INTERVIU – De la conducerea Spitalului CF Sibiu la Parlament – Viziunea Ștefaniei Șerban pentru îmbunătățirea sănătății sibienilor
Ștefania Șerban este medic de profesie, iar de-a lungul carierei sale a avut privilegiul de a lucra direct pentru sănătatea și binele oamenilor. În prezent, ocupă poziția de manager al Spitalului CFR din Sibiu, o instituție care înseamnă mai mult decât un loc de muncă pentru Ștefania Șerban. Dincolo de orice titlu sau funcție, este mamă și un om cu o profundă credință în Dumnezeu, iar acest lucru îi dă puterea de a merge mai departe și de a acționa cu inimă și credință pentru semenii săi.
PUBLICITATE
Cine este omul Ștefania Șerban?
Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a mă prezenta cetățenilor din Sibiu. Mie nu îmi place să ies în presă, dar sunt situații, cum este aceasta, și cetățenii din Sibiu, alegătorii, sibienii trebuie să știe despre mine că sunt un om empatic și credincios, un om care își dorește să aducă o schimbare în bine sistemului medical din Sibiu. Am preluat Spitalul CF Sibiu într-o stare pe care o știm cu toții, dar acolo am întâlnit o echipă formată din medici, asistente, infirmiere care mi-a dat putere și tăria de a merge mai departe și de a face proiecte concrete de dezvoltare a unității sanitare. Sunt un om de echipă, în primul rând, și un om care, prin educația primită de la părinți, respectă pe toată lumea și nu mă interesează gradul sau funcția. Pentru mine, fiecare om reprezintă o ocazie de a învăța ceva și de a mă îmbunătăți eu ca persoană. Îmi place să cred că, în fiecare zi, câștig ceva din interacțiunea cu oamenii și tot ceea ce îmi doresc este să devin un om mai bun decât sunt acum.
Cum reușiți să echilibrați cariera de medic și manager cu rolul de mamă?
A fi mamă este o binecuvântare, iar cei trei îngerași ai mei (am doi băieți și o fetiță) îmi dau putere, ei sunt cei care îmi încarcă bateriile după o zi întreagă. Mama are și părți bune și părți mai puțin bune, este și ea om. Nu mă feresc să mă plâng copiilor mei, să caut sprijin, așa cum eu îi susțin pe ei. Vreau să fiu cea mai bună prietenă a lor. Nu cantitatea, ci calitatea timpului petrecut împreună cu ei face diferența. Ei sunt cei mai mari critici ai mei și tot ceea ce fac în viață, fac gândindu-mă la: „Ce ar crede Andreiuțu, Ștefan și Maria despre ceea ce face mama lor?”
Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?
O persoană ambițioasă, dar nu în sensul acela de a face orice pentru atingerea obiectivului, ci ambițioasă în a persevera pentru obținerea proiectelor bune. Am lucrat și în privat, am lucrat în cercetare, iar medicina am studiat-o nu pentru că mi-am dorit neapărat să fiu medic într-un cabinet, ci pentru că, prin ceea ce sunt eu, mi-a plăcut să caut, să inovez, să construiesc. De aceea, timp de 3 ani de zile am lucrat la un proiect foarte important realizat la nivel național, în care au fost implicate institute de top, cum ar fi Spitalul Fundeni sau Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost vorba despre un proiect de cercetare care a fost apreciat și la nivel internațional, în care m-am implicat tot din dorința, până la urmă, de a-mi ajuta semenii, pentru că așa sunt construită. A fost și proiectul în care m-am implicat în 2010 sau 2011 și am devenit partener pentru un producător din Germania, aducând în România imunoglobulinele atât de necesare pacienților transplantați hepatic. Cum spuneam, am lucrat și în privat, am lucrat și ca funcționar public în Ministerul Sănătății, la Casa de Asigurări de Sănătate București, și astfel am o experiență și o expertiză din ambele părți. Și tot ceea ce sunt eu astăzi, toată experiența mea acumulată le-am pus în proiectul de suflet – Spitalul CF Sibiu. Rezultatele foarte bune pe care le-am obținut, și nu singură, repet, am avut o echipă lângă mine formată din oameni devotați, profesioniști și, până la urmă, dintr-o mare dragoste manifestată față de pacienții noștri.
Care considerați că este cea mai mare provocare în gestionarea unui spital?
Birocrația este aceeași, indiferent dacă spitalul este mic sau mare, te lovești de aceleași hățișuri legislative. Faptul că îți dorești, într-un termen scurt, să promovezi niște proiecte benefice, trebuie să te înarmezi cu foarte multă diplomație, să cunoști legislația care este fluidă și într-o permanentă modificare.
Ce v-a determinat să urmați o carieră în medicină, iar acum în politică?
Dragostea față de oameni. Eu am mare nevoie să am în jurul meu prieteni, cunoștințe, sunt acolo tot timpul prezentă pentru ei. Nu sunt un om solitar, ci sunt un om de echipă și, din orice interacțiune, învăț ceva. Faptul că apar momente, situații noi, inedite, consider că înveți mereu ceva. Este vorba despre acea dorință de a cunoaște, iar cunoașterea o obții din cărți, dar cel mai bine o obții din practică, din interacțiune. Mi-am dorit foarte mult să ajut. Nu sunt un om care să pună preț pe lucruri materiale, consider că viața aceasta este trecătoare și, până la urmă, lăsăm ce rămâne în urma noastră, ca și lucruri palpabile, de care să se poată bucura alții. Să știi că, prin ceea ce ai făcut, ai putut să oferi, dacă nu vindecare completă, atunci măcar alinare celor care ți-au cerut, la un moment dat, în viața lor, ajutorul.
