Raluca Turcan: Felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents. Descoperă „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Muzeul Drents din Assen

Muzeul Drents din Assen, Olanda, a găzduit recent o expoziție de excepție dedicată unui tezaur românesc de mare valoare – „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Această expoziție remarcabilă a adus în atenția publicului olandez comori arheologice de origine geto-dacică, impresionând prin diversitatea și rafinamentul pieselor expuse.

Evenimentul a fost onorat de prezența ministrului Culturii din România, Raluca Turcan, care a exprimat recunoștința sa față de Muzeul Drents și Muzeul Național de Istorie a României pentru organizarea acestei manifestări culturale de amploare. „Dacia a fost cu adevărat un regat al aurului și argintului, lăsând o moștenire culturală impresionantă pe care România este mândră să o împărtășească cu Europa și cu lumea”, a subliniat ministrul în discursul său.

Expoziția, curatoriată de specialiști de la Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents, a reunit o selecție impresionantă de peste 700 de piese provenind din colecțiile a 18 muzee românești. Aceste artefacte, inclusiv peste 50 de tezaure din metale prețioase descoperite în vechiul teritoriu al Daciei, au oferit vizitatorilor o oportunitate unică de a explora și înțelege bogăția culturală și istorică a acestei regiuni.

„Este o premieră în mediul cultural olandez să vedem obiecte arheologice unicat din patrimoniul național al României expuse aici, în Țările de Jos. Sunt convinsă că cele șase luni de expoziție vor fi o adevărată încântare pentru vizitatori, oferindu-le oportunitatea să descopere comorile antice ale României într-un cadru deosebit”, a adăugat Raluca Turcan.

Printre personalitățile care au contribuit la succesul acestei expoziții se numără directorul Muzeului Drents, Harry Tupan, și Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, recunoscuți pentru eforturile lor de a promova dialogul intercultural și de a pune în lumină patrimoniul cultural al țărilor lor.

La rândul său, ambasadorul României în Regatul Țărilor de Jos, Lucian Fătu, și scriitoarea olandeză de origine română, Mira Feticu, au fost la fel de implicați în susținerea acestei expoziții deosebite, subliniind importanța cooperării internaționale în domeniul cultural.

Încheind vizita sa în Drenthe, Raluca Turcan a subliniat frumusețea și importanța dialogului cultural continuu între România și Olanda, reflectată într-un mod impresionant prin expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Această inițiativă nu doar că îmbogățește cunoașterea și înțelegerea publicului european asupra patrimoniului românesc, dar și consolidează legăturile de prietenie între cele două țări.

Evenimentul rămâne un punct culminant în calendarul cultural al anului în Olanda, marcând o nouă etapă în colaborarea culturală și educațională internațională, care sărbătorește bogăția și diversitatea patrimoniului cultural european.

Comentariile sunt închise.