Jinarii sărbătoresc jumătatea de veac a Festivalului „Sus pe Muntele din Jina”, la peste 1000 de metri altitudine

Se zice că de nouă ori trebuie să întorci cașu’ în balmoș că să să facă balmoșul bun. Da’ să știți că-i cașu’ precum bacea: dacă bacea-i bună, așe-i și cașu….” Ăl mai bun  balmoș se gustă la peste 1.000 metri altitudine la aniversarea unui veac de stat „Sus pe Muntele din Jina” un festival de poveste, acolo unde zânele, uriașii, mamuii și viața trăită pe culmile munților fac parte din viața de zi cu zi a oamenilor din Jina.

Festivalul „Sus pe Muntele din Jina” amintește de vechile nedei ale ciobanilor mărgineni. Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri organizate în satele mărginene, acesta îşi propune păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor, a cântecelor şi a jocurilor jinarilor şi a modului lor de viaţă. Festivalul reuneşte grupuri artistice cu tradiţii păstoreşti din mai multe zone ale țării.

Mii de oameni sunt așteptați la Festivalul „Sus pe muntele din Jina”, pentru a petrece împlinirea unui veac a celui mai vechi eveniment folcloric din judeţ. Ca în fiecare an, oierii se adună în Şesul Jinarilor, din comuna sibiană pentru a participa la programul de concerte de muzică populară, la care sunt prezente numeroase ansambluri tradiţionale, cu specific păstoresc.

Festivalul va începe vineri 22 iulie atunci când cunoscutul solist Culiță Sterp va susține un concert până în miezul nopții. Sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 16:00, vor urca pe scena festivalului formații amatoare din Vâlcea, Alba și Sibiu, urmate de interpreți de muzică populară și fluierașii din Jina. Seara  se va încheia cu un film documentar proiectat în aer liber și un foc de artificii.

Duminică, 23 iulie, jocul și voia buna vor începe la ora 12:00, odată cu deschiderea oficială a Festivalului, iar preț de câteva ore va urca pe scenă cel mai vechi ansamblu profesionist de dansuri populare din România „Ansamblului „Junii Sibiului“.

Comentariile sunt închise.