Ministrul Culturii a participat la expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” / „Dacia! Regatul aurului și argintului” deschisă la Drents Museum,

Ministrul Culturii a participat la expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” / „Dacia! Regatul aurului și argintului” deschisă la Drents Museum, într-unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase muzee olandeze. Expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure și constituie cea mai reprezentativă selecție de bunuri din metale prețioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.

M-am aflat ieri într-unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din orașul Assen, care și-a deschis porțile, cu generozitate, pentru un extraordinar tezaur românesc – expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” / „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Este un eveniment de înaltă ținută, prin care comori arheologice românești de origine geto-dacică ajung să fie cunoscute publicului olandez.

Le mulțumesc pentru invitație și în special pentru organizarea acestei expoziții domnului director al Muzeului Drents, Harry Tupan și domnului director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu și echipelor lor.

Dacia a fost într-adevăr un regat al aurului și argintului, lăsându-ne o moștenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtășească Europei și lumii. Salut prin urmare această frumoasă dovadă a dialogului intercultural dintre România și Țările de Jos prin intermediul artei antice de pe teritoriul țării noastre.
Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură.

 

Este o premieră expozițională în mediul cultural olandez, fiind pentru prima dată când obiecte arheologice unicat provenind din patrimoniul național al României sunt prezentate într-o expoziție aici, în Țările de Jos. Sunt sigură că cele șase luni de zile ale acestei expoziții vor fi prilej de încântare pentru vizitatori și ocazie pentru mai buna cunoaștere a comorilor antice ale României.
A fost o plăcere să mă aflu în Drenthe, în această regiune a Olandei despre care Vincent van Gogh spunea că e atât de frumoasă încât îl copleșește. Mulțumesc directorului Muzeului Național de Istorie a României, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru conceperea și realizarea acestei expoziții. Este un om care știe să adune în jurul lui profesioniști și împreună să îmbogățească și să valorifice patrimoniul cultural românesc.
Mulțumesc gazdelor și prietenilor noștri olandezi – Marco Out, primarul orașului Assen și Harry Tupan, directorul Muzeului Drents – precum și E.S domnului Lucian Fătu, ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos și scriitoarei olandeze de origine română, Mira Feticu, pentru susținere și doresc să continuăm acest dialog intercultural!”, a transmis ministrul Raluca Turcan.

 

Comentariile sunt închise.