Stiri Si Informatii

”Refuză ce nu refolosești” –campanie inedită la Sibiu, Sibcoin și răsaduri în schimbul plasticului.

158

Elevi de liceu, studenți, cadre didactice, agenți economici, reprezentanți ai unor ONG-uri cu profil de mediu și ai societății civile, consilieri județeni, directori și manageri ai unor instituții din subordinea CJ Sibiu și jurnaliști au dat curs invitației Consiliului Județean Sibiu și au participat miercuri, 5 iunie 2019, la un eveniment intitulat ”Refuză ce nu folosești”, organizat chiar de Ziua Internațională a Mediului.

Scopul evenimentului organizat de Consiliul Județean Sibiu a fost de a conștientiza impactul negativ al consumului de plastic și de a prezenta hotarârea adoptata în luna mai, prin care  se interzice achiziționarea materialelor confecționate din plastic de unică folosință pentru evenimentele proprii și cele organizate de instituțiile din subordine. Hotărârea se referă atât la vesela folosită – farfurii, pahare, bețigașe de amestecat în cafea – dar și la recipiente și ambalaje.

 „Suntem primii din țară cu un astfel de angajament, pe care îl luăm înainte de intrarea în vigoare a interdicției stabilite pentru 2021 de Comisia Europeană. Am luat această decizie pentru că suntem conștienți că prevenirea generării deșeului de plastic, alături de reciclare, sunt două elemente esențiale pentru soluționarea  problemei majore pe care o reprezintă poluarea cu plastic. În ultimii 10 ani, oamenii au produs mai mult plastic decât în ultimii o sută de ani la un loc. Din 1950 până azi a fost aruncate un miliard de tone de deșeuri din plastic, iar majoritatea acestora au ajuns în oceane. Dacă vrem să schimbăm ceva, fiecare dintre noi trebuie să se implice”, a declarat președinta Daniela Cîmpean.

La eveniment au mai luat cuvântul: Andreea Rosetti, președinta Asociației pentru Protecția Animalelor și a Naturii ”Animal Life”, Claudia Iordănescu, director executiv ADI ECO Sibiu, Maria Cecilia Dobrotă, șef serviciu Calitatea factorilor de mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Zlati Stoicef, de la Asociația Un Viitor fără Gunoi, Anda Suciu de la cafeneaua Nod, Lorant Atila de la Restaurantul LorAnd, Ioana Tănase, antreperenor Alternative to all, Horațiu Oltean de la Transilvania Glass și Iacob Tiberiu de la Emailul Mediaș. Invitații au fost întâmpinați cu câteva standuri de prezentare ale unor agenți economici care oferă o alternativă la produsele din plastic .

Plasticul este o resursă care a revoluționat viața omului în ultima jumătate de secol, dar are nevoie de până la o mie de ani pentru dezintegrare, așa că e nevoie să fim responsabili în modul în care îl folosim, dacă nu dorim să lăsăm copiilor noștri moștenire o planetă sugrumată de plastic. În acest context ”Refuză ce nu refolosești” este îndemnul pe care Consiliul Județean îl aduce în atenția tuturor sibienilor pentru a reduce cantitatea de deșeuri de plastic pe care o generăm. Pe de altă parte, e important să reciclăm cât mai mult din plasticul pe care nu îl putem evita. Județul Sibiu are de altfel și unul dintre puținele proiecte finalizate în țară pentru un sistem de management al deșeurilor, care face posibilă inclusiv reciclarea plasticului în pubelele și containerele galbene. În prezent, din totalul de 125.000 tone de deșeuri menajere colectate anual în județul Sibiu se reciclează aproximativ 3.500 de tone de plastic, care astfel poate fi valorificat.

Regula „fără plastic de unică folosință” este promovată și în cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. În cadrul selecției proiectelor gastronomice pe care Consiliul Județean le finanțează prin Agenda Comunității în acest an, unul dintre criteriile pentru care s-au acordat puncte a fost capacitatea evenimentului de a oferi soluții pentru înlocuirea materialelor de plastic cu materiale naturale biodegradabile, alături de criteriul combaterii risipei alimentare. Consiliul Județean Sibiu încurajează organizatorii de evenimente să utilizeze alternative din materiale reciclabile, iar acolo unde este posibil să ne întoarcem către vesela clasică, cu o durată lungă de viață.

Daniela Cîmpean a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare și a făcut un anunț de interes pentru elevi: în luna septembrie, după începerea școlii se va lansa un concurs pentru toate clasele de elevi din județul Sibiu, care, timp de două săptămâni, vor trebui să strângă material plastic. Clasa câștigătoare va fi răsplătită cu o tablă magnetică!

De asemenea, evenimentul susținut la Consiliul Județean Sibiu a fost completat de acțiunea consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică – „Bursa de plastic”. Evenimnetul are scopul de a încuraja reciclarea plasticului și a diminua folosirea lui excesiva. Astfel, înca de la primele ore ale dimineții, sibienii au venit cu pungi de platic în schimbul cărora au primit monede suvenir SibCoin sau răsaduri. La ora 12:00 au fost predate primele 100 de containere pline de plastic. Elevi de la școli si licee din oraș și nu numai, au adus plastic, dorind în acest fel să contribuie la un viitor mai bun.

Răsadurile au fost oferite de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 care derulează un parteneriat cu Stațiunea de Cercetare și Producție Legumicolă Buzău. Ele au fost crescute în serele Serviciului Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu din cadrul Primăriei Sibiu.

 

Comentariile sunt închise.