Green Man Foundation în anul 2024 organizează în perioada 11-14 iulie a III-a ediție a Festivalului „Omul Verde din Richiș”, o continuare a ediției din 2023 și a ediției-pilot din 2022. Scopul acestui eveniment este de a promova dezvoltarea cultural-turistică a micii, dar pitoreștii localități Richiș din comuna Biertan, județul Sibiu.
În centrul acestui eveniment, atracția principală este Biserica Evanghelică fortificată din Richiș, o foarte interesantă bazilică gotică, veche de peste 570 de ani, deosebită prin numeroasele reprezentări „Omului Verde”, un motiv decorativ sculptat ce figurează în arhitectura gotică europeană, un simbol al reînnoirii naturii și al vieții perpetuate cu fiecare anotimp, precum și alte simboluri din lumea celtică.
Green Man Foundation, administratorul bisericii fortificate, organizează vizitele și se ocupă de promovarea acesteia. Promovarea bisericii fortificate din Richiș ca parte din traseul cultural al „Omului verde”, ce include alte 12 biserici și catedrale din Transilvania (Catedrala Evanghelică din municipiul Sibiu, Biserica Sfânta Margareta din Mediaș, etc.) urmărește dezvoltarea unui „brand local” și o serie de noi destinații ale turismului cultural din zonă. Acest proiect va fi prezentat în cadrul festivalului.
Fundația este promotorul cercetării asupra simbolisticii omului verde, în colaborare cu Accademia Templare – Secțiunea Transilvania. Pe lângă promovarea traseului „Omului Verde”, Green Man Foundation dorește ca festivalul în sine să fie o contribuție la turismul cultural prin intermediul activităților desfășurate, prin autenticitatea și efervescența comunității locale. Acestea vor fi puse în valoare prin participarea producătorilor, meșteșugarilor și artiștilor locali, din Județul Sibiu și din vecinătate.
Printre participanți se numără: Asociația „Acasă la Hundorf”, Asociația „Casa Calfelor” Sibiu, Centrul Cercetășesc „Nocrich H.C. Habermann”, Grupul de dansuri „Nosa” (Medieval Dance Group) al Asociației culturale „Bistrița Medievală”, Trupa de artiști „SiriuS”, Paladinii de „Terra Medies” din Mediaș, Formația „Ylli Ionela” din Sibiu, Fanfara „Transilvania”, din Cugir și Teatrul de Animație „Piticot”, din Timișoara.
De asemenea, biserica și localitatea vor fi puse în valoare și prin concertul de muzică clasică susținute Opus Mundi și concert-maestrul Ioan Păuna și artiști afiliați la Asociația „Acasă la Hundorf”.
Un alt aspect important al festivalului este consolidarea vieții civice a comunității locale și integrarea acesteia în context regional. Astfel, cooptarea unor instituții educaționale precum Școala Gimnazială din Biertan și Liceul Tehnologic Automecanica din Mediaș urmărește integrarea elevilor originari din Richiș și comuna Biertan, precum și contribuții la educația elevilor despre zona lor geografică prin intermediul voluntariatului.
De asemenea, parteneriatul cu Asociația „Pakiv România” va asigura expertiză în zona de problematici sociale privind grupurile dezavantajate, cu accent pe comunitatea romă, prin intermediul voluntarilor. Tot prin intermediul voluntarilor vor contribui și Asociatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale – „Fortunatis” din Sibiu, „Asociatia My Transylvania” și Centrul Cercetășesc „Nocrich H.C. Habermann”, A.N.C.E. „Regina Maria” Sibiu fiind astfel acoperite o gamă largă de problematici și oferind o oportunitate majoră pentru un schimb de experiență și de bune-practici în cadrul domeniului civic din regiune.
Green Man Foundation gestionează, de asemenea, punctul de informare turistică din Richiș, în parteneriat cu Primăria Comuna Biertan, pentru comunitatea locală și deservește zona turistică a nevoilor comunității, partea de cazare și produse locale.
Acțiune cofinanțată de Consiliu Județean Sibiu și acțiune sprijinită cu resurse materiale, umane și financiare de către Primăria Comunei Biertan, județul Sibiu.
Locul/locurile de desfășurare: Localitatea Richiș, Comuna Biertan, Jud. Sibiu, Str. Principală Nr. 1, Biserica Evanghelică din Richiș, Piața Centrală, Căminul Cultural din Richiș.
Comentariile sunt închise.