Stiri Si Informatii

Portul popular, omagiat în Șelimbăr, Bungard și Mohu

47

Intre 18 și 21 septembrie, localnicii din Șelimbăr, Veștem, Bungard și Mohu vor avea posibilitatea să își aducă aminte – sau, pentru cei mai tineri să afle – care sunt veșmintele tradiționale pe care bunicii și străbunicii lor le purtau în zile de sărbătoare.

”Îmbrăcămintea specifică unei regiuni a țării este purtată cu cinste din cele mai vechi timpuri în România. Țara noastră este una dintre puținele țări din lume unde în anii 2000, oamenii de la sat mai poartă costume tradiționale în zilele de lucru și în zilele de sărbătoare. E o mândrie să vezi tinerii și bătrânii îmbrăcați în portul strămoșilor la sărbători religioase sau la cele cu caracter istoric sau chiar în momente ca aceastea în care sărbătorim portul popular”, a declarant Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr.

Tradiția portului popular din zona Șelimbărului va reînvia, timp de patru zile, în cadrul unui șir de evenimente organizate de Asociația culturală e-Xplorator, Sărbătoarea portului popular.

“Pe lângă confecționarea și purtarea costumului popular, trebuie să ne înveșmântăm și cu o cultură a lui, cu semnificația lui spirituală și istorică, înțelegând că el reprezintă chintesența a ceea ce strămoșii au trăit și simțit”, spune Ioana Curta, președintele Asociației e-Xplorator.

În cadrul spectacolelor din cele patru localități vor putea fi admirate costume populare tradiționale păstrate cu grijă de Olimpiu și Ana Ogrean, la Muzeul Satului din Veștem,iar prezentarea lor va fi făcută de către un specialist al Complexului Național Muzeal Astra.
Nu vor lipsi nici muzica și dansurile populare, susținute de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, soliștii Nelu Albu, Alina Bîcă și Robert Târnăveanu, alături de Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” și Ansamblul vocal ”Doruri sibiene”, coordinator artistic, Izabela Tomiță.

Cele patru evenimente vor avea loc începând  cu ora 18:00, la căminele culturale din:

  • 18 septembrie-  Șelimbăr
  • 19 septembrie- Veștem
  • 20 septembrie- Bungard
  • 21 septembrie- Mohu

Sărbătoarea portului popular este un eveniment cofinantat de cofinanțat de Primăria Șelimbăr și Consiliul local Șelimbăr prin Agenda Culturală.

Comentariile sunt închise.