliști: Rober Tarnveanu, Alina Bicá , Adrian Neamțu
Sînziana Ștefan, Tiudor Furdui Ianca, Izabela Tomiță, Daria Gadea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean,
Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” Clui Napoca și Iulia  Bucur
Codruța Rodeanu și Bogdan Cioranu,  Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă

 

 

Comentariile sunt închise.