Psihologul Mihai Copăceanu publică un Ghid de supraviețuire în pandemie adresat tinerilor și părinților la Editura Polirom

În luna aprilie 2020 psihologul Mihai Copăceanu a realizat un studiu cu privire la impactul pandemiei asupra tinerilor. Peste 1200 de tineri au participat la acestui studiu, rezultatele arătând faptul că tinerii au experimentat sentimente de singurătate mai accentuate, au avut o relaţie mai tensionată cu familia, s-au simţit mai îngrijoraţi, nu au dormit suficient noaptea, au folosit în exces internetul şi au consumat mai mult alcool, tutun şi alimente. 

Volumul Ghid de supravieţuire în pandemie 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţicuprinde rezultatele acestui studiu, cuprinde o descriere a trăsăturile psihologice ale Generaţia Z – adolescenţii de azi -adevărații nativi digitali, o generație hipercognitivă, cu durată de atenţie mai scurtă, cu risc pentru cyberbulling, somn deficitar, stima de sine scăzută şi imaginea corporală negativă, dependenți de social media și cu riscuri ridicate pentru anxietate și depresie.

Volumul de 240 de pagini prefațat de psihologul Daniel David (Rector al Universității Babeș Bolyai) din Cluj cuprinde 500 de sfaturi de la adolescenți pentru adolescenți și părinți. Totodată, sunt prezentate 150 de probleme identificate de tineri în perioada pandemiei, 74 de gânduri motivaționale și 13 povești de pandemie scrise de adolescenți.

    Sunt descrise cele mai posibile riscuri pentru afectarea sănătății mintale și anume tulburarea de panică, anxietatea de sănătate, tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea depresivă, tulburarea obsesiv-compulsivă și sunt detaliate tehnici de relaxare musculară.

   La final sunt adăugate resurse utile de asistență psihologică gratuită, sunt enumerate organizații, universității, autorități care oferă servicii de consiliere psihologică și o listă cu aplicații online pentru reducerea anxietății.

Bazată pe un studiu ce a inclus peste 1.200 de tineri, cartea de față arată în ce măsură le-a afectat pandemia educaţia, echilibrul psihoemoţional, relaţiile cu familia, alimentația şi utilizarea internetului, comportamentele de risc precum consumul de alcool și fumatul. Dar, mai ales, oferă sugestii și idei ale unor adolescenți privind adaptarea la noua realitate, sfaturi ale medicilor, precum și recomandări de asistenţă şi consiliere psihologică gratuită. Un sprijin necesar într-o lume confruntată cu schimbări rapide și bulversante.

 

Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există, că această boală este periculoasă, că acest virus are o virulenţă crescută. Există şi modificări la nivelul mai multor organe, nu doar la nivel pulmonar, cum se credea prima dată: ci și la ficat și la rinichi. Poate fi şi mortală.

(Mesajul Ministrului Sănătății, dr. Nelu Tătaru)

 „Această carte le oferă tinerilor idei, experienţe şi exemple ale modului în care ceilalţi reuşesc să rămână conectaţi şi să se îngrijească de sănătatea lor mentală şi fizică. Autorul reuneşte experienţa clinică, cercetarea şi bunul simţ faţă de semeni pentru a oferi o resursă utilă în vremurile pe care le trăim.Prof. Adam R. Winstock, psihiatru, specialist în medicina adicţiei, Institutul de Epidemiologie şi Sănătate, Londra

 

Mă bucură demersul psihologului Mihai Copăceanu, deoarece este unul adaptat condițiilor de pandemie. Astfel, acesta vine rapid și inovativ cu un set de date care susțin concluzii preliminare și ipoteze interesan. (Daniel David, rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)

 https://www.polirom.ro/carti-in-curs-de-aparitie?p_p_id=z_bookTBR_WAR_z_bookManagerportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_z_bookTBR_WAR_z_bookManagerportlet_load=viewBookDetails&_z_bookTBR_WAR_z_bookManagerportlet_bookId=7425   

Comentariile sunt închise.