I.T.M. Sibiu: Acțiuni de verificare a aplicării măsurilor de combatere a infectării cu COVID-19

Acțiuni de verificare a aplicării măsurilor de combatere a infectării cu COVID-19 efectuate de I.T.M. Sibiu

Având în vedere perioada pe care o traversăm, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu au desfăşurat activităţi de prevenţie și conștientizare a tuturor factorilor implicați (angajatori, angajați şi beneficiari ai bunurilor şi serviciilor oferite de către angajatori) a importanţei respectării normelor de prevenire a infectării cu COVID – 19, îndemnându-i să respecte cu strictețe măsurile dispuse și recomandate de autorități.

În luna octombrie a acestui an s-au desfășurat 211 controale de verificare a respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, dintre care 210 controale de zi și 1 control de noapte, fiind constatate 69 de deficiențe pentru care au fost aplicate un total de 69 de sancțiuni, dintre care 4 amenzi contravenționale în cuantum de 3.500 lei și 65 de avertismente.

Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 69 de măsuri de remediere. Cele mai frecvente deficiențe au constat în lipsa dezinfectanților la locul de muncă, lipsa triajului epidemiologic, lipsa afișelor la grupurile sanitare cu modul corect de spălare a mâinilor pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-COV-2, lipsa deciziei numirii persoanei care monitorizează temperatura, lipsa evaluării riscurilor specifice SARS-COV-2 și lipsa regulilor de conduită obligatorie pentru prevenirea infectării cu SARS-COV-2.

În perioada 01 noiembrie – prezent, I.T.M. Sibiu a efectuat 50 de controale de zi iar neîndeplinirea prevederilor legale prevăzute în Legea 55/2020 cu privire la aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor de contaminare cu COVID-19, a dus la sancţionarea de către inspectorii de muncă a angajatorilor cu 2 amenzi în valoare totală de 2.000 lei și 16 avertismente, fiind dispuse 18 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Controalele întreprinse s-au desfășurat alături de lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu și ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu.

Printre activitățile controlate s-au numărat activități de comerț, protecție și pază, fabricare pâine și produse de patiserie, construcții, activități de inginerie și consultanță tehnică, silvicultură, fabricare conductori, comerț articole medicale, fabricare produse din material plastic, medicina specializată, transporturi terestre de călători, fabricare articole textile, jocuri de noroc și pariuri, agenții imobiliare, întreținere și reparații auto, activități ale muzeelor.

Precizăm că Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectă prevederile legale în vigoare, în domeniile de competenţă și va sancționa abaterile de la normele în vigoare.

Recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent şi să ia în considerare doar informaţiile verificate din surse oficiale şi să respecte recomandările autorităţilor referitoare la prevenirea răspândirii virusului.

Comentariile sunt închise.