Muzeul Astra a încins cuptorul cu plită pentru Prescură şi Pită

Astăzi în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cuptorul de pâine cu plită a fost încins cu lemn uscat pentru Prescură și Pită. În satul românesc tradițional, prescurile se coceau de o femeie bătrână, văduvă sau de preotul satului, iar în mănăstiri era îndatorirea specială a unui călugăr sau călugărițe.
 Rețetă de prescuri
Ingrediente:
– 1kg de făină
– 500 ml apă călduță
– drojdie sau o turtiță de maia
– o linguriță de sare fină
– prestolnic (pistornic), cu pecetea IIS/HR/NI/KA
Preparare: se pune făina într-un vas de lemn și se toarnă apa călduță. Drojdia/turtița de maia se pune în apă călduță cu o oră înainte de frământare, apoi se adaugă sarea și se amestecă cu făina și apa din vas, până se obține un aluat vârtos. Se acoperă cu o pânză umedă, apoi cu una uscată și se lasă la căldură, să crească timp de cca. 20 de minute. Între timp se pregătește forma (se poate coace și direct pe tavă), fără a se folosi ulei, ci doar puțină ceară pentru uns (se poate folosi și hârtia de copt). Se împarte aluatul în 15 părți, se frământă și se lasă la aplatizat câteva minute. Forma prescurilor poate fi rotundă sau în cruce, mai mari sau mai mici, în funcție de pecetea prestolnicului. Se întorc și se aplică pecetea pe partea aplatizată, după care se acoperă cu o pânză curată, umedă timp de 15 minute. În cuptor se lasă 10-15 minute la foc mai puternic, după care trag la foc domol cca. 30 de minute. După ce se rumenesc, se scot, se așază cu fața în jos pe o pânză și se acoperă cu alta umedă. Rostul pânzei umede este să evite formarea unei cruste groase și tare pe fața cu pecetea.

Comentariile sunt închise.