Ministrul Culturii: Să sărbătorim, deci, Ziua Culturii Naționale prin cultură, să fim – instituțional și personal – vectori de promovare a culturii

Spectacole, piese de teatru, expoziţii, tururi ghidate sau concerte vor avea loc azi în toată țara, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii. Toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor sărbători Ziua Culturii Naţionale prin acces gratuit pentru toţi vizitatorii, anunță ministerul într-un comunicat în care invită publicul să descopere expoziţiile şi programele pregătite. Ziua Culturii Naţionale a fost instituită în 2010 și este celebrată în fiecare an pe 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.

„Să celebrăm Ziua Culturii Naționale în clădirea celui mai înalt for de știință și de cultură din România este firesc. Cultura română este direct legată de Mihai Eminescu și de Academia Română: poetul a împrumutat acestei sărbători ziua lui de naștere, iar instituția a inițiat și a propus spre legiferare această sărbătoare.

Desigur, legătura Academiei Române cu Mihai Eminescu e veche și e trainică. De peste 120 de ani, Academia Română este depozitarul manuscriselor eminesciene, iar poetul a fost omagiat acum trei sferturi de secol cu titlul de academician post-mortem.

Pe Mihai Eminescu ni-l putem imagina ca pe un astru care veghează asupra României. Atât de puternică este legătura țării cu poetul.

Ziua Culturii Naționale este pentru noi toți o invitație la trăirea și la promovarea culturii. Împreună, pas cu pas, putem construi o societate în care cultura să fie o forță pentru progres, înțelegere și armonie. Investiția în cultură, alături de cea în educație este, în esență, o investiție în viitor. Avem responsabilitatea de a proteja și a încuraja creativitatea și creatorii, de a păstra și revalorifica tradițiile, de a deschide noi căi către inovație.

Suntem acum într-o etapă istorică în care schimburile culturale sunt mult mai accesibile decât în trecut. În același timp, Romania este țară membră a Uniunii Europene, iar valorile culturale europene se simt acum și aici, la București și în orașe din toată țara.

Merită să admitem că niciodată cultura română nu a beneficiat de o mai puternică promovare în spațiul european. De asemenea, merită reamintit faptul că promovarea patrimoniului cultural comun este una din direcțiile strategice ale Uniunii Europene, de care am beneficiat substanțial de când am aderat la blocul comunitar.

atrimoniul nostru cultural este văzut și admirat de europeni, de oameni din toată lumea, iar noi putem vizita, citi și admira ceea ce au creat și creează oameni de cultură din toată lumea. Există deci condițiile în România pentru a face din generația care urmează o generație a culturii. Sunt zeci de mii de copii și tineri români extraordinari, care trebuie încurajați să facă muzică, artă plastică, literatură, teatru sau film, care pot face cultura română relevantă pentru audiențe interne și internaționale. Acesta este testul major – apropierea de tânăra generație și sprijinirea ei să facă performanță!

De aceea, doar în 2023, Ministerul Culturii a finanțat peste 150 de proiecte culturale ale unor instituții de cultură și operatori independenți, pe lângă instituțiile din subordine. Facem aceste lucruri cu încrederea că actul cultural are un potențial fertil extraordinar pentru copiii și tinerii noștri, că din aceste proiecte se vor afirma creatori de succes, care vor aduce valoare culturii române.

Să sărbătorim, deci, Ziua Culturii Naționale prin cultură, să fim – instituțional și personal – vectori de promovare a culturii.”, transmite cu acest prilej, Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Ministrul Culturii: Să sărbătorim, deci, Ziua Culturii Naționale prin cultură, să fim – instituțional și personal – vectori de promovare a culturii

Comentariile sunt închise.