Placa comemorativă pentru eroul Ioan Mititelu, „ascunsă după garduri”

Ioan Mititel a fost primul revoluţionar de la Sibiu, care a murit împuşcat cu cartela de pâine în mână.

De câțiva ani de zile, de când Târgul de Crăciun este în Piața Mare din Sibiu, se pare că organizatorii și Primăria Municipiului Sibiu, uită că de Revoluția din 1989 din Sibiu și de eroii ei. și an de an acoperă Placă comemorativă pentru eroul Ioan Mititelu

La 30 ani de la Revoluţia din 1989 mai căutăm răspunsuri despre ce a fost în decembrie. Fiecare are o părere, fiecare povesteşte cu emoţie despre acele zile. Unii oamenii îşi plâng morţii, acum când lumea i-a uitat. În Sibiu, primul revoluţionar care a murit pentru libertatea noastră a fost Ioan Mititel, un simplu muncitor ce a provenit dintr-o familie necăjită. A fost împuşcat în piept, în dimineaţa de 21 decembrie 1989. Glonţul care l-a lovit a ieşit din el prin omoplat, a intrat prin clădirea CEC şi a lovit în gât o funcţionară a instituţiei. Ioan Mititel a scos cartela de pâine strigând ‘Nu trageţi oameni buni. Aceştia sunt fraţii voştri şi copiii noştri.’ Ioan Mititel este înmormântat la Coveş, la 6 km de Agnita. Cine a tras atunci, în 1989 nu s-a aflat nici acum, doar Dumnezeu ştie.

La 21 decembrie 1989. În jurul orei 10.00, o subunitate de 110 militari de la UM 01512 ajunge în Piaţa Republicii si li se alătură, nimeni nu poate explica de ce, un grup de bărbaţi între 40 şi 50 de ani, în haine de militari, fără epoleţi, înarmaţi cu pistoale şi mitraliere. Prezenţa lor a constituit pînă acum unul din marile mistere ale Revoluţiei sibiene.

Manifestanţii sînt împărţiţi în ceea ce priveşte forţele armate: unii îi aplaudă pe militari, alţii îi înjură şi vor să-i agreseze. În această atmosferă tensionată, Cristian Teodorescu, comandantul subunităţii, ordonă foc de avertisment. După rafală, peste Piaţă se aşterne liniştea. Toţi martorii oculari confirmă: militarii au tras în plan vertical. Cu toate acestea, un om a murit pe loc, e vorba de Ioan Mititel (34 de ani), care se afla în mulţime şi încerca să-şi facă loc spre plutonul militar cu o cartelă de pâine în mână. Tot atunci a fost rănit şi Liviu Giura (24 de ani), care a murit cîteva ore mai târziu, la spital. Alte patru persoane au fost rănite.

O certitudine: oamenii din poduri

Puiu Fesan a văzut cu ochii lui acel eveniment. „Oamenii s-au repezit să-l dezbrace pe Mititel, încercînd să-l panseze. Mi-am dat seama că fusese împuşcat din faţă. Pe unde intrase glonţul, avea o gaură mică, parcă fusese atins cu o ţigară pe piele. La spate însă, gaura era mult mai mare. Aşa se întîmplă la împuşcare, la ieşirea din corp, glonţul face o gaură mai mare”, spune Fesan. Acesta este convins că unul dintre bărbaţii aflaţi în imediata apropiere a subunităţii de militari a tras înspre mulţime.

O variantă intens vehiculată este aceea conform căreia gloanţele trase în manifestanţi au venit din podurile caselor care înconjoară Piaţa Mare.

sursa adevarul.ro

Comentariile sunt închise.