„Am avut o solicitare de transfer în străinătate. (Pacientul n.r.) a fost transferat în condiţii de siguranţă, asigurat medical, la solicitarea familiei”, a explicat Florin Grosu.

La SCJU Sibiu sunt trataţi cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19 din judeţul nostru. Ulterior, spitalul sibian a explicat că transferul a fost cerut deoarece pacientul avea nevoie de aparatul ECMO, numit popular „plămân artificial”. „În urma apariţiei în mass-media a unei ştiri privind transferul unui pacient al SCJU Sibiu în străinătate, facem următoarele precizări: în data de 17 octombrie, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc. Pacientul era în stare gravă, a fost preluat de o echipă medicală şi asistat în timpul transferului cu aparat ECMO”, se precizează în comunicatul SCJU Sibiu.

„Confirmăm că am avut un zbor ambulanţă în data de 18.11.2020 care a preluat un pasager cu ţara de destinaţie Germania”, a spus Alexandra Păcurar, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Sibiu.

Niciun alt pacient bolnav de Covid-19 nu a mai fost transferat până acum din România în străinătate. La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în cazul în care spitalele din țară nu mai fac față pandemiei, există un plan B. Potrivit șefului statului, este luat în calcul inclusiv transferul în străinătate al pacienților aflați în stare gravă din cauza COVID-19.

”Am discutat această variantă cu ministrul Sănătății și chiar dacă în momentul acesta în România există spațiu și la terapie intensivă, și locuri pentru bolnavi care nu au încă forme foarte grave, am inițiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relații speciale și sper să nu ajungem acolo, dar, in extremis, da, avem contacte și le vom valorifica”, a spus președintele pe 6 noiembrie.