Raluca Turcan: Este o mândrie pentru mine să văd că Sibiul este nu doar un reper cultural, ci și unul academic și educațional

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat, în cursul intervenției sale din cadrul Conferinței ”Sharing and Learning for Mentoring in Education” organizată la Sibiu de Ministerul Educației în parteneriat cu patru universități din țară, rolul pe care cultura trebuie să îl aibă în parcursul educațional al tinerei generații.
„Educația și cultura clădesc împreună acel fundament solid pe care putem așeza apoi toate proiectele de dezvoltare ale unei țări, indiferent de domeniul căruia îi sunt destinate.
Împărtășim preocuparea Ministerului Educației și a mediului academic pentru formarea unei resurse umane de calitate, pentru că aceasta este componenta cheie a oricărui sistem. Proiectul “Profesionalizarea carierei didactice – PROF “ se constituie într-o intervenție integrată la nivelul sistemului național de educație, creând punți solide și sustenabile între învățământul universitar și învățământul preuniversitar, între formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Din acest motiv, în paralel cu acest program, am prioritizat nevoia de a reține resursa umană valoroasă în instituțiile din domeniul culturii și de a atrage tinerii către acest sector, drept pentru care avem acum un proiect de lege al salarizării care să elimine inechitățile și să motiveze profesioniștii să rămână în sistem. De asemenea, am dorit să ne asigurăm că nicio instituție culturală nu este desființată ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare și că ele își pot îndeplini rolul de a fi în continuare alături de publicul lor.
Un alt obiectiv esențial pentru noi este creșterea accesului la cultură al tinerilor, mai ales al celor din medii defavorizate. Finanțăm prin PNRR 154 de proiecte în toată țara dedicate copiilor și tinerilor din localitățile mici și mijlocii, derulate de organizații neguvernamentale și de școli, care vizează reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari. Pentru anul următor, avem în vedere derularea unui program de achiziție de carte pentru biblioteci, la nivelul întregii țări, care să faciliteze accesul copiilor și tinerilor la aceste resurse, precum și reinstituirea unui sistem de burse acordate elevilor și tinerilor aflați la început de drum.
Soluțiile pentru a depăși barierele culturale, sociale, financiare și fizice și de percepție care determină o rată încă scăzută de consum cultural în România trebuie să pună accent pe educaţia culturală din perioada copilăriei până după adolescență. Programele pe care le putem derula împreună, cu implicarea instituțiilor din domeniile educației și culturii, vor contribui în mod esențial la formarea unor obișnuințe de consum cultural în rândul actualelor generații.
Am convingerea că parteneriatul dintre cele două ministere – al Educației și al Culturii, prin obiective clare stabilite împreună și prin acțiuni comune, poate aduce beneficii pe termen lung.
Nu în ultimul rând, conferința de la Sibiu mi-a dat ocazia să felicit Universitatea Lucian Blaga pentru că a reușit includerea Sibiului în lista orașelor ce vor găzdui un campus de învățământ dual, oferind tinerilor interesați acces la o rută duală completă, cu sprijin din partea mediului privat local.
Este o mândrie pentru mine să văd că Sibiul este nu doar un reper cultural, ci și unul academic și educațional, prin proiecte inovatoare.”, spune ministrul Culturii.
Raluca Turcan: Este o mândrie pentru mine să văd că Sibiul este nu doar un reper cultural, ci și unul academic și educațional

Comentariile sunt închise.