Stiri Si Informatii

Nu Uitați! În Această Noapte Se Trece La Ora De Vară

397

Ora de vară 2018 pică în noaptea de 30 spre 31 martie, când ora 03.00 va deveni ora 04.00. Astfel, ziua de 31  martie 2019 va avea 23 de ore în loc de 24. În fiecare an, în ultima zi de duminică din luna martie trecem de la ora de iarnă, la cea de vară. Aşadar, trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene. Această schimbare aduce o serie de neplăceri. Inconveniente sunt şi pentru oamenii care se trezesc în zori sau al căror program depinde de răsăritul soarelui.

Sâmbătă spre duminică România trece la ora de vară, iar ziua de 31 martie duminică va fi cea mai scurtă din an, ea având numai 23 de ore.
România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene şi alte state din Europa, parte şi ele a acestei înţelegeri, în 1997.  ORA OFICIALĂ DE IARNĂ este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar ORA OFICIALĂ DE VARĂ în ultima duminică din luna martie.

Sistemul orei de vară fost pus la punct pentru a „economisi” lumina naturală, a Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 şi a fost o normă în vigoare până în anul 1943 când a fost suspendată. Aceasta  a fost reintrodusă în anul 1979. Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară.

Comentariile sunt închise.