Stiri Si Informatii

Polițiștii sibieni au dat start campaniei “Banii și bunurile pot fi înlocuite, viața ta, Nu!”

75

Un raport oficial întocmit de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu la solicitarea Instituției Prefectului a arătat că infracționalitatea stradală în Sibiu este în creștere, dupp câțiva ani de scădere. Infracțunile de tâlhărie totalizează, în primele 6 luni ale acestui an, un număr de 29 de fapte. S-a constatat faptul că infracțiunile de acest gen se comit preponderent în mediul urban. În contextul înregistrării unui număr ridicat de fapte de tâlhărie, polițiștii sibieni au lansat campania “Banii și bunurile pot fi înlocuite, viața ta, Nu!”

“Campania Banii și bunurile pot fi înlocuite, viața ta, Nu!, se va desfășura la nivelul Muncipiului Sibiu în perioada iulie-august 2019. În perioada menționată vor fi organizate atât acțiuni stradale în care polițiști din cadrul structurilor de prevenire a criminalității și ordine publică vor înainta pliante și broșuri cu sfaturi și recomandări preventive cetățenilor din Municipiul Sibiu și vor fi adresate recomandări directe, atenționând pe aceea care sunt identificați ca având preocupări sau intenții infracționale. Beneficiarii acțiunilor noastre sunt persoane care vor face parte din grupuri țintă,  angajați ai unor societăți comerciale, în speță femei, tineri,  persoane vârstnice, care se consideră a fi mult mai expuși din cauza vulnerabilității pe care o reprezintă.”, potrivit Mihaelei Huzoaica, subcomisar în cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității.

Polițiști din cadrul Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității alături de colegii lor de la Serviciul Ordine Publică au informat sibienii de prezența hoților de buzunare. Aceștia au împărțit pliante și le-au oferit sfaturi despre cum să își protejeze bunurile de valori sau cum să reacționeze în cazul unui furt.

Campania derulată în perioada iulie-august își propune ca principala direcție de acțiune să fie orientată spre însușirea de către grupurile țintă a unor măsuri de prevenire, astfel încât numărul de infracțiuni de acest gen să scadă.

„Și eu fost victimă, mi-au furat sacoșa cu tot cu acte, ochelari, telecomandă. În urmă cu doi ani s-a întâmplat. Am anunțat poliția, dar încă nu au fost prins. Mi se pare foarte bună inițiativa lansării acestei campanii de către polișiltii sibieni.”, a spus Maria.

“Până în prezent nu am căzut pradă hoților. Cred că ținta lor sunt turiștii, care nu știu cum se procedează în cazul unui furt.”, crede Alex.

În ultima perioadă tot mai multe tâlhării sunt comise de minori. Ultimul incident a fost anunțat de o femeie din Cisnădie. Ca urmare a investigațiilor efectuate de către polițiști, au fost identificați și prinși trei tineri din localitate, în vârstă de 13, 16 și 17 ani, bănuiți de săvârșirea faptei. Despre măsurile luate în cazul minorilor și ce sfaturi au polițiștii pentru părinți.

“În cazul minorilor cu vârsta până la 13 ani, potrivit legii aceștia nu răspund penal, însă cei cu vârsta între 14 și 17 ani au o răspundere limitată. Peste această vârstă din punct de vedere legal, răspunderea este în totalitate. Este foarte important ca părinții să le explice tinerilor și adolescenților care sunt consecințele faptelor, cu atât mai mult cu cât începând cu vârsta de 14 ani, tinerii răspund penal pentru faptele pe care le săvârșesc. Tâlhăria este una dintre cele mai grave fapte care se comite prin acte de violență fizică. Pedeapsa pentru fapta de tâlhărie este închisoarea între 2 și 7 ani.”, a declarat Mihaela Huzoaica, subcomisar în cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității.

Interesul infracțional se manifestă cu precădere la persoane de sex masculin, recidiviste sau provenite din medii sociale defavorizate, precum și la persoane tinere cu vârstele cuprinse între 13 și 20 ani.

Foto: Dan Claudiu Buzdugan

Comentariile sunt închise.