Dacă mâine ar avea loc un cutremur sau un dezastru de proporţii, mulţi ar muri deoarece adăposturile civile sunt insuficiente, iar cele care sunt amenajate, nu sunt într-o stare tocmai bună. Buncărele nu ar putea proteja mai mult de două milioane de români în toată ţara.
Sunt aproximativ 7.000 de adăposturi de protecţie civilă în întreaga ţară în care s-ar putea refugia maximum 2 milioane de oameni. Nu toate încăperile de urgenţă sunt însă şi funcţionale. Există şi un marcaj specific pentru buncăre. Un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu, care să atragă atenţia oamenilor, ca acolo s-ar putea refugia în cazul unui cutremur sau a unui atac aerian.
În județul Sibiu sunt 51 de astfel de adăposturi. Însă, din păcate nici unul dintre aceste refugii nu este în mediul rural. Cele mai multe buncăre se află în municipiul Sibiu, respectiv 45. Totuși, dintre acestea doar 38 sunt operative. Vă prezentăm o listă a zonelor unde se găsesc acestea: străzile Reșița, B-dul Vasile Milea, strada Lungă, Hotel Ramada, Căminul studențesc Academica, Centrul de Afaceri, Casa de Cultură “Ion Besoiu”, străzile Vasile Aaron, Calea Dumbrăvii, Ștrandului, Hațegului, Intrarea Siretului, Șteflești, Oașa, Stația CF Sibiu, Sucursala BCR Sibiu din strada Emil Cioran, Sucursala BRD Sibiu din strada G-ral Magheru, SC Tursib SA din strada Munchen, clădirea de birouri de pe str. Dr. Ștefan Stâncă, Promenada Mall și clădirile de birouri “Keep Calling” de pe Șoseaua Alba Iulia și “Visma” de pe strada Ștrandului.
„Cele care sunt clasate ca operative sunt cele care îndeplinesc toate condițiile legale. Celelalte nu îndeplinesc în totalitate condițiile de funcționalitate. Aceasta este situația la ultima verificare a colegilor mei. Conform legii sarcina întreținerii lor în stare de operativitate revine conducătorilor de instituții/ operatorilor economici.”, a declarat pentru ziarul nostru online, www.sibiulinimagini.ro, Alina Voina, purtătorul de cuvânt ISU Sibiu.
Alte patru adăposturi se găsesc în Mediaș, la Primărie, pe strada C. Coposu, la blocurile ANL din străzile Sinaia nr. 1 și 2 și SC Transgaz SA din Piața Motaș.
Miercurea Sibiului are un adăpost la Hitel Confort, iar Ocna Sibiului la Hotel Helyos din strada Băilor.
Vă redăm mai jos lista buncărelor din Municipiul Sibiu:
Vă redăm mai jos lista buncărelor din Ocna Sibiului și Miercurea Sibiului:
Ce este un buncăr
Un buncăr este o fortificație militară proiectată subteran, cu scopul de a proteja oameni sau bunuri valoroase de bombe sau orice fel de atacuri. Buncatorii au fost folosiți pe scară largă în timpul Primului Război Mondial, al doilea război mondial și al Războiului Rece. Au acționat ca centre de comandă, magazine pentru arme și puncte de distribuție.
Utilizările buncărilor
Buncarii protejeaza in mare masura oameni si resurse valoroase de daunele provocate de bombele inamice. Împiedică distrugerea urechilor și a celor interne de către bombe căzând prin devierea valului de explozie de la detonările apropiate. În plus, buncărele protejează oamenii de radiațiile dăunătoare prin blocarea intrării în locurile de adăpostire. Buncatorii trebuie să fie construiți astfel încât să poată rezista unui atac nuclear și a consecințelor sub-presiunii care persistă pentru multe secunde după undele de șoc. Ușile buncărelor ar trebui să fie la fel de puternice ca pereții lor și să aibă ventilație dacă vor fi locuite de mai multe zile. De asemenea, buncărele joacă un rol în asigurarea distrugerii instalațiilor de artilerie. Protecția armelor ajută soldații de luptă să aibă acces la armament suficient pentru a facilita succesul luptelor. În afară de utilizarea militară, buncărele pot fi utile în timpul tornadelor.
Tipuri de buncăr
Sunt cel puțin cinci tipuri de buncăre: depozitarea munițiilor, personal, industrial, artilerie și șanț.
Comentariile sunt închise.