Pistele pentru biciclete de pe malurile Cibinului, deschise oficial publicului

Primarul Astrid Fodor a inaugurat vineri, 4 august, pistele pentru biciclete de pe malurile Cibinului, un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

La evenimentul de deschidere au fost prezenți și viceprimarul Corina Bokor, domnul Mircea Bulboacă – președintele grupului CON-A, domnul Sorin Cristea – directorul general al CON-A, echipa de management a proiectului realizat din fonduri europene, precum și echipa organizatoare a evenimentului de deschidere.

“Este un proiect ambițios, foarte reușit, de care suntem mândri, fiind o investiție în mobilitatea “verde”, esențială pentru un oraș cu un aer mai curat. Malurile Cibinului, care erau înainte doar o barieră naturală în deplasare, sunt acum o cale de comunicare între mai multe cartiere ale orașului. Alături de celelalte piste pe care le-am creat în ultima perioadă, acestea pe care le deschidem astăzi sunt un argument în plus pentru ca sibienii să folosească bicicleta pentru deplasarea în oraș și să lase mașina acasă. Mai mult, prin punctele de belvedere și piațetele pe care le-am creat de-a lungul pistelor, malurile sunt acum și un loc pentru relaxare în aer liber, atât pentru bicicliști, cât și pentru pietoni.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

“Amenajarea pistei pentru biciclete și sistematizarea unei părți din malul râului Cibin au fost provocarea unui proiect nou, diferit ca tehnologie de realizare și ca portofoliu uzual de lucrări pe care echipa CON-A le realizează. Din momentul în care a fost anunțată intenția de realizare a acestui proiect am decis fără echivoc faptul că este un obiectiv pe care dorim să îl construim și la care vom munci cu pasiune. Printre motivele care ne-au atras către acest proiect au fost faptul că vom contribui la crearea unei infrastructuri prietenoase cu mediul, sustenabilă, care va înfrumuseța din punct de vedere urbanistic zona în care este construit. Pentru noi mediul, grija față de natură, construirea cu resurse și consum de energie reduse sunt aspecte extrem de importante care țin de etica și politica internă ale companiei. Proiectul este în sine o construcție care contribuie la reducerea emisiilor de carbon și de ce nu, aduce mai multă sănătate oamenilor, beneficii pentru siguranța bicicliștilor, deoarece utilizatorii acestui mod de deplasare civilizat reprezintă o categorie de participanți vulnerabili la trafic.” (ing. Sorin Cristea, director general CON-A).

Aproximativ 30 de părinți și copii, tot atâția bicicliști care lucrează în companii sibiene și care se deplasează la locul de muncă pe 2 roți, 20 de reprezentanți ai ISU Sibiu, precum și 20 de bicicliști profesioniști au fost primii utilizatori oficiali ai pistelor. Aceștia, dar și sibienii care au încercat pistele după deschiderea pentru publicul larg, au participat la o tombolă cu premii care au constat în vouchere de acces în Complexul Lacul Binder, la Baia Populară, la Zoo Sibiu, în turnurile de pe strada Cetății și în Turnul Sfatului, carduri cadou Sibiu Bike City cu 100 de minute incluse, bilete la spectacole de la Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul Gong și Teatrul de Balet, intrări gratuite pe pista de alergat de pe Stadionul Municipal, șepci inscripționate și dulciuri pentru cei mici.

În toate aceste acțiuni au participat 49 de voluntari ai Asociației Positive Life și o echipă din Primăria Sibiu și serviciile publice, cărora le mulțumim pentru implicare.