PUBLICITATE
Există vreun moment din viață care v-a marcat și v-a motivat să luptați pentru sănătatea oamenilor?
Absolut! Fiecare dintre noi, la un moment dat, ajunge să fie și pacient, din păcate. Nu suntem nemuritori și, prin urmare, ne confruntăm mai devreme sau mai târziu cu diverse probleme de sănătate. Pot să spun că din liceu, dar și în timpul facultății, am luptat pentru drepturile colegilor. La un moment dat eram reprezentant de an în relațiile cu profesorii. Nu îmi plac nedreptățile și consider că toți cetățenii, prin Constituție mai ales, au dreptul la sănătate și nu putem rămâne la stadiul de vorbe. Am demonstrat că se poate obține performanță într-un termen scurt, cu sacrificii, normal, dar nu mă plâng. Până la urmă, facem lucruri normale și normalitatea trebuie să ajungă, odată și odată, și în România și în domeniul sănătății sibiene.
Ce vă doriți cel mai mult să realizați în beneficiul sibienilor?
Un spital municipal de elită, care este proiectul meu de suflet, aș putea spune, și acest lucru a devenit o prioritate în momentul în care am participat la modificări legislative pentru a realiza exproprierea, pentru a dezvolta spitalul și, de aceea, am fost și în Parlamentul României, împreună cu colegul meu, Bogdan Trif, cel care ne-a susținut pe tot parcursul acestor modificări legislative. Îmi doresc un spital în care pacientul din Sibiu, cetățeanul, să vină cu încredere, să se simtă în siguranță și respectat, pentru că noi, în primul rând, tratăm bolnavi, și nu boli. Acest lucru este foarte important și asta le spun și colegilor mei: „Țineți cont de faptul că fiecare om este unic și sibienii merită să aibă și ei acasă un spital de elită.”
Ce inițiative legislative veți propune pentru a crește finanțarea și calitatea spitalelor din România?
Mai întâi de toate, aș vrea să specific că nu sunt un politician cum știm cu toții că sunt politicienii, nu știu să fac politică și de multe ori am spus că nu am stomac pentru politică. Însă, ceea ce îmi doresc, dacă va fi să ajung în Camera Deputaților, este ca informațiile culese de la firul ierbii, din realitatea cotidiană, să fie expuse și soluțiile să fie gândite cu experții și profesioniștii din domeniu. Mă voi lupta, în primul rând, pentru programe de prevenție, iar în programul de guvernare al Partidului Social Democrat, se pune accent foarte mult pe programele de screening, deoarece educația sanitară a poporului român trebuie începută de undeva. Toată presiunea financiară pe sistem ar putea să scadă în momentul în care ai niște programe de prevenție. Ca și modificări legislative, aș propune și aș lupta pentru o nouă lege a sănătății. Legea 95 este din 2006 și atât de multe modificări și completări s-au făcut, încât astăzi este foarte greu să mai știi care este claritatea și aplicabilitatea acestei legi.
În ultima perioadă, alături de colegii dumneavoastră de partid, candidați pentru funcțiile de deputați sau senatori, ați avut întâlniri cu cetățenii din mai multe UAT-uri din județul Sibiu. Care sunt problemele și nevoile oamenilor cu care ați discutat?
Toți cei cu care am interacționat și care știau că lucrez la Spitalul CF mă întrebau dacă sunt fonduri pentru analizele medicale. Un alt aspect a fost legat de serviciile medicale și consider că, în județul Sibiu, este foarte important să putem oferi pacienților servicii medicale de calitate în toate specialitățile medicale. Astfel încât, sibienii să nu fie nevoiți să meargă la București sau la Cluj pentru servicii medicale de care ar putea beneficia aici. Niciodată nu vor fi bani suficienți în sănătate, dar suma de bani care vine dintr-un coș colectiv trebuie folosită eficient. Fiecare bănuț trebuie gestionat astfel încât să produci cu el valoare și să nu mai existe sincope pentru pacienții noștri pentru a putea face analize sau diverse investigații imagistice.
În anul 2023 am prezentat proiectul nostru de dezvoltare a spitalului – reabilitarea, modernizarea și extinderea spitalului Căi Ferate Sibiu – la o competiție națională, formată din juriu internațional, unde spitalul nostru a primit diploma de excelență la Categoria Spitalul Anului pe țară, ceea ce a fost o mare victorie pentru noi și ne-a dat curajul să continuăm, confirmându-ne că ceea ce noi facem reprezintă un lucru bun și benefic. Cei care ne-au evaluat proiectul sunt specialiști în domeniu și oameni cu mare experiență.
Felicitări și la cât mai multe premii în domeniul sănătății!
Mulțumesc! Până la urmă, ceea ce facem noi este normalitate și așa ar trebui să fie în fiecare unitate medicală. Mai este o problemă: aceea de asumare. Trebuie să ne asumăm să facem lucruri, să schimbăm lucruri în adevăratul sens.
Un mesaj pentru alegători
Vă așteptăm pe 1 decembrie la vot. Votați Partidul Social Democrat, aflat pe poziția 2 a buletinului de vot pentru Parlament. Vă mulțumim! Doamne ajută!
CMF 112400417
PUBLICITATE
Comentariile sunt închise.