Muzeul ASTRA își face „încălzirea” pentru Noaptea Muzeelor cu zamă de păpăradă cu gâscă și zamă aită sau de’ntins

Muzeul ASTRA Sibiu la Târgul de Țară organizează cea de-a XXVI-a ediție a „Târgului comunităților rurale” eveniment inspirat de pe Valea Târnavelor, comuna Alma, satele Alma, Șmig și Giacăș. Așadar, haideți și voi sâmbătă, 14 mai, între orele 12:00-17:00. Programul va începe ateliere gastronomice realizate de gospodine din Șmig, se vor pregăti două mâncăruri: zamă de păpăradă cu gâscă – o mâncare rapidă, de primăvară în care șălata de pădure și leurda vor fi folosite pentru a da gustul proaspăt de verdeață; zamă aită sau de’ntins – o mâncare hrănitoare servită cu mămăligă
Muzeul ASTRA își face „încălzirea” pentru Noaptea Muzeelor cu zamă de păpăradă cu gâscă & zamă aită sau de’ntins
„Începem șirul evenimentelor de promovare a comunităților rurale din județul Sibiu cu ediția dedicată Văii Târnavelor, o zonă îmbelșugată atât ca natură cât și ca păstrare a obiceiurilor moștenite de la înaintași. Gazdele noastre la Târgul de țară vor fi reprezentanții comunității Alma din satele Alma, Șmig și Giacăș. Bucătăresele ne vor spune și despre alte preparate bătrânești care, prin savoarea lor, au fost păstrate printre preparatele foarte dorite chiar și în ziua de astăzi: zamă de himei (din lujerii cruzi de hamei), borșul din tărâțe de grâu îmbogățit la gust cu tarhon și usturoi, ciorbă de fasole cu borș, coci pe plită, felii de mămăligă prăjite pe plită și unse cu silvoi și plăcintele împăturate. Ansamblul Poienița din Șmig va însufleți atmosfera prin cântecele lor populare. Activitatea ansamblului reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric din Șmig într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a versului popular din sat precum și din celelalte localități din zona lor. Prin activitatea ansamblului se dorește păstrarea și valorificarea bogăției culturale a valorilor tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, omenoși, plini de creativitate si talent.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
De la ora 16, gospodarii din Alma vor reconstitui un obicei de primăvară: Păpălura care se practica în toate satele comunei Alma în ziua de Sfântul Gheorghe. Atunci, fetele mergeau pe hotar și culegeau primele flori de primăvară, iar noaptea împodobeau cu saschiu, dădăței și frunze de fag o capră de depănat, iar cu această păpălură colindau satul din poartă în poartă. La finalul ritualului Păpălura era aruncată în apele Târnavei în timp ce se spunea: Doamne, fă grâne! Doamne păzește hotarul de gheață, de primejdie și furtuni! Fierarul din Șmig, va desfășura la fierăria funcțională din Muzeul în aer liber un atelier prin care în sunetele ritmate ale bătăii fierului va îmblânzi și va căli fierul pentru a confecționa vătraie și potcoave din fier.
Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc cele mai bune produse: pâine, produse apicole, preparate calde, siropuri și gemuri, kurtoș colac.

Comentariile sunt închise.