CE ÎNSEAMNĂ ACEST PROIECT PENTRU SIBIU:

Infrastructură pentru deplasarea prietenoasă cu mediul. Cei 3,6 km de pistă pentru biciclete în dublu sens:

 • Se întind de pe strada Maramureșului și până în cartierul Gușterița, în zona podului centurii ocolitoare
 • Se conectează cu coridorul pentru biciclete Ștrand – parcul Sub Arini și cu pista pentru biciclete de pe strada Podului, care ajunge până în zona industrială est
 • Au treceri de pe un mal pe celălalt asigurate printr-un pod drept și o pasarelă circulară în zona străzii Viitorului. Aceasta din urmă este o noutate la nivel național, din punct de vedere al arhitecturii și al materialelor utilizate.
 • Au un cadru natural plăcut, zonele verzi fiind reamenajate și îmbogățite prin plantarea a 430 de arbori, peste 500 de arbuști, 1.500 de plante perene și o zonă de 10.000 mp de pe maluri care a fost reamenajată cu iarbă și plante de luncă, prin hidroînsămânțare.
 • Au suprafața amenajată cu asfalt cu pigment verde, o soluție tehnică importată din Olanda
 • Sunt sigure, fiind separate de circulația auto și pietonală
 • Pe traseul pistelor sunt disponibile 3 stații Sibiu Bike City, astfel că dacă nu aveți o bicicletă personală, puteți închiria una prin aplicația PBSC.

Pentru facilitarea intrării și ieșirii de pe piste, în zona piațetei de lângă podul de pe șoseaua Alba Iulia a fost montată o rampă acționată electric pentru urcarea bicicletelor și o rampă mecanică pentru coborârea acestora.

Șapte panouri de informare amplasate în punctele de acces pe pistă vor oferi date cu privire la numărul de bicicliști aflați pe piste în momentul respectiv, în timp real, și vor afișa și alte mesaje de interes.

Un nou spațiu pentru timp liber prin amenajări specifice:

 • O piațetă în zona podului peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia
 • O poieniță urbană amenajată în zona confluenței pârâului Rossbach cu râul Cibin
 • 3 deck-uri aflate în apropierea și la nivelul pistei, ca puncte de odihnă pentru bicicliști
 • 3 balcoane amenajate la nivelul trotuarelor, ca puncte de relaxare și odihnă pentru pietoni
 • 2 pontoane, conectate cu pistele pentru biciclete și la nivelul trotuarului sau cu acces facil pentru pietoni, putând fi utilizate atât de bicicliști, cât și de pietoni.

Acestea sunt dotate cu bănci, inclusiv unele cu panouri solare și dispozitive wireless de încărcare a telefoanelor, precum și cu rastele pentru andocarea bicicletelor. Pistele și spațiile pentru relaxare sunt iluminate cu corpuri ecoeficiente, conectate la sistemul telegestiune. O parte dintre stâlpii de iluminat sunt smart, fiind dotați cu camere video și hot spot-uri pentru WiFi.

Constructorul care a realizat lucrarea este asocierea S.C. CON-A Operations S.R.L (Sibiu) &  S.C. CON-A S.R.L.(Sibiu)  &  S.C. DIMEX 2000 Company S.R.L (Bistrița Năsăud). Lucrările ample au început în data de 1 martie 2022 și s-au încheiat cu recepția care a avut loc vineri, 4 august 2023. Valoarea totală a proiectului este de 11,4 milioane de Euro, din care 11,17 milioane Euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, iar 230.000 Euro este contribuția Municipiului Sibiu.

Ce urmează:

Pentru o mai bună conectare a acestei piste de pe malurile Cibinului, în zona podului din dreptul străzii Rusciorului, se va crea o a doua legătură, prin subtraversarea podului, în prezent conexiunea făcându-se la nivelul carosabilului. Procedura de achiziție pentru această lucrare este aproape de finalizare și semnarea contractului, lucrările fiind programate a se executa până la finele acestui an.

Un al doilea proiect este extinderea pistelor de pe malurile Cibinului în amonte și aval de cele deja realizate. Proiectele sunt pregătite și vor fi depuse pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile, imediat ce se deschid liniile de finanțare în cadrul Programului Regio

Comentariile sunt închise.