Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu | Foto

Sfântul Ioan Botezătorul – Sfintele sărbători de iarnă s-au încheiat la Sibiu

Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la Biserica „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Nicolae” din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, iar alături de ierarh s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă şi preoţii slujitori ai locaşului de cult.

Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au respectat măsurile de siguranţă impuse în această perioadă pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov 2.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul de a fi Înaintemergătorul Mântuitorului Iisus Hristos, fiind ultimul prooroc al Vechiului Testament.

Sfântul Ioan Botezătorul

„Ne amintim astăzi de rolul pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci şi cel mai mare dintre ei, cel care şi-a dăruit viaţa pentru mărturisirea lui Hristos şi a dreptăţii Lui. Sfântul Ioan a fost ales de Dumnezeu din pruncie.

Ne amintim de sărbătoarea naşterii lui, când cei doi părinţi, Zaharia şi Elisabeta, oameni în vârstă, s-au rugat lui Dumnezeu să ridice ocara de pe seama lor, pentru că la evrei cei care nu aveau copii erau consideraţi pedepsiţi de Dumnezeu. Şi în rugăciunea lor, Dumnezeu S-a milostivit şi, într-un mod minunat, l-a pedepsit pe Zaharia pentru îndoiala lui, pentru că n-a putut să vorbească până când s-a născut pruncul şi a trebuit să-i pună nume, şi numele spus lui de înger l-a scris pe tăbliţă.

Acum sărbătorim întâlnirea lui cu Mântuitorul Iisus Hristos. S-au mai întâlnit şi mai demult, chiar la început, în timpul în care mama lui, Elisabeta îl purta în pântece şi s-a întâlnit cu Fecioara Maria care primise vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei. Întâlnirea avută acum s-a datorat unei prevestiri, unei veşti continue pe care Sfântul Ioan a făcut-o prin botezul său. I-a chemat la pocăinţă pe cei care vor fi poporul mesianic, pentru iertarea păcatelor.

Ne întrebăm de ce Mântuitorul a acceptat botezul pocăinţei, pentru că nu avea niciun păcat. El este, însă, Cel rânduit, aşa cum a spus Ioan, în prevestirea lui: «Iată Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatele lumii»”, a subliniat ierarhul.

Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu

La final, părintele Vasile Popa i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântare adusă la început de an peste comunităţile parohiale arondate bisericii din cartierul Hipodrom şi i-a oferit în dar o icoană.

Preoţii au înălţat rugăciuni şi în această zi de mare sărbătoare pentru încetarea pandemiei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor.

sursă Mitropolia Ardelului 

Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu

Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit la Sibiu

Mai multe știri pe www.sibiulinimagini.ro 

Comentariile sunt închise.