Senatorul Claudiu Mureșan a avut o interpelare despre simplificare procedurii de preschimbare a permisului de conducere pentru cetățenii din afara Uniunii Europene

Senatorul sibian Claudiu Mureșan a avut recent o interpelare despre simplificarea procedurii de preschimbare a permisului de conducere pentru cetățenii din afara Uniunii Europene, cum este și cazul persoanelor din Republica Moldova. Acesta a propus Ministerului de Interne o soluție simplă care poate rezolvă problema și care presupune modificarea procedurii de preschimbare a permisului în sensul ca acesta (permisul de conducere emis de stat din afara UE) să se predea în original doar la preluarea noului document, adică după emiterea permisului românesc.

 

Vă redăm în acest sens o postare făcută pe pagina de Facebook a senatorului Claudiu Mureșan:

“De ce să fie simplu când poate fi complicat?” este principiul după care funcționează birocrația românească, mereu surprinzătoare.
Asta se întâmplă și în cazul cetățenilor străini din afara Uniunii Europene – inclusiv din Republica Moldova – care vor sa-și preschimbe permisul de conducere cu unul românesc.
Procesul pare simplu: predai permisul de conducere original și până la primirea celui românesc, conduci cu ”o dovadă” valabilă 30 de zile. Numai că asta te ajută să poți circula doar pe teritoriul României.
Pe de altă parte, în majoritatea cazurilor, termenul de 30 de zile e prea scurt pentru ca autoritățile române să poată procesa documentația primită, să fabrice permisul și să-l înmâneze fericitului șofer.
Așa că, solicitanții trebuie să revină la ghișeu, să ceară o prelungire a valabilității dovezii eliberate. Nu numai costuri și timp pierdut, dar și mai important: dovada eliberată de autoritățile române nu este recunoscută ca document oficial care să înlocuiască permisul de conducere în alte țări.
Asta e aproape echivalent cu situația în care statul român te ține ostatic și nu te lasă să ieși din România, să te deplasezi la tine în țară sau în străinătate.
Am făcut interpelare și acum aștept răspuns. Sunt tare curios cum va arăta acesta.
Senatorul Claudiu Mureșan a avut o interpelare despre simplificare procedurii de preschimbare a permisului de conducere pentru cetățenii din afara Uniunii Europene

Comentariile sunt închise.