Parlamentarii din Forța Dreptei și USR au sesizat CCR în privința numirilor făcute la CNA și Autoritatea de Audit a Curții de Conturi

Deputații membri ai Forța Dreptei și ai USR au depus astăzi sesizări la Curtea Constituțională pentru a contesta hotărârile Parlamentului de numire a președintelui Consiliului Național al Audiovizualului, respectiv a unui consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit.

Cu prilejul ultimei ședințe de plenul comun a celor două camere ale Parlamentului, PSD și PNL au forțat votul pentru numirea în funcții a unor persoane cu calități îndoielnice pentru a ocupa aceste poziții de responsabilitate, în ciuda avertismentului legat de neîndeplinirea cvorumului legal de ședință după ce parlamentarii din Forța Dreptei și cei din USR au anunțat boicotarea votului.
Sesizările depuse la CCR vizează Hotărârile Parlamentului 3/2023 și 4/2023, fiind invocată încălcarea dispozițiilor constituționale privind cvorumul legal de ședință și a mai multor decizii pronunțate deja de CCR.
Concret, în ședința plenului reunit din 7 martie (https://www.youtube.com/live/JcNTg2YxO_c?feature=share… ), liderul grupului USR din Camera Deputaților a solicitat, înaintea votului final, verificarea cvorumului de vot (ora 13.46 din înregistrare), dar președintele de ședință nu a dat curs solicitării. Conform jurisprudenței CCR, „neîndeplinirea obligației președintelui de ședință de a verifica întrunirea cvorumului legal, la solicitarea unui lider de grup parlamentar, nu constituie numai un act de neaplicare a regulamentului, ci, întrucât se pune în discuție însuși cvorumul consacrat prin Constituție, reprezintă o veritabile problemă de neconstituționalitate a actului adoptat de Parlament fără verificarea întrunirii cvorumului legal prevăzut de art. 67 din Constituție”.
De fapt, președintele de ședință nu a verificat cvorumul întrucât știa că această condiție legală nu era îndeplinită pentru ambele camere ale Parlamentului.
Apelul nominal pentru votul secret cu buletine a relevat faptul că în sală erau prezenți 175 de deputați și 58 de senatori, aceștia din urmă nefiind în niciun caz 69, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Or, potrivit art. 67 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul adoptă legi, hotărâri și moțiuni în prezența majorității membrilor.
Parlamentarii din Forța Dreptei și USR au sesizat CCR în privința numirilor făcute la CNA și Autoritatea de Audit a Curții de Conturi

Comentariile sunt închise